• 29 heinäkuun, 2023

Uefa sulki Juventuksen europeleistä ja lätkäisi 20 miljoonan euron sakot talousrikkeiden seurauksena – myös Chelseaa rangaistiin


Eurokentiltä tulevalla kaudella suljettu Juventus olisi nähty Konferenssiliigassa. Italialainen suurseura on saanut rangaistuksia rikkeistään aiemminkin.

Juventuksen pelaajat tuulettavat.

Juventus olisi pelannut ensi kauden Konferenssiliigaa, mutta Uefa sulki torinolaisseuran europeleistä talousrikkeiden takia. Kuva: Spada/LaPresse/Shutterstock/All Over Press

Euroopan jalkapalloliitto Uefa ilmoitti perjantaina, että se sulkee italialaisen Juventuksen ulos eurokilpailuista alkavalla jalkapallokaudella 2023–2024.

Syy järeään toimenpiteeseen löytyy Uefan FFP:n eli taloudellisen reilun pelin sääntöjen rikkomisesta. FFP:ssä on kyse jalkapalloseurojen taloudellisesta tasapainosta ja toiminnan läpinäkyvyydestä. Käytännössä sääntelyllä on pyritty hillitsemään seurojen epätervettä velkarahoitusta.

Uefan mukaan Juventus oli toimittanut kattojärjestölle puutteellisia taloustietoja vuosilta 2012–2019.

Viime kaudella Serie A:ssa seitsemänneksi sijoittuneen Juventuksen kansainväliset ottelut olisivat löytyneet suurseuralle epätyypilliseen tapaan Konferenssiliigasta. Viime kaudella Juventus menetti Italian Serie A:ssa kymmenen pistettä seuran kirjanpitoon liittyneiden väärinkäytösten seurauksena. Pistemenetyksen myötä torinolaiset tippuivat Mestarien liigan sijoituksilta aina Konferenssiliigaan oikeuttavalle paikalle saakka, jonka Uefa lopulta perjantaina eväsi.

Eurokentiltä sulkemisen lisäksi Juventukselle määrättiin maksettavaksi 20 miljoonan euron sakko. Italialaisseuran on kuitenkin maksettava sakosta vain puolet, mikäli se onnistuu järjestelemään taloutensa Uefan sääntöjen mukaiseksi seuraavan kolmen vuoden aikana.

Konferenssiliigassa Juventuksen korvaa todennäköisesti viime kaudella Konferenssiliigan finaalissa englantilaiselle West Hamille hävinnyt Fiorentina. Italian jalkapalloliiton on vielä vahvistettava asia Uefalle.

Samassa yhteydessä Uefa tiedotti, että se sakottaa myös Englannin Valioliigassa pelaavaa Chelseaa 10 miljoonalla eurolla vastaavanlaisten rikkeiden takia. Myös Chelsean rikkeet koskevat vuosia 2012–2019. Viime kaudella Chelsea sijoittui Valioliigassa sijalle 12, joten seura jäi sarjasijoituksensa myötä ulos kansainvälisistä otteluista.

Viime vuoden toukokuussa Chelsea siirtyi yhdysvaltalaisen liikemiehen Todd Boehlyn johtaman sijoittajaryhmän alaisuuteen ja seuran holtiton rahankäyttö on saanut sen jälkeen poikkeuksellisen paljon huomiota.

Lähteet: BBC ja Sky SportsSource link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *