• 24 elokuun, 2023

Armand Duplantisin isä lataa Yle Urheilulle hurjan arvion Wilma Murron potentiaalista – ”Viisi metriä realismia jo ensi vuonna”


Miesten seiväshyppyä dominoivan Armand Duplantisin valmentajaisä Greg Duplantis ei pidä naisten seiväshypyn kansainvälistä tasoa tällä hetkellä kovin korkeana.

Wilma Murto MM-finaalissa.

Wilma Murrolla on potentiaalia ylittää viisi metriä. Kuva: Getty Images

Yleisurheilun MM-kisat 19.8.–27.8. Ylen kanavilla. Katso kisojen aikataulu ja lähetystiedot tästä linkistä.

Budapestiin poikansa, maailman parhaan seiväshyppääjän Armand Duplantisin tueksi saapunut Greg Duplantis seurasi naisten loppukilpailua tv:stä paikallisessa ravintolassa. Seurana ollut Armand Duplantis tilasi pihvin, valmentajaisä kevyempää syötävää.

Suomessa 1990-luvulla useasti kilpaillut, parhaimmillaan 580 hypännyt Greg Duplantis kertoi tietävänsä hyvin Wilma Murron mitalin merkityksen suomalaisille. Hän on itsekin kotimaassaan USA:ssa valmentanut naishyppääjiä, esimerkiksi Armand Duplantisin lailla Ruotsia edustavaa Lisa Gunnarssonia.

Murto teki keskiviikkona suomalaista yleisurheiluhistoriaa. Hän toi Suomeen ensimmäisen MM-mitalin niin sanotuissa vertikaalihypyissä eli seiväs- tai korkeushypyssä. Murto saavutti pronssia tuloksella 480.

Greg Duplantis arvioi Suomen ykkösyleisurheilijaa ammatillisella silmällä.

– Hän on edelleen raakatimantti, aivan jättimäisen potentiaalin urheilija. Wilma on iso, vahva ja nopea, koko fyysinen paketti on kasassa, Greg Duplantis sanoo Yle Urheilulle puhelimitse.

– Kun hän onnistuu täydellisesti, jälki on loistavaa. Mutta hänen toiminnastaan puuttuu vielä ajoittain tarvittava toisteisuus. Hyvän ja huonon hypyn ero on vielä liian suuri. Se on täysin kehitettävä ominaisuus.

Wilma Murto ylittää 480 seiväsfinaalissa.
Armand Duplantis ja Greg Duplantis juhlivat MM-kultaa Oregonissa 2022.

Valmentajaisä Greg Duplantis (vas.) juhli poikansa Armandin kanssa MM-kultaa ja ME-tulosta Eugenessa viime vuonna. Kuva: EPA-EFE / AOP

Wilma Murto on avoimesti sanonut, että aikoo 26-vuotiaana hypätä yli viisi metriä. Aika koittaa ensi vuonna, ja matkaa haamurajaan on 15 senttiä.

– Viisi metriä on hänelle täyttä realismia jo ensi vuonna, sanoo Greg Duplantis.

Yksi yli muiden

Naisten seiväshypyn historiaan on mahtunut yksi ylitse muiden eli ME:n (506) haltija, venäläinen Jelena Isinbajeva. Vaikka lajin levinneisyys ja suosio ovat jatkuvasti kasvaneet, kansainvälinen huipputaso on mennyt varsin hitaasti eteenpäin Isinbajevan jälkeen.

– Naisten seiväshypyn kärkitason pitäisi olla selvästi kovempi ja laajempi. Yli 490:n hyppääviä pitäisi olla 9–10 ja yli viiden metrin hyppääjiä 3–4. Toivottavasti näemme sen tilanteen lähitulevaisuudessa.

Tällä kaudella yli 490 ovat hypänneet vain keskiviikon mestari Katie Moon sekä Australian Nina Kennedy, joka hilasi loppukilpailussa kauden parhaansa 477:stä juuri 490:een ja jakoi kullan amerikkalaisen kanssa.Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *