- 19 elokuun, 2023
Lähdimme Helsingin kaduille ja esitimme ihmisille pienen, mutta merkityksellisen kysymyksen
Mieli ry on viime vuosina nostanut esiin ”mitä sinulle kuuluu” -kysymyksen tärkeyttä jokapäiväisissä kohtaamisissa. Tapasimme ihmisiä tuulisessa Helsingissä.
Mitä sinulle kuuluu?
Milloin sinulta viimeksi on kysytty tämä kysymys? Tai milloin itse olet viimeksi kysynyt asiaa joltakulta?
Kesän taittuessa syksyyn arjen pyöritys alkaa taas ja tämän pienen, mutta merkityksellisen kysymyksen esittäminen saattaa unohtua. Kuulumisten kysyminen voi myös lieventää yksinäisyyttä. Esimerkiksi Mieli ry on nostanut viime vuosina esiin mitä sinulle kuuluu -kysymyksen tärkeyttä arkipäiväisissä kohtaamisissa.
Me lähdimme Helsingin kaduille kysymään ihmisiltä, mitä heille kuuluu.
Päiväkävelyllä
Tuuli nostattaa harmaita pilviä Karhupuiston ylle, kun nuori mies kävelee puiston viertä. Kevyen pukeutumisen perusteella hän näyttää olevan luottavainen, ettei keli käänny huonoksi.
26-vuotias Joni Pulkkinen menee mietteliään näköiseksi, kun häneltä kysyy, mitä hänelle kuuluu. Sitten hän paljastaa, mistä on iloinnut viime päivinä.
– Oikein innolla odotan maisteriopintoja ja uskon edessä olevan antoisa lukuvuosi.
Pulkkinen aloittaa tänä syksynä maisteriopinnot Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulussa.
Pulkkinen haaveilee oman startup-yrityksen perustamisesta. Koulusta hän kertoo saavansa hyvät eväät yritystoiminnan pyörittämiseen, mutta muilla osa-alueilla hän arvelee tarvitsevansa apukäsiä. Suurimmaksi haasteeksi Pulkkinen kokee tuotteen luomisen.
– Tuotteen kehittämistä varten olisi löydettävä jonkin toisen alan edustaja.
Jos Pulkkisella olisi juuri nyt käytettävinään rajattomat resurssit yritystoimintaa varten, hän pyrkisi edistämään sähköautoilua Suomessa tai puhdistamaan Itämerta.
– Kyllä se olisi jotain, mistä olisi yhteiskunnalle hyötyä, hän summaa.
Pullaa ja kahvia
71-vuotias Kari Laasonen istuskelee Hakaniemen torilla kahvilateltassa. Teltan sisällä elämä värjäytyy pirteän oranssiksi. Hän hörppää kahvia ja kertoo kuulumisensa hymyillen.
– Suht hyvin menee, eläkepäiviä viettäen!
Laasonen käy eläkepäivillään kuntosalilla ja harrastaa mölkkyä. Hän otti vastikään osaa mölkyn maailmanmestaruuskisoihin.
MM-kisat järjestettiin tänä vuonna elokuun alussa. Hyvinkäällä. Joukkueita oli yhteensä 176 ja niitä saapui kaikkiaan 18 eri maasta.
– Se oli melkoista sähellystä. Kentällä oli samaan aikaan 90 joukkuetta pelaamassa.
Laasosen vieressä kahvia hörppii hänen kaverinsa, 72-vuotias Martti Nyberg. Kahvilateltta lepattaa tuulenpuuskan osuessa kohdalle. Nyberg ei tuulesta hätkähdä.
– Poljin tuolta Käpylästä tänne kahville. Oli niin kova tuuli, että välillä mentiin eteenpäin ja välillä taaksepäin.
Nyberg on huolissaan kehitysvammaisten asioista. Hän kertoo pitävänsä huolta kehitysvammaisesta veljestään. Veljekset ovat asuneet yhdessä jo 31 vuotta.
– Kehitysvammaisilla ei oikein ole puolustajia.
Nyberg käy vierailuilla kehitysvammaisten toimintakeskuksissa. Hän kehottaa ihmisiä tutustumaan kehitysvammaisten työtoimintaan.
– Kun sinne vie mukanaan kahvipaketin tai pullaa, niin väki siellä jo ilahtuu. Jokaisen pitäisi mennä katsomaan, kuinka vähään he ovat tyytyväisiä, Nyberg toteaa.
Vintage-kengät
Hakaniemen torilta eteenpäin siirryttäessä kadulla vastaan kävelee 28-vuotias Inka Tarvainen. Koulutusalalla assistenttina työskentelevä Tarvainen kertoo viettävänsä tällä hetkellä kesälomaansa. Hän on matkalla vintageliikkeeseen sovittamaan kenkiä.
– Ne ovat sellaiset Puman vaaleanpunaiset kengät. Bongasin ne eilen Instagramista.
Tarvainen kertoo vintageliikkeen ilmoittavan sosiaalisessa mediassa uusista saapuneista tuotteista, joita siellä voi varata itselleen ja käydä sovittamassa.
Tarvainen kertoo ostavansa lähestulkoon kaikki vaatteensa kierrätettyinä. Tuotevalikoiman paljous riippuu hänen mukaansa asiakkaan tyylitaipumuksista. Tarvainen on vieraillut vintageliikkeissä jo kymmenen vuoden ajan.
– Itselleni löytyy vintageliikkeistä aika hyvin kaikenlaista, Tarvainen toteaa.