• 3 toukokuun, 2023

Ukrainalla ei ollut mitään syytä tehdä lennokki-iskua Kremliin, sanoo asiantuntija – yksi veikkaus Venäjän motiivista hänellä on


Euroopan hybridiosaamiskeskuksen verkostojohtaja, kommodori evp. Jukka Savolainen pitää väitettyä Kreml-iskua Venäjän yrityksenä viedä huomio Nord Stream -putken tutkinnasta.

Jukka Savolainen,  Haavoittuvuudet ja resilienssi -verkoston johtaja, Hybridiosaamiskeskus.

”Tämä voi jopa liittyä Nord Stream -tutkintaan”, arvioi Euroopan hybridiosaamiskeskuksen johtaja Jukka Savolainen. Savolainen kuvattiin 5. lokakuuta 2022. Kuva: Matti Myller / Yle

Euroopan hybridiosaamiskeskuksen verkostojohtaja, kommodori evp. Jukka Savolainen ei usko Ukrainan olleen Kremliin tehdyn lennokki-iskun takana.

– Ukrainalla on vähän syitä ryhtyä tällaiseen. Se olisi vain heille haitallista, Savolainen pohtii teon motiivia.

Savolaisen mukaan isku voi aivan hyvin olla venäläisten itsensä tekemä, mutta sitä ei varmasti voida osoittaa suuntaan eikä toiseen. Yksi looginen selitys olisi, että iskulla halutaan peittää jotain muuta.

– Tämä voi jopa liittyä Nord Stream -tutkintaan. Se on aika merkittävä maineriski Venäjälle eikä sielläkään olla asioista aina aivan samaa mieltä. Tällä voidaan saada hankala asia peittoon. Toivotaan näin.

Savolainen asettaa toivonsa juuri huomion kiinnittämiseen toisaalle nolosta asiasta, sillä vaihtoehdot voivat olla paljon huonompia. Hän viittaa sodan mahdolliseen eskalaatioon.

– Valitettavasti venäläisessä propagandassa on nähty asiantuntijoita, jotka ovat sanoneet ettei tarvitse paljoakaan ydinaseita käyttää, jos halutaan iskeä Ukrainan hallintoon Kiovassa.

Savolainen: Ukrainan ei auta kuin kiistää

Vaatimukset iskuista Kiovaa vastaan ovat kasvaneet, ja se on Savolaisen mukaan erittäin vaarallista. Hänen mukaansa sodan pitkittyminen on mahdollista ja pitkittyminen tapahtuu sotaa laajentamalla. Hyviä vaihtoehtoja ei juuri näytä olevan.

Ukrainan ei auta Savolaisen mukaan muuta kuin tiukasti kiistää isku. Niin se on myös tehnyt.

– Pahinta olisi, jos löytyisi joitain ukrainalaisia, jotka olisi harhautettu tekemään isku. Heistä kyllä kuulisimme aika pian. Pitäisin sellaista kuitenkin merkillisenä, sillä teolla ei ole mitään positiivista seurausta Ukrainalle.

Savolaisen mukaan Venäjällä on jo puhuttu iskusta Kiovaan. Kremliin tehtyjen lennokki-iskujen jälkeen tällaiset puheet voivat venäläisten korvissa kuulostaa hiljalleen aina vain paremmilta.

Savolainen sanoo, että tätä korttia voi olla myös käyttämättä. Hän toivookin, että tarkoituksena on ollut vain pitää Nordstreamiin liittyvät asiat mahdollisimman pienellä liekillä.

Video näyttää väitetyn drooni-iskun. Yle ei ole voinut vahvistaa videon alkuperää.Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *