• 2 heinäkuun, 2023

Osallistujien puute keihäskilpailuissa saa yleisurheiluvaikuttajan kyseenalaistamaan Suomen maineen keihäsmaana – ”Todella hälyttävä tekijä”


Pihtiputaan keihäkarnevaalien naisten ja miesten kisa Yle Areenassa ja TV2:ssa sunnuntaina kello 12.45 ja kello 15 alkaen.

Oliver Helander. Lassi Etelätalo. Toni Keränen. Topias Laine. Janne Läspä.

Pihtiputaan perinteisten keihäskarnevaalien miesten kisasta puuttuu liuta kotimaan kärkiheittäjiä. Nimekkäin suomalaisheittäjä on tällä kaudella 82,42 heittänyt Toni Kuusela. Hän saa kovia vastuksia Japanin Genki Deanista sekä Yuta Sakiymasta.

Helander kilpaili hiljattain Lausannen Timanttiliigakisassa, Etelätalo ja Keränen ovat loukkaantuneina. Laine ja Läspä puolestaan keskittyvät vajaan kahden viikon päästä Espoossa alkaviin alle 23-vuotiaiden EM-kisoihin.

Kärkiheittäjiä on puuttunut Pihtiputaalta toki aiemminkin, mutta nyt poissaolojen vaikutus heijastuu osallistujalistaan rajummin. Kuuselaa lukuun ottamatta ilmoittautuneiden listalla ei ole ketään toista suomalaisheittäjää, joka olisi rikkonut urallaan 80 metrin rajan.

Helander ja Kuusela ovat toistaiseksi ainoat suomalaisheittäjät, jotka ovat heittäneet tällä kaudella 80 metriä tai enemmän. Tilaston neljänteen sijaan riittää tulos 77,83.

Kaksi vuotta sitten 80 metrin rajan rikkoi kuusi suomalaismiestä. Tuolloin tulos 77,83 olisi riittänyt sijaan 11. Taaksepäin onkin menty, vaikka kesää on vielä paljon jäljellä.

Yle Urheilun asiantuntija Mikaela Ingberg myöntää, että loukkaantuneiden Etelätalon sekä Keräsen poissaolot näkyvät nyt isosti. Reservi on ohutta.

– Kyllähän Helanderin ja Anni-Linnea Alasen tulokset (59,69 ) ovat pelastaneet keihäskautta paljon, Ingberg sanoo.

Ingberg odottaa, että alle 23-vuotiaiden EM-kisoissa kärkisijoista taistelevat Laine ja Läspä pystyvät rikkomaan 80 metrin rajan. Sitä todennäköisesti vaaditaan mitalia ajatellen.

– Toki Topias leikattiin viime vuonna, mutta hän on heittänyt urallaan yli 80 metriä. Odotan, että hän palaa kasikympin heittäjäksi. Odottaisin, että molemmilla tulos alkaisi kasilla viimeistään kesän jälkeen.

Anni-Linnea Alanen heittää keihästä.

Euroopan joukkuemestaruuskisoissa ennätyksensä heittänyt Anni-Linnea Alanen on ollut Oliver Helanderin kanssa suomalaisen keihäskesän harvoja valopilkkuja. Kuva: Getty Images for European Athlet

”Tämä on surullista”

Jos tulokset eivät ole kaksisia, ei ole myöskään ensi keskiviikkona pidettävän Joensuun GP:n osallistujalistakaan. Miesten keihäskisaan on ilmoittautunut vain neljä heittäjää, joista puolet ovat suomalaisia.

Pihtiputaalla karsitaan yhdestä alle 23-vuotiaiden EM-kisapaikasta. Ikäluokan arvokisat ovat viikko Joensuun kisojen jälkeen.

Kolme päivää Joensuun GP-kisojen jälkeen on Oulun GP-kisat, jossa on myös miesten keihäs. Näillä on osaltaan vaikutusta Joensuun tilanteeseen, mutta kaikkea se ei selitä.

Joensuun GP-kisojen pääsihteeri Tuomo Lehtinen on ymmällään erikoisesta tilanteesta. Hän on vastannut pitkään Joensuun kisojen järjestelyissä, eikä hän muista vastaavan kaltaista tapausta.

– Rehellinen mielipide on se, että tämä on surullista. Olen ollut 14 vuotta mukana. Listalla on tasan ne kaverit, jotka ovat kyselleet paikkaa.

– Ei ole ikinä ollut näin, eikä varmaan tarvitse enää ikinä järjestää tämän jälkeenkään. Tosi heikkoa on, Lehtinen pamauttaa miesten keihäskisasta.

Taneli Juutinen.

Taneli Juutinen (kuvassa) ja Lassi Yli-Kotila ovat ainoat Joensuun GP-kisoihin ilmoittautuneet suomalaisheittäjät. Kuva: Vesa Pöppönen / AOP

Palkintorahoja 60 metrin keihäskaaresta

Lehtinen tiedostaa, että Joensuun GP-kisat ajoittuvat kovaan kisaruuhkaan. Monissa maissa järjestetään samalla viikolla maan mestaruuskisoja.

Kaikki tämän kauden GP-sarjan kilpailut kuuluvat Kansainvälisen yleisurheiluliiton Continental-kilpailusarjan pronssikategoriaan. Jokaisessa kisassa palkintorahaa on tarjolla 25 000 euron edestä.

– Mutta se, ettei kotimaasta löydy heittäjiä viivalle keihäänheittokilpailuun, jossa on A-kategorian palkintorahat, on todella hälyttävä tekijä.

Ruotsin Karlstadissa järjestetään samana päivänä saman kategorian kisa. Lehtinen sanoo, että tällä hetkellä maailmalla keihäänheittäjiä ei ole liikaa.

– Siellä (Ruotsissa) pidetään myös keihäs. Paras kaveri on 68 metriä heittänyt ja viisi heittäjää on viivalla. Ei näytä heittäjiä löytyvän.

– Olen miettinyt niin, että kun meillä on viidelle parhaalle palkintorahat, milloin joku 60 metrin keihäsmies tajuaa ensimmäisenä, että ei perkele, kun menen Joensuuhun heittämään keihästä, niin saan 200 euroa.

Joensuun kisat ovat olleet usein Pihtiputaan keihäskarvevaalien jälkeen. Vetäytymisiä on tullut, mutta osallistujia on silti riittänyt tarpeeksi.

Lehtinen pitää suomalaisen mieskeihäänheiton nykyistä tilaa huolestuttavana.

– On puhuttu kaikki nämä vuodet, että Suomi on keihäänheittomaa. Ei taideta olla enää.

Joensuun GP-kisojen pääsihteeri Tuomo Lehtinen ihmettelee miesten keihään osallistujakatoa.Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *