• 19 kesäkuun, 2023

Pekka Holopaisen kolumni: Saksan keihäsdynastia on mennyttä ja sen takaa paljastuu karu totuus


Eurooppalaisen yleisurheilun dynamo piiputtaa pahasti. Keihäsdynastia on pölyä keräävää historiaa, eikä tilanne muissakaan heittolajeissa ole juuri parempi, kirjoittaa Pekka Holopainen.

Kommenttikuva urheilutoimittaja Pekka Holopaisesta.

Pekka HolopainenUrheilutoimittaja

Suomen yleisurheilukesän laatuviihteestä ovat viime vuosina usein vastanneet saksalaiset keihäänheittäjät. Sekä Thomas Röhler että Johannes Vetter ovat paiskanneet Paavo Nurmen kisoissa Turussa yli 91:n, Vetter Kuortaneella peräti yli 93 metrin laakin.

Kun Kuortaneella heitettiin lauantaina keihäsotatus, ei vauhtiradan päästä erottunut sen paremmin Vetterin kuin Röhlerin hahmo, kuten ei erottunut tiistaina Turussakaan.

Lontoon maailmanmestari Vetter haaveili ennen kauden avaustaan kesäkuun alussa 85 metrin heitosta, mutta se oli pilvilinna. Hengelossa lensi 72,85, ja ilmeisimmin hyvin vaikea olkapäänalueen toiminnallinen häiriö on paiskannut lähes 98 metrin monsteriheittäjän uran syöksyrinteeseen.

Yle Urheilun jutusta Vetterin optimismin noteerannut Urheiluliiton lajivalmentaja Petteri Piironen lähetti ennen Hengelon tapahtumaa ammattilaisviestin, jossa ennakoi sympaattisen saksalaisjärkäleen tasoksi tällä hetkellä hieman yli 70 metriä.

Näihin synkkiin ja toteutuneisiin johtopäätöksiin Piironen oli päätynyt seuraamalla Turkin Belekissä pidetyllä harjoitusleirillä pitkän tovin Vetterin toimintaa ja biomekaanisen ketjun epäbalanssia.

Thomas Röhler voitti olympiakultaa vuonna 2016 Rio de Janeirossa tuloksella 90,30.

Tästä hetkestä on kuin pieni ikuisuus, kun peilaa Saksan keihäänheiton nykytilaan. Thomas Röhler juhli Rio de Janeirossa 2016 olympiavoittajana. Kuva: Alexander Hassenstein/Getty Images

Ura jatkuu somessa

Röhlerin karriääri on jo rinteen pohjalla. Olympiavoittaja ja Euroopan mestari paiskoo nykyään Teemu Wirkkalan tasolla, eikä siitä kuopasta nousta.

Oheisharjoittelun painopiste siirtyi asiantuntijoiden hämmästykseksi 2018 crossfitiin. Se on mainiota oheistreeniä monissa lajeissa, muttei nimenomaan keihäänheitossa.

Lihas oli pian hidas, kolmiloikassa hankittu iskutus ja räjähtävyys tiessään, ura elossa vain sosiaalisessa mediassa.

Ja kun kaksikon pääassistentin, parhaimmillaan 92-metrisen nakanneen Andreas Hofmannin polvesta hajosi kauden aluksi eturistiside, hänenkin uransa lienee 31-vuotiaana taputeltu.

Siinä tuli käsiteltyä miehet, jotka pitävät kaikkien aikojen maailmantilastossa sijoja 2, 3 ja 9. Saksalla on ainoana maana kyseisessä tilastossa näin runsas edustus.

Jäljellä on yllättäen vain Münchenin Euroopan mestari Julian Weber, joka oman vammakierteensä jälkeen on noussut maailman huipulle. Mutta kun silmä etsii kauden 2023 tilastosta seuraavaa saksalaisheittäjää, saakin skrollata pitkään. Max Dehning löytyi 15. kesäkuuta sijalta 83.

Vuodesta 2010 lähtien Saksan miehet ovat ottaneet arvokisoissa yhdeksän keihäsmitalia, kirkkaimpana pätkänä kultaputki Rion olympiakisoista 2016 Berliinin EM-kisoihin 2018. Samassa ajassa Suomen miehille irtosi seitsemän mitalia.

Johannes Vetter ligger nere på banan och tar sig för knät.

Johennes Vetter epäonnistui suursuosikkina Tokion olympiakisoissa 2021, kun pehmeä alusta petti ison miehen alta. Nyt on relevantti kysymys, esiintyykö hän enää koskaan näillä estradeilla. Kuva: imago images/Beautiful Sports/ All Over Press

Saman periodin aikana Saksan naisheittäjät haalivat peräti 11 arvokisamitalia. Armon vuonna 2023 Saksan paras naisheittäjä Christin Hussong, vuoden 2018 Euroopan mestari, oli kesäkuun puolivällin mennessä asemoinut itsensä maailmantilastossa 39. sijalle.

Ottaen huomion sekä aikanaan kahden että sittemmin yhden Saksan historian tässä urheilumuodossa, tilanne on täydellinen katastrofi. Saksalainen keihäsdynastia ei enää ole edes henkitoreissaan, vaan historiaa.

Kun maa menestyy Saksan lailla jossakin kilpailumuodossa, kuten keihäänheitossa, taustalta luulisi löytyvän paljon syvyyttä ja huipulle tosissaan pyrkivää talenttia.

Tästä aiheesta kävin maan tunnetuimman keihäsvalmentajan Boris Obergföllin (ent. Henry, Vetterin valmentaja) kanssa silmiä avaavan debatin Eugenen MM-kisoissa viime kesänä. Takavuosien huippuheittäjä myönsi suoraan, ettei Saksassa ole huippukaadereissa minkäänlaista hajoamisvaraa – niin ohut on pohja.

Valmentaja Boris Obergföll istuu katsomossa.

Maineikas valmentaja Boris Obergföll myönsi 2022 rehdisti, että Saksa on ollut keihäänheitossa savijaloilla seisova jättiläinen. Kuva: imago images/Sven Simon/ All Over Press

– Huipun takana ei ole mitään, Obergföll myönsi.

Kun Helsingin ensimmäisiä olympiavuoden EM-kisoja moitittiin 2012 tähtikadosta, tilannetta hieman pelasti se, että vielä kivikova Saksa lähetti Suomeen heittäjä-ässänsä joka lajimuotoon.

Nyt tämäkin kone on leikannut kiinni. Miesten keihäänheiton lisäksi saksalainen urheilija löytyi kesäkuun puolivälissä maailmantilaston kymppikärjestä ainoastaan naisten kuulassa ja kiekossa.

Yle näyttää yleisurheilun EM-joukkuekilpailut juhannuksena Puolan Chorzówista.

Pekka Holopainen

Kirjoittaja on porilaislähtöinen kolumnisti ja ainoa urheilutoimittaja, joka on valittu Vuoden journalistiksi Suomessa.

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit keskustella aiheesta 20.6. klo 23 asti.



Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *