- 28 maaliskuun, 2023
Robert Heleniukselta hurja paljastus kulisseista karun tyrmäystappionsa jälkeen – kommentoi aivojensa kuntoa ja uransa jatkoa
Raskaansarjan nyrkkeilijä Robert Helenius, 39, otteli uransa suurimman ottelun New Yorkin Brooklynissa 15. lokakuuta 2022.
Vastassa oli WBC-liiton tittelivyötä 2015–20 hallussaan pitänyt yhdysvaltalainen Deontay Wilder. Hänet oli rankattu viime syksynä esimerkiksi arvostetun The Ring -lehden listauksessa maailman toiseksi parhaaksi raskaansarjan aktiiviottelijaksi.
Kovan ja yllättävän nousun nimimiesten joukkoon Adam Kownacki -voitoillaan tehneelle Heleniukselle povattiin tietä jopa titteliotteluihin, mikäli hän olisi pystynyt yllättämään Wilderin.
Lyöntivoimastaan tunnettu Wilder tyrmäsi Heleniuksen tylysti ja dramaattisesti jo ensimmäisessä erässä.
Lue lisää: Robert Helenius tyrmättiin avauserässä, lähetti terveiset sairaalasta – katso hurjat kuvat, miten Deontay Wilder iski suomalaisen kanveesiin
Ottelun jälkeen nähtiin tunteikkaita hetkiä. Lehdistötilaisuudesta kyyneliin murtunut Wilder puhui olevansa huolissaan ystävänsä voinnista.
Kokeneen nyrkkeilyvalmentajan Pekka Mäen mielestä tappio teki ison loven Heleniuksen markkina-arvoon. Ottelun jälkeen Youtubessa levisi tunteikas video, kun Wilder oli hotellilla vastassa Helenius tämän tullessa sairaalasta.
– Minun on sanottava, olen ulkona. Olen 38-vuotias, olen tehnyt tätä 25 vuotta. Kiitos, kun annoit minulle tällaisen mahdollisuuden, Helenius totesi ennen kuin kaksikko halasi pitkään.
Lue lisää: Wilder oli vastassa sairaalasta tullutta Heleniusta: ”Olen ulkona”, sanoo suomalainen tunteikkaalla videolla – manageri toppuutteli puheita Ylelle
Myöhemmin Helenius kommentoi uransa jatkoa maltillisemmin. Hän ei ole ollut syksyn tyrmäyksen jälkeen juurikaan julkisuudessa.
Helenius kertoi nyt julkisesti tyrmäystappiostaan
Maanantaina Helenius oli vieraana Ylen Efter Nio -ohjelmassa, jossa keskusteltiin aivoista.
Helenius kertoi, että hänen vointinsa on hyvä ja hän on jatkanut treenejään. Hän kertoi jatkaneensa harjoittelua heti ottelun jälkeen.
– Treenit pitävät psyykeen suht vakaana, kun tulee tuollainen pudotus.
Vaikka Wilderin ratkaiseva lyönti lähti huonosta asennosta, siinä oli voimaa. Helenius liikkui tilanteessa juuri eteenpäin, koska Wilder vetäytyi, mikä oli yllättänyt Heleniuksen.
Heleniukselta kysyttiin ohjelmassa, mitä hän muistaa iskusta.
– Se onkin kiintoisaa, sillä en muista kehästä poistumista. Muistan, että virkosin ambulansissa ja kysyin, miten matsi meni.
Helenius ei muista mitään sitä ennen, vaikka tappion jälkeen hän oli ollut tunnin pukuhuoneessa.
– Siellä oli lääkäreitä, jotka tutkivat ja seurasivat minua. Valmentaja oli huolissaan, sillä en tunnistanut häntä tai muita siellä olleita. Olihan se pelottavaa, kun virkosin ambulansissa.
Helenius nauroi ohjelmassa, että tyrmätyksi tuleminen ei tunnu oikein miltään, sillä se on ”nuijanukutus”.
Helenius on tyrmätty kolme kertaa. Hän kertoi luvanneensa nuorena, että lopettaa, jos hänet tyrmätään kolmesti.
– Haluan, että nyrkkeilyn jälkeenkin on elämää.
Nyt hän ei ole kuitenkaan vielä tehnyt päätöstä uransa jatkumisesta.
”Aivot ovat kunnossa”
Kamppailulajien yhteydessä puhutaan aivojen terveydestä. Wilder pohti tunteikkaassa lehdistötilaisuudessaan, että ”kuka kantaa vastuun, jos Robert ei voi enää tuoda leipää pöytään tai huolehtia lapsistaan”. Wilder nosti esille yhdysvaltalaisen Prichard Colonin, joka sai vakavan aivovamman vuonna 2015.
Helenius ei usko, että hänelle olisi tullut pysyviä vammoja.
– Käyn vähintään kerran vuodessa aivojen magneettikuvassa. Aina ennen matsia ja etenkin tyrmäyksen jälkeen.
Magneettikuvissa tsekataan, ettei aivoissa ole verenpurkaumia. Heleniuksen aivoja on seurattu 18-vuotiaasta asti.
– Muutosta huonompaan ei ole havaittu. Aivot ovat kunnossa.
Heleniuksella on riittäny käsi-, jalka- ja nenävammoja sekä leikkausoperaatioita. Kerran häneltä oli rikkoutunut kaulasta rusto, joka halvaannutti äänihuulet – niiden kuntoutus kesti pitkään, 8–9 kuukautta.
”Ensimmäinen kerta on pahin”
Helenius tyrmättiin kehässä ammattilaisuralla ensimmäisen kerran 2016, kun Johann Duhaupas voitti Helsingissä. Se oli myös Heleniuksen uran ensimmäinen tappio.
– Ensimmäinen kerta on pahin. Ainakin itselleni se oli, eivätkä kaikki pääse sen yli.
Ensimmäisen tyrmäystappionsa jälkeen Helenius oli masentunut puoli vuotta, eikä ihmisten ilmoille huvittanut lähteä. Helenius tosin kertoo viihtyvänsä muutenkin omissa oloissaan, harjoitusleireillään tai koiransa kanssa.
– Olen tottunut työstämään asioita itsekseni.
Hyvin Helenius ei voinut Wilder-tappionkaan jälkeen. Ottelua oli lykätty ja Helenius oli ehtinyt vetää kolme harjoitusleiriä. Kownacki-voitosta ehti kulua vuosi Wilder-kohtaamiseen.
– Juttu ei olisi ollut yhtä paha jossain 7. erässä, sillä silloin olisin jo päässyt näyttämään taitojanikin. Vastustaja oli harjoitellut hyvin tuota tarkkaa iskua.
Kuten sanottua, ensimmäinen tyrmäystappio oli kuitenkin pahempi. Nyt Helenius tiesi, miten pääsee yli pahasta olostaan, eli etenkin treenaamalla ja ajamalla itsensä fyysisesti ahtaalle.
– Ikää on kohta 40, joten nyt pitäisi panna vielä viimeiset paukut peliin. En tiedä vielä, palasi Helenius kysymykseen ammattilaisuransa jatkosta.
Mitä teet, jos et nyrkkeile?
– Ei nyrkkeily ole koko elämä. Minullahan on lapsiakin. Töitä löytyy.
Alta voit katsoa koko Efter Nio -jakson. Robert Heleniuksen lisäksi haastattelussa muun muassa yrittäjä, mediapersoona ja personal trainer Piia Koriseva, joka on selvinnyt aivoinfarktista.