• 30 maaliskuun, 2023

”Ei millään tavalla heidän vikansa”


Opetus- ja kulttuuriministeriö linjaa, että suomalaisia lajiliittoja uhkaa jopa valtionavun menestys, jos urheilijat osallistuvat samoihin kilpailuihin kuin venäläiset tai valkovenäläiset urheilijat.

Emma Terho jakamassa mitaleita Pekingin olympialaisten naisten jääkiekkofinaalin jälkeen.

Emma Terho jakamassa mitaleita Pekingin olympialaisten naisten jääkiekkofinaalin jälkeen. Kuva: Getty Images

Kansainvälisen olympiakomitean (KOK) urheilijakomission puheenjohtaja Emma Terho sanoo, että komissiossa on käyty kiivasta keskustelua venäläisurheilijoiden osallistumisoikeudesta kansainvälisiin kisoihin. Urheilijakomissio toimii linkkinä urheilijoiden ja KOK:n välillä.

KOK:n hallitus siirsi tiistain linjauksellaan vastuun venäläisten ja valkovenäläisten urheilijoiden kilpailuoikeuksista kansainvälisille lajiliitoille.

– On käyty aika laidasta laitaan keskustelua. Kritiikkiä on tullut aika voimakkaasti sekä Venäjältä että länsimaista. Toisaalta on tullut kommentteja, että olivatko ehdot tiukemmat mitä odotettiin. Riippuen hyvin pitkälti siitä, mistä ja millaisesta taustasta tulee, päätös nähdään eri kulmilta, keskiviikkona urheilijakomisson puhelinkokoukseen osallistunut Terho sanoo Yle Urheilulle.

Esimerkiksi urheilijakomissioon kuuluva entinen ampumahiihtotähti Martin Fourcade on vaatinut, että venäläiset ja valkovenäläiset urheilijat päästettäisiin takaisin kansainvälisille kentille.

Lue lisää: Ampumahiihtolegenda on häpeissään, jos venäläisiä ja valkovenäläisiä ei päästetä Pariisin olympialaisiin – nykytähdet täysin eri linjoilla

Vaikka linjaus ei edusta Pohjoismaiden kantaa täydestä sulusta, Terho näkee linjauksen henkilökohtaisesti parempana vaihtoehtona kuin kansainvälisten kilpailujen täyden avaamisen hyökkäyssotaa käyvän maan edustajille.

Muun muassa Naisleijonissa ja Bluesissa aktiivivuosinaan pelanneen Terhon mukaan tiukat ehdot tulevat rajaamaan venäläisurheilijoiden määrää niissä lajeissa, jotka sallivat heidän osallistumisensa.

– Kun kaikki lajit kattavaa täyssulkua ei saatu, on totta, että lajit tulevat olemaan eri tilanteissa ja sitä kautta tärkeimpänä urheilijat.

Kilpailuoikeuksia ei esimerkiksi voi palauttaa sotaa tukeville urheilijoille eikä Venäjän tai Valko-Venäjän puolustusvoimissa tai turvallisuusviranomaisten palveluksessa työskenteleville urheilijoille.

Juuri armeijan kanssa tekemisissä olevien venäläisten kilpaileminen on Terhon mukaan huolettanut monia, etenkin ukrainalaisia urheilijoita.

Venäläisurheilijan kohtaaminen olisi hankalaa

Opetus- ja kulttuuriministeriön linjauksen mukaan (siirryt toiseen palveluun) suomalaisia lajiliittoja uhkaa valtionavun vähentäminen tai jopa menetys, jos urheilijat osallistuvat samoihin kilpailuihin kuin venäläiset tai valkovenäläiset urheilijat. Terhon mukaan tilanne, jossa suomalaisurheilija joutuisi kohtaamaan venäläisurheilijan, on hankala.

– Totta kai toivon, että suomalaisurheilijat eivät joutuisi siihen tilanteeseen. Se ei ole millään tavalla heidän vikansa. He eivät ole riittävän lähellä sitä, että voisivat itse vaikuttaa. Näen huonona tilanteena, jos suomalaisurheilijat joutuvat kärsimään tästä.

– Mikä tilanne tulee olemaan ja millaisia päätöksiä lajiliitot tulevat tekemään, se varmasti näyttää suunnan.

Esimerkiksi Kansainvälisen yleisurheiluliiton WA:n kisoihin venäläiset eivät ole jatkossakaan tervetulleita.Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *