- 17 toukokuun, 2023
Sähkö on liian halpaa: Upouusi Olkiluoto 3 jouduttiin laittamaan säästöliekille
Ydinvoimalan tuotannon jarruttaminen halvan sähkön takia on erittäin harvinainen, mutta yleistyvä ilmiö.
Vasta muutaman kuukauden toiminnassa olleen Olkiluodon kolmosreaktorin (OL3) tuotantoa on jouduttu pienentämään tuntuvasti.
Teollisuuden voiman viestintäpäällikkö Johanna Ahon mukaan syynä on sähkön liian halpa hinta.
– Sähköntuotannon pitää myös ydinvoimalaitoksilla olla kannattavaa ja silloin, kun hinta on erityisen alhaalla voi tulla tilanteita eteen, jolloin sitä tuotantoa meilläkin rajoitetaan.
Tänään aamuyöllä sähkön pörssihinta painui useiksi tunneiksi negatiiviseksi ja sen jälkeenkin oli korkeimmillaankin vain 0,3 senttiä kilowattitunnilta. OL3:n tuotantotehoa laskettiin yli kolmasosa eli 550 megawattia.
Tavallisesti Suomessa on säädetty sähköntuotannon määrää lisäämällä tai vähentämällä vesivoiman tuotantoa. Nyt kuitenkin vesivoiman vähentäminen on ollut vaikeaa Pohjois-Suomen tulvien takia.
Ydinvoiman tuotannon leikkaaminen liian halvan sähkön hinnan takia on erittäin harvinaista, mutta aivan ensimmäisestä kerrasta ei ole kyse.
– Ydinvoimalaitoksia on hinnan takia joskus aikaisemminkin muutamia kertoja hieman säädetty, mutta lähtökohtaisestihan ydinvoima on perusvoimaa ja sillä tuotetaan sähköä pääosin täydellä teholla ympäri vuorokauden ja vuoden, Aho sanoo.
Ydinvoimasta ei ole pysyvästi tulossa hintoihin nopeasti reagoivaa niin sanottua säätövoimaa, mutta jo OL3:n suunnitellussa on pyritty tuotannon suurempaan tuotannoltaan joustavuuten kuin vanhemmissa laitoksissa.
Suuren ydinvoimalan säätämistä ei tehdä sähkömarkkinoiden muutaman tunnin vaan pikemmin kokonaisten vuorokausien perusteella.
Nyt nähdyn tilanteen poikkeuksellista korostaa se, että OL3:n tuotantoa joudutaan rajoittamaan vaikka samaan aikaan OL2:n on huollossa ja otetaan tuotantoon vasta huomenna.
Myös Energiateollisuus ry:n asiantuntija Janne Kaupin mukaan ydinvoimalan tuotannon leikkaaminen halvan sähkönhinnan takia on Suomessa erittäin harvinaista.
– Viime vuosina ei ole ollut montaa tilannetta, joissa ydinvoiman tehoa olisi säädetty nimenomaan alhaisten hintojen takia.
Esimerkiksi Ranskassa, jossa ydinvoimalla tuotetaan valtaosa maan sähköstä, tuotantoa säädetään useammin kuin Suomessa.
– Kun sähkömarkkinoilla hinta menee negatiiviseksi niin lähtökohtaisesti kaikki, jotka pystyvät säätämään omaa tuotantoaan niin myös tekevät, jotta omasta tuotannosta ei joutuisi maksamaan, Kauppi kiteyttää.
Tulevaisuudessa ydinvoiman tuotantoa voidaan joutua säätämään yhä useammin. Pelkästään tänä vuonna Suomessa on tullut markkinoille 500 megawattia uutta tuulivoimaa. Se tarkoittaa hintojen painumista nollaan tai negatiiviseksi yhä useammin.
Näin TVO:n viestintäpäällikkö Johanna Aho kommentoi OL3:n tuotannon leikkaamista
Voit keskustella aiheesta 18.5. klo 23 saakka.