• 23 maaliskuun, 2023

Suomalainen ostajaehdokas ilmestyi täysin puskista Manchester Unitedin tarjouskilpaan – tämä on mahdollisen jättikaupan tilanne


Suomalainen liikemies Thomas Zilliacus kertoi torstaina tehneensä ostotarjouksen jalkapalloseura Manchester Unitedista. Englantilainen Manchester United on yksi maailman suurimmista jalkapallobrändeistä.

Manchester Unitedin omistaa tätä nykyä yhdysvaltalainen Glazerin perhe, joka ilmoitti marraskuussa olevansa valmis myymään seuran.

Mediassa manchesterilaisseuran myyntihinnaksi on arvioitu yli viisi miljardia euroa. Zilliacus arvioi tiedotteessaan (siirryt toiseen palveluun), että Unitedin nykyinen markkina-arvo on alle 3,9 miljardia dollaria eli noin 3,6 miljardia euroa.

Zilliacus ei suinkaan ole ainoa ostajaehdokas.

Muun muassa urheilumedia The Athletic kertoo (siirryt toiseen palveluun), että kärkiehdokkaat seuran uudeksi omistajaksi ovat Britannian rikkaimmaksi mieheksi tituleerattu Sir Jim Ratcliffe ja qatarilainen sheikki Jassim bin Hamad al-Thani.

Tämä ostajaehdokkaista tiedetään

Sir Jim Ratcliffe

Sir James Arthur Jim Ratcliffe  luurit päässä.

Sir Jim Ratcliffen omistama Ineos on tehnyt viiden vuoden yhteistyösopimuksen Formula 1 -talli Mercedeksen kanssa. Kuva: imago images/HochZwei/ All Over Press

Ratcliffe on jättänyt ostotarjouksen Ineos-yhtiönsä kautta.

Ratcliffen Ineos omistaa entuudestaan ranskalaisen jalkapalloseura OGC Nicen lisäksi sveitsiläisen Lausannen. Yhtiö omistaa myös purjehdustiimin ja pyöräilytiimin, minkä lisäksi se on tehnyt viiden vuoden yhteistyösopimuksen Formula 1 -talli Mercedeksen kanssa.

70-vuotias brittimiljardööri Ratcliffe on syntynyt Suur-Manchesterissa ja kertoo kannattaneensa Manchester Unitedia pienestä pitäen. Ratcliffe tavoitteli aiemmin myös Chelsean ostoa, mutta tarjous saapui myöhässä. Miljardöörin mukaan hän tavoitteli ensin Unitedin ostamista, mutta totesi Glazerin omistajaveljesten olleen vielä lokakuussa haluttomia seuran myymiselle.

Ratcliffen omaisuudesta ei ole tarkkaa tietoa. Forbes arvioi brittimiljärdöörin omaisuudeksi 12,5 miljardia puntaa, kun taas Sunday Times uskoo Ratcliffen omaisuuden olevan lähempänä kuutta miljardia.

Jassim bin Hamad al-Thani

Qatarin emiiri, sheikki Tamim bin Hamad al-Thani ja shekki Jassim bin Hamad al-Thani poseeraavat MM-pokaalin kanssa joulukuussa 2022.

Qatarin emiiri, sheikki Tamim bin Hamad al-Thani ja shekki Jassim bin Hamad al-Thani poseeraavat MM-pokaalin kanssa joulukuussa 2022. Kuva: PA Images via Getty Images

Sheikki Jassimin Nine Two -säätiö on kiinnostunut Manchester Unitedin sataprosenttisesta omistajuudesta. Hän toimii myös qatarilaisen pankin QIB:n puheenjohtajana.

Sheikki Jassim kertoo alkaneensa kannattaa Manchester Unitedia 10-vuotiaana. Hän on luvannut investoida sekä miesten että naisten joukkueisiin, kunnostaa legendaarista Old Trafford -stadionia ja sen ympäristöä sekä seuran harjoituskenttiä.

Qatarin entisen pääministerin poika on saanut koulutuksensa Britanniassa, Sandhurstissa.

Toistaiseksi tunnetuin qatarilaisomistuksessa oleva seura on ranskalainen PSG, jonka on vuodesta 2012 lähtien omistanut Qatar Sports Investment.

PSG-pomo Nasser al-Khelaifin on uskottu olevan merkittävässä roolissa myös Manchester Unitedille tehdyssä tarjouksessa. Hänen johtamansa QSI:n tiedetään olevan kiinnostunut ostamaan ainakin vähemmistöosuuden valioliigaseurasta (siirryt toiseen palveluun).

Thomas Zilliacus

Thomas Zilliacus vuonna 2005.

Thomas Zilliacus vuonna 2005. Kuva: Lehtikuva

Thomas Zilliacus, 69, työskenteli pitkään Nokian Aasian-johtajana 1980-1990-luvuilla. Hän kertoo Helsingin Sanomille vaurastuneensa (siirryt toiseen palveluun) kiinteistökaupoilla, osakkeilla ja yrityksiä perustamalla.

Zilliacus on jättänyt ostotarjouksen XXI Century Capital -sijoitusyhtiön kautta. Hän omistaa yrityksen yhtiönsä kautta.

Urheilussa hän on toiminut muun muassa HJK:n puheenjohtajana ja Jokerien osaomistajana. Hänellä on divaritason kokemusta jalkapalloilijana, sillä hän pelasi 20-vuotiaana keskikenttäpelaajana Grankulla IFK:ssa.

Zilliacus oli myös perustamassa Helsingin areenaa nykyisen Liike Nyt -puolueen puheenjohtaja Harry ”Hjallis” Harkimon kanssa ja ehdotti myös aikanaan hallin ja Jokerit-jääkiekkojoukkueen myyntiä venäläisille.

Zilliacus kertoi suunnittelevansa ostavansa seuran yhdessä kannattajien kanssa.

– Kaikkien urheiluseurojen pitää lopulta kuulua sen kannattajille, Zilliacus sanoo tiedotteessa.

– Nykyinen kehitys, jossa miljardöörisheikit ja oligarkit valtaavat seuroja ja pitävät niitä henkilökohtaisina leikkikenttinään, ei ole tervettä, hän jatkaa.

Sitä on tämän hetken tiedon perusteella vaikea arvioida, millaiset mahdollisuudet Zilliacuksella on oikeasti ostaa Manchester United.

Nykyomistajat kannattajien epäsuosiossa

Yhdysvaltalainen Glazerin perhe on omistanut Manchester Unitedin vuodesta 2005 lähtien. Kannattajien keskuudessa yhdysvaltalaisomistajat eivät ole saavuttaneet suurta suosiota.

Syyt juontavat juurensa jo kiisteltyyn ostoprosessiin: edesmennyt Malcolm Glazer hankki pääomistuksen seurasta vuonna 2005 kiistellysti pääosin velkarahalla. Mediatietojen mukaan velkaa on yhä arviolta 500 miljoonaa puntaa.

CLV Groupin toimistusjohtaja ja perustaja Neil Joyce puhuu Manchester Unitedin arvosta ja sijoittamisesta jalkapalloon. Video: Reuters.

Nykyisin seuraa johtavat Malcolm Glazerin pojat Joel ja Avram Glazer. Kannattajat ovat protestoineet omistajia vastaan jo vuosien ajan. Jo vuonna 2010 he alkoivat pukeutua seuran alkuperäisiin, keltavihreisiin väreihin. Keväällä 2021 Manchester Unitedin ja Liverpoolin välinen Valioliigan ottelu jouduttiin jopa perumaan, kun Unitedin kannattajat osoittivat mieltään omistajien Superliiga-suunnitelmia vastaan.

Marraskuussa Glazerit ilmoittivat yllättäen olevansa valmiita (siirryt toiseen palveluun) myymään Manchester Unitedin. He eivät ole tiettävästi kuitenkaan päättäneet, haluavatko myydä seuran kokonaan vai kenties osittain. Myöskään aikataulua ei ole lyöty lukkoon.

Superliiga-suunnitelmia vastustavat Manchester Unitedin kannattajat tunkeutuivat Old Traffordille toukokuussa 2021.

Mitä seuraavaksi?

Ennen Zilliacuksen tarjousta potentiaaliset ostajaehdokkaat pääsivät jo tutustumaan Manchester Unitedin toimintaa.

Sheikki Jassimin edustajat viettivät The Athleticin mukaan kymmenen tuntia Manchester Unitedin vieraana. Jim Ratcliffe tapasi seuran edustajat.

Ilmeisesti seuran nykyomistajien edustajat odottavat kuitenkin, tuleeko ostotarjouksia lisää.

Tällä hetkellä on epäselvää, kuinka kauan mahdollisilla ostajaehdokkailla on aikaa tehdä tarjouksia.

Yksi nykyehdokkaisiin liittyvä mielenkiintoinen ongelma voi vaikuttaa kaupantekoon.

Uefan säännöt (siirryt toiseen palveluun) kieltävät omistajuuden useammassa seurassa, jotka pelaavat samassa kilpailussa, eli esimerkiksi saman omistajan kahden seuran pelaaminen Mestarien liigassa, Eurooppa-liigassa tai Konferenssiliigassa ei sääntöjen mukaan pitäisi olla mahdollista.

Ratcliffe omistaa ranskalaisseura OGC Nicen ja sveitsiläisen Lausannen.

Qatarilainen QSI omistaa PSG:n. Sääntö ei koske kuitenkaan vähemmistöosuutta, jota QSI mediatitojen mukaan tavoittelee.

Juttua muokattu 23.3. klo 14.44: Korjattu Thomas Zilliacuksen ikä. Hän on 69, ei 59-vuotias.Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *