• 19 elokuun, 2023

Euroopan mestari Topi Raitanen otti kesällä kohtalokkaan riskin – tämän takia MM-reissu meni mönkään


Topi Raitanen karsiutui 3 000 metrin estejuoksun MM-finaalista Budapestissa. Raitanen ja hänen valmentajansa Janne Ukonmaanaho kertoivat heti kisan jälkeen, miksi huippukuntoa ei löytynyt.

Joska Saarinen,

Petra Manner,

Laura Arffman

Yleisurheilun MM-kisat 19.8.–27.8. Ylen kanavilla. Katso kisojen aikataulu ja lähetystiedot tästä linkistä.

– Tuo on Topille sunnuntailenkki normaalikunnossa.

Valmentaja Janne Ukonmaanaho tiivisti Topi Raitasen MM-kisat yhteen lauseeseen. Hallitseva Euroopan mestari jäi miesten 3 000 metrin estejuoksussa alkueriin lauantaina Budapestissa.

Raitanen jäi erässään 11:nneksi ajalla 8.30,69.

– Mitäänsanomaton juoksu. Lopussa kun pitäisi mennä, niin ei vain löydy sitä jaksamista mitä pitäisi. Lihaksisto ei ollut vielä valmis, valitettavasti näin, Raitanen tiivisti juoksunsa.

Topi Raitanen karsiutuu 3000 metrin esteiden finaalista.

Valmentaja Ukonmaanahon mukaan alkuerässä mentiin sellaista vauhtia, että normaalikuntoinen Raitanen olisi mennyt erästä helposti finaaliin.

Tänä kesänä Raitasen, 27, kunto on ollut kaikkea muuta kuin normaali. Raitanen ja Ukonmaanaho ottivat riskin, joka kosahti.

Tässä meni pieleen

Aiempina vuosina Raitanen on tähdännyt huippukuntonsa elokuuhun ja arvokisoihin. Viime vuonna strategia tuotti maksimaalisen onnistumisen, kun Raitanen juhli 3 000 metrin esteissä EM-kultaa.

Tänä kesänä Raitasen tavoite oli juosta koko kesän ajan huipputuloksia. Hän ja Ukonmaanaho laativat aggressiivisen kilpailusuunnitelman, joka ei Raitasen mukaan toiminut.

– Sellaista urheilu ja elämä on. Välillä joutuu ottamaan riskejä, mutta nyt ne sitten konkretisoituivat pahimmalla mahdollisella tavalla.

Vielä keväällä kaikki näytti hyvältä. Raitanen juoksi heti kauden avauskisassaan 1 500 metrillä uuden ennätyksensä 3.38,47.

Myös ensimmäisissä estekisoissa ajat olivat hyviä, mutta Raitanen huomasi, että epätavallinen väsymys iski puseroon kisojen viimeisillä kierroksilla.

Topi Raitanen 3000 metrin estekisassa MM-kilpailuissa.

Vaikeaa oli. Topi Raitanen irvistää 3000 metrin esteiden alkuerissä. Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Paavo Nurmen kisoissa kesäkuun alussa Raitanen sitten romahti. Aika 8.43,46 oli kaikkea muuta kuin piti.

Ukonmaanahon mukaan vastaavia romahduksia oli tullut aiempinakin vuosina.

– Tänä vuonna emme päässeet normaalisti lepäämään, vaan Topi joutui kilpailemaan siitä kymmenen päivän päästä. Se oli liikaa, Ukonmaanaho avasi.

Lihaksisto ei ollut valmis esteisiin

MM-kenraalissa Raitanen juoksi 1 500 metriä aikaan 3.40,32, mikä oli lupauksia herättävää. Kunto oli kääntynyt taas nousuun.

On kuitenkin eri asia juosta 1 500 metrin sileän kisa kuin 3 000 metrin estekisa.

Esteissä juoksun rytmi rikkoutuu joka kierroksella, eikä Raitasen lihaksisto ollut tähän valmis.

– Kun lihaksisto ei ole ihan niin herkässä ja palautuneessa tilassa, niin rasitus kumuloituu entistä enemmän. Sileän kilpailussa pystyy pääsemään taloudellisella juoksutyylillä vähän helpommalla pidemmälle, Raitanen analysoi.

– Uskoimme, että vauhti olisi ollut jo parempaa, mutta kilpailuissa katsotaan totuutta silmiin.

Raitanen totesi, että kesä on ollut raskas. Nyt hän analysoi MM-pettymyksen valmentajansa Ukonmaanahon kanssa ja alkaa rakentaa uutta suunnitelmaa kohti ensi kesää ja Pariisin olympialaisia.Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *