• 9 heinäkuun, 2023

Alle 21-vuotiaiden sankarivahdista povataan Englannin ykkösvahtia – torjui dramaattisen lisäajan pilkun eikä päästänyt maaliakaan EM-turnauksessa


Englanti voitti jalkapallon miesten alle 21-vuotiaiden EM-kultaa dramaattisten vaiheiden jälkeen. Finaalissa rangaistuspotkun torjunut ja läpi turnauksen maalinsa puhtaana pitänyt James Trafford kerää kiitosta.

Englanti juhli alle 21-vuotiaiden EM-kultaa dramaattisten vaiheiden jälkeen.

Englanti juhli jalkapallon miesten alle 21-vuotiaiden EM-kultaa pitkän tauon jälkeen, kun se kukisti lauantaina Georgian Batumissa pelatussa loppuottelussa Espanjan 1–0. Englannin edellinen mestaruus oli 39 vuoden takaa.

Joukkueen sankariksi nousi EM-turnauksessa maalinsa puhtaana pitänyt James Trafford, joka torjui ottelun lisäajan loppuhetkillä vielä rangaistuspotkun.

Ensin Trafford torjui Espanjan kapteeni Abel Ruizin yrityksen 11 metristä, minkä jälkeen hän sai pysäytettyä vielä torjuntaa seuranneen jatkoyrityksen.

– Hän on kerrassaan mahtava. Minne hän meneekään ja missä hän pelaakaan, hänellä on aivan uskomaton mentaliteetti. Hän on ollut ylivoimainen läpi turnauksen. Nolla päästettyä maalia on upea suoritus, alle 21-vuotiaiden päävalmentaja Lee Carsley ylisti BBC:lle finaalin jälkeen.

Englantilaisvahti on siirtymässä Valioliigaan palanneen Burnleyn riveihin. Sarjanousija on pulittamassa 20-vuotiaasta maalivahdista 15 miljoonaa puntaa, mutta summa voi nousta jopa 19 miljoonaan.

Hänestä voi tulla kaikkien aikojen kolmanneksi kallein englantilaismaalivahti Jordan Pickfordin ja Aaron Ramsdalin jälkeen.

Dramaattinen EM-finaali

Englannin ainoa osuma merkattiin Curtis Jonesille. Voittomaali syntyi avauspuolikkaan lisäajalla, kun Englanti sai vapaapotkun mainiosta paikasta. Cole Palmer keskitti ja veto otti muurista kimmokkeen.

Espanjan kapteeni Ruiz puski pallon Englannin verkkoon toisen puolikkaan alussa, mutta osuma hylättiin paitsiona.

Katso Englannin voittomaaliksi jäänyt 1–0-osuma videolta.

Mestaruus oli Englannille kolmas alle 21-vuotiaiden EM-kisoissa. Aiemmat voitot ovat vuosilta 1982 ja 1984.

Miehissä edellinen mestaruus, MM-kulta, on yhä yli 50 vuoden takaa, kotikisoista 1966. Nuorten arvokisoissa menestystä on tullut myös viime vuosina: Englanti on pojissa hallitseva Euroopan mestari alle 19-vuotiaissa, ja MM-tasolla se voitti kultaa alle 17-vuotiaissa ja alle 20-vuotiaissa vuonna 2017. Myös naisissa Englanti on hallitseva Euroopan mestari.

Seuraava Englannin ykkösvahti?

Trafford uhkui itseluottamusta läpi turnauksen ja esiintyi median edessä itsevarmasti myös finaalin jälkeen.

– Sanoin kaikille aamulla, että otan pilkun kiinni. Minä tiesin, että saan sen kiinni, joten ollakseni rehellinen… Se oli aika helppoa, Trafford vakuutti.

Joukkuekaveri Cole Palmer on kulkenut Traffordin kanssa samoja polkuja juniorista lähtien, ja kertoo vaikuttuneensa maalivahdin otteista jo varhain.

– Hän on todella hyvä, olisittepa nähneet hänet akatemiassa. Harjoituksissa häntä oli vaikea ohittaa ja olen niin onnellinen, että muutkin näkevät sen nyt. Hän tietää itse, miten hyvä hän on, mutta ei hän ole ylimielinen. Hän on mukava kaveri, joka uskoo itseensä, Palmer kuvaili.

Myös Evertonia seuratasolla edustava James Garner oli vakuuttunut maalivahdin otteista.

– Se antaa myös itselle itseluottamusta, kun tietää, että takana pelaa joku niin hyvä ja varma maalivahti. Hän on hiljainen persoona, mutta kentällä hän on aina äänessä. Hän sanoo, että tuntee voivansa pelata jo Mestarien liigan finaalissa. Hänellä on nuoreksi maalivahdiksi aivan uskomaton itseluottamus.

James Trafford ja  Cole Palmer halaavat.

Cole Palmer ylistää joukkuekaveriaan, maalivahti James Traffordia. Kuva: UEFA via Getty Images

Manchester Cityn kiinnittämä Trafford pelasi viime kauden lainalla Bolton Wanderersissa Englannin Ykkösliigassa eli kolmanneksi korkeimmalla sarjatasolla. Hän ei ole koskaan pelannut miesten sarjassa korkeammalla.

Vahvat otteet läpi EM-turnauksen saivat brittimedian kuitenkin hurmioon. Moni BBC:n, Guardianin ja Sky Sportsin johdolla povasi, että Trafford nähdään tulevaisuudessa Englannin ykkösvahtina.

– Minä todellakin uskon, että hänestä voi tulla Englannin huippuvahti. En epäile sitä hetkeäkään, Boltonin maalivahtivalmentaja Matt Gilks vakuutti Guardianille.

– Englannin ykkösvahdin paikasta käydään kilpailua, mutta Trafford johtaa peliä 20-vuotiaana. Paikka A-maajoukkueessa on pian mahdollinen, Sky Sportsilla ennakoitiin.

Katso ottelu jälkilähetyksenä Areenasta.Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *