• 24 heinäkuun, 2023

Espanjan vaaleissa yllätys – maata odottaa poliittinen umpikuja ja mahdollisesti uudet vaalit


Oikeistolainen kansanpuolue Partido Popular voitti sunnuntaiset vaalit ennustettua niukemmin. Sen paikkamäärä ei kuitenkaan riitä tarvittavaan enemmistöön edes äärioikeiston tuella.

Mies valkoisessa paidassa vilkuttaa väkijoukon keskellä.

Alberto Nuñez Feijoon johtama Partido Popular voitti Espanjan sunnuntaiset parlamenttivaalit ennustettua niukemmin. Kuva: Raquel Manzanares / EPA

Sekä vaalivoittaja Partido Popularin että pääministeripuolue sosialistien puoluetoimistoilla Madridissa juhlittiin eilen.

Partido Popularin johtaja Alberto Nuñez Feijoo ilmoitti jo voiton selvittyä yrittävänsä koota hallitusta.

Myös istuva pääministeri Pedro Sánchez yrittänee jatkoa.

Kummankaan, vasemmiston tai oikeiston, äänimäärä ei kuitenkaan riitä tarvittavaan yli 175 paikan enemmistöön.

Vielä ovensuukyselyt ennustivat samaa, mitä gallupit kertoivat viikkoja ennen vaaleja: oikeistolainen kansanpuolue Partido Popular voittaa vaalit, mutta tarvitsee tuekseen äärioikeistolaisen Voxin.

Ennustetta tukivat Espanjan toukokuiset aluevaalit, joiden jälkeen Vox nousi vaalit voittaneen Partido Popularin tueksi lukuisissa alue- ja paikallishallinnoissa.

Siksi pääministeri Sánchez otti riskin ja aikaisti lokakuulle suunniteltuja vaaleja.

Se kannatti ja tuloksena oli yllätys.

Pääministeripuolue hävisi Partido Popularille 14:llä paikalla, mutta kasvatti kannatustaan kahdella paikalla neljän vuoden takaiseen verrattuna.

Äärioikeisto menetti paikkoja

Juuri pelko äärioikeiston noususta Espanjan hallitukseen vaikutti todennäköisesti siihen, että oikeiston äänimäärä jäi ennustettua pienemmäksi.

Partido Popular sai lopulta 136 paikkaa Espanjan 350-paikkaisessa parlamentissa, toiseksi selviytyi hallitseva pääministeripuolue sosialistit 122 paikalla.

Kolmantena äärioikeistolainen Vox 33 paikalla, mikä on 19 vähemmän kuin neljä vuotta sitten. Neljänneksi tuli vasemmistoliittouma Sumar 31 paikalla. Tulos on sama kuin vasemmistolaisella Podemosilla neljä vuotta sitten.

Lähes kaikki pienpuolueet menettivät kannatustaan, ja Espanja taantui lähemmäs sitä kaksipuoluejärjestelmää, mikä se aikoinaan oli.

Keskellä kesää järjestettyjen vaalien äänestysprosentti oli 70,38 eli neljä prosenttiyksikköä korkeampi kuin edellisissä vaaleissa.

Vaalien häviäjiä olivat myös etenkin Katalonian nationalistipuolueet. Kataloniassa oli myös muuta maata alhaisempi äänestysprosentti.

Vaa’ankieliasemassa voi olla katalonialainen, konservatiivinen itsenäisyyspuolue Junts.

Sen on kuitenkin vaikea nähdä tukemassa sen enempää sosialisteja kuin Katalonian itsenäisyysaatetta kiivaasti vastustavaa oikeistoa.

Vaalit veivät Espanjan poliittiseen umpisolmuun.

Sitä yritetään maassa perinteisesti avata uusilla vaaleilla.Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *