• 30 huhtikuun, 2023

Henrik Dettman epäröi Qatarin MM-jalkapallokisojen katsomista – pitää nyt koripallon MM-kisoja samassa paikassa “kiusallisena”


Kansainvälinen koripalloliitto Fiba kertoi perjantaina, että Qatarissa järjestetään miesten koripallon MM-kisat vuonna 2027.

Päätös ihmetytti etenkin sen takia, että Qatarissa käytiin erittäin kritisoidut jalkapallon MM-kisat viime vuoden lopussa.

Qataria kritisoitiin niin ihmisoikeuksien polkemisesta kuin ilmastoasioistakin. Maata on syytetty urheilupesusta eli sen on todettu pyrkivän kiillottamaan huonoa mainettaan urheilukilpailujen järjestämisellä.

Kansainvälisen koripalloliiton Fiban hallituksen suomalaisjäsen Antti Zitting kertoi Yle Urheilulle perjantaina, että Qatarin hakemus tuli ainoana määräaikaan mennessä.

– Muun muassa minä toin hallituksessa esille, että meillä on vähän toisenlaisiakin kokemuksia Qatarin suunnasta, mutta ne liittyivät hyvin pitkälle Qatarin tapauksessa ympäristön rakentamiseen, joita MM-kisojen tiimoilta tapahtui. Meillä on koripallossa kaikki areenat jo olemassa, mikä on yksi merkittävä tekijä. Toinen on, että kaikki merkittävät hallit ovat 20–25 kilometrin säteellä, Zitting perusteli hakemuksen hyväksymistä.

Suomen koripalloliiton valmennuksen johtaja ja entinen päävalmentaja Henrik Dettmann arvosteli marraskuussa Helsingin Sanomissa jalkapallon MM-kisojen pelaamista Qatarissa.

Helsingin Sanomat oli kysynyt Dettmannilta jalkapallon MM-kisojen katsomisesta tai boikotoinnista.

– Rehellinen vastaus on se, että kipuilen tämän asian kanssa järjettömästi. Voi hyvin olla, että pystyn olemaan katsomatta. Minun pitäisi olla katsomatta. Samalla se on mieletön pyllistys niin hienolle lajille kuin jalkapallo, Dettmann sanoi Helsingin Sanomissa. (siirryt toiseen palveluun)

Siirtotyöläinen Qatarissa.

Qatarissa jalkapallon MM-kisojen rakennustöihin osallistuneiden siirtotyöntekijöiden olosuhteet puhuttivat. Kuva: AOP

Dettmann ei halunnut sanoa Helsingin Sanomissa marraskuussa edes Qatarin nimeä. Hänen mukaansa kipu syntyi siitä, että katsomalla hän kumartaisi sinne suuntaan, missä näitä kisoja ei pitäisi edes olla.

Dettmann totesi kuitenkin myös, että ei halua olla asiassa hurkastelija. Vuoden 2019 koripallon MM-kisat pelattiin Kiinassa, joka on kaukana mallimaasta ihmisoikeusasioissa.

Susijengi ei päässyt mukaan Kiinan MM-kisoihin, mutta on mukana elo-syyskuussa Filippiineillä, Japanissa ja Indonesiassa pelattavissa seuraavissa MM-kisoissa.

Dettmann oli paikan päällä Filippiineillä lauantaina seuraamassa arvontatilaisuutta. Samassa yhteydessä Yle kysyi Dettmannilta, mitä ajatuksia koripallon MM-kisojen pelaaminen Qatarissa herättää.

– Kyllähän se oli aikamoinen yllätys. Voi sanoa, että aika kiusallista varmaan näin pohjoismaalaisten silmin katsoen, mutta elämä on tätä, Dettmann totesi.

Dettmannin korostaa, että urheilujärjestöjen pitäisi olla voimakkaampia ottamaan kantaa, jos urheilu ja kulttuuri haluaisivat olla esikuvina.

– Toisaalta taas urheilu ja kulttuuri ovat ihan samaa liiketoimintaa kuin kaikki muukin liiketoiminta. Näillä säännöillä mennään, mitä meille annetaan, Dettmann totesi.

Näin Henrik Dettmann kommentoi Qatarin MM-koripalloisännyyttä.

Huff ja Möttölä pettyneitä – Dettmannilta jyrkkä ei boikotoinnille

Susijengin entinen kapteeni Shawn Huff otti voimakkaasti kantaa Qatarin valintaan Twitter-tilillään.

– Se, mitä isommat ekana, niin pienemmät perässä. Hävettää Fiban puolesta. Ahneudella ei ole rajoja, Huff kirjoitti (siirryt toiseen palveluun).

Huff kertoi Iltalehdelle, että on todella pettynyt Fibaan organisaationa. Hän ei pysty ymmärtämään päätöksentekoa. Huffin mukaan minkäänlaista eettisyyttä ei otettu huomioon, kun Qatarille jaettiin kisapaikka.

– En keksi mitään muuta selitystä kuin rahan. Tämä on kuitenkin niin iso tapahtuma ja kaikilla on tiedossa Qatarin ihmisoikeusrikkomukset. Se ei kestä päivänvaloa, miten (jalkapallon) MM-kisat järjestettiin siellä, Huff totesi Iltalehdelle (siirryt toiseen palveluun).

Huff valittiin Susijengin kapteeniksi vuonna 2015 ja hän toimi roolissa viime syksyn EM-kisoihin saakka, jolloin lopetti menestyksekkään ammattilaisuransa.

Shawn Huff levittelee käsiään.

Shawn Huff levitteli käsiään viimeisessä maajoukkuepelissään EM-puolivälierässä Espanjaa vastaan. Kuva: Vid Ponikvar/Sportida/SIPA/Shutterstock/All Over Press

Ennen Huffia Susijengin kapteenina toimi viidentoista vuoden ajan Hanno Möttölä. Suomen historian ensimmäinen NBA-pelaaja kuuluu tätä nykyä Susijengin valmennustiimiin.

Möttölälle Fiban Qatar-päätös oli pettymys.

– Lajin sisältä huolestuttaa myös se, että Qatar oli ainoa hakija ja ainoa, joka täytti millään tavalla kriteerit. Se ehkä peilaa sitä, kuinka pitäisi alkaa miettiä, että isot urheilutapahtumat ympäri maailmaa, on sitten olympialaiset, jalkapallon tai koripallon MM-kisat, niin jollain tavalla niitä pitää pystyä järkevöittämään. Niitä pystyttäisiin muualtakin kuin Lähi-idästä ja vaikka Kiinasta hakemaan, Möttölä muotoili.

Dettmann ei lähtisi kuitenkaan kaikesta huolimatta boikotomaan Qatarin MM-kisoja.

– Ei, ei, ei. Sillä, että heittäytyy ulos, ei saada mitään aikaiseksi. Ainoa tapa vaikuttaa on olla mukana ja yrittää sitten sisältäpäin vaikuttaa. Onneksi tässä on vielä neljä vuotta aikaa ja nyt on minusta hyvä paikka yrittää sitten vaikuttaa, Dettmann totesi.

Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *