• 19 huhtikuun, 2023

”Kun yrittää tehdä muidenkin hommat, omat jäävät hoitamatta”


NHL:n pudotuspeleissä mikään ei koskaan ole varmaa, mutta alkaneesta Carolinan ja New York Islandersin sarjasta voi luvata varmuudella yhden asian: Sebastian Aho poistuu sarjasta voittajana.

Eri asia toki on, puhutaanko lopulta Carolinan suomalaistähdestä vai Islandersin ruotsalaispuolustajasta.

Ensimmäisen kiinnityksen sai aikaisin tiistaiaamuna Suomen Aho.

Harva lopulta yllättyi juurikaan näkemästään.

Kaksi maalinteon ja ylivoimapelin kanssa tuskailevaa, mutta toisaalta erinomaisen kurinalaisesti puolustamiseen suhtautuvaa joukkuetta saivat 60 minuutissa aikaiseksi kolme maalia. Eikä sekään yllättänyt, että maalinteossa onnistui nimenomaan Suomen Sebastian Aho.

Mukava bonus oli, että Carolina teki molemmat maalinsa ylivoimalla.

Carolinan Sebastian Aho saa niskaansa New York Islandersin Sebastian Ahon.

Carolinan Sebastian Aho sai niskaansa New York Islandersin Sebastian Ahon. Kuva: James Guillory-USA TODAY Sports

”Hän on yrittänyt liikaa”

Maalinteosta ja ylivoimapelistä ei voi olla puhumatta, kun mietitään Carolinan kevätkautta ja mestaruustavoitteita. Kahden eliittitason maalintekijän, Andrei Svetshnikovin ja Max Paciorettyn putoaminen on jättänyt ryhmän pelaamiseen jälkensä.

Hurrikaanilauma ei tietenkään halua palata enää runkosarjan tapahtumiin, mutta kylmää faktaa on, että Svetshnikovin loukkaantumisen (11.3.) jälkeen Carolina teki vain 2,72 osumaa ottelua kohden. Ylivoimapeli pyöri alle yhdellätoista prosentilla.

Joukkue teki 18 ottelun jakson aikana 47 osumaa, joista 19 oli puolustajien käsialaa. Vähintään neljään osumaan ylsi hyökkääjistä ainoastaan Aho (9) sekä kuuden osuman Jesperi Kotkaniemi.

Tätä taustaa vasten tiistain kaksi ylivoimaosumaa eivät olisi voineet tulla parempaan saumaan.

– Saatiin ylivoimaa treenattua pudotuspelien alla pari päivää ja minulla on siitä nyt hyvä fiilis. Luotan, että saadaan sillä tulosta tehtyä. Ollaan valmistauduttu hyvin, Aho sanoo Yle Urheilulle.

Maalinteon tuska on huokunut joukkueesta viime viikkoina eikä Ahokaan ole ollut siitä vapaa. Päävalmentaja Rod Brind’Amour puhui pudotuspelien alla seuran kotisivuilla siitä, miten tunnollinen oululaishyökkääjä on yrittänyt ajoittain liikaakin.

– Kahta sanaa ei ole siitä, etteikö hän olisi ajoittain yrittänyt liikaa ja se on ihan hyväkin. On hyvä, että jätkät kokevat, että pitää tehdä enemmän. Hänen pitää silti ymmärtää, että hän voi tehdä vain tietyn määrän asioita. Sebastian on paras pelaajamme, mutta hänen ei tarvitse olla superihminen. Riittää, että hän on oma itsensä, luotsi linjasi.

Yliyrittäminen on yhtä kaikki inhimillistä, kun huomioon ottaa Ahon luonteenlaadun sekä taustalta tulevan maalintekotuen vähäisen määrän.

– Varmasti tuo on ihan totta. Ehkä siinä on itsellä hieman ollut sellaista ajoittain, että olen alkanut yliyrittämään. Sitten jää omat hommat hoitamatta, kun yrittää tehdä muidenkin hommia, Aho naurahtaa.

Runkosarjassa 36 osumaa tehnyt keskushyökkääjä otti tuskaisen vaiheen lopulta opin kannalta.

– Runkosarja lopulla pari viimeistä peliä oli jo hyvää henkilökohtaisesti sekä ketjulta. Tällaisetkin asiat ovat hyviä kokea, kunhan niistä oppii.

Ahon ylivoimaosuma pudotuspeliavauksen alkuhetkillä ei olisi voinut tulla parempaan paikkaan. Tätä Carolina kaipaa jatkossa kipeästi lisää.

Se, miten Carolina aikoo paikata maalintekovajeen kokoonpanossa, on edelleen hämärän peitossa. Sattumaa tai huonoa tuuria ei

NHL:n toiseksi heikoin laukaisuprosentti (8,1) venäläispelaajan loukkaantumisen jälkeen kuitenkaan ole.

– Harmittaa todella paljon jätkin puolesta. Molemmat on varustettu jäätävällä työmoraalilla ja Pacioretty teki aivan hullun työn päästäkseen takaisin peliin ja sitten tuli uusi takaisku. Joukkueelle sävel on kuitenkin selkeä tämän suhteen. Meillä on työ tehtävänä ja yksilöinä me ei näitä jätkiä voida paikata, vaan kovalla joukkuetyöllä. Jokaiselta tarvitaan nyt hieman lisää.

Vahva identiteetti antaa selkärangan

Se, mikä puolestaan kantaa Carolinaa keväällä, on vahva identiteetti. Hurricanesilta löytyy kiistatta yksi NHL:n parhaista puolustuskalustoista ja muutenkin vahva pelillinen identiteetti. Vahva neljän ketjun karvaus- ja painepeli on toimiessaan myrkkyä mille tahansa joukkueelle sarjassa.

Runkosarjassa Carolinaa vastaan luotiin viidellä viittä vastaan vähiten ykkössektorin maalipaikkoja ja sen alivoima oli toiseksi parasta. Maalivahtipelissä ei ole ollut myöskään huomauttamista. Antti Raanta valittiin tiistaiaamuna kentän parhaaksi.

– Se on klisee, mutta me lähdetään ihan puhtaasti oman pelin kautta kevääseen. Halutaan karvata ja paineistaa ja pelata sitä omaa hurrikaanilätkää, mikä on tuonut meidät tähän. Halutaan vain rummuttaa omaa systeemiä. Tietenkin tarkoitus on olla myös erikoistilanteissa hyviä, Aho muistuttaa.

Carolina-vahti Antti Raanta pysäytti ensimmäisessä pudotuspelissä Islandersin Anders Leen yrityksen.

Carolina-vahti Antti Raanta pysäytti ensimmäisessä pudotuspelissä Islandersin Anders Leen yrityksen. Kuva: James Guillory-USA TODAY Sports

Vaikka Carolina puolustaa aktiivisesti eteenpäin, tiistain kaltaiset 2-1-lukemat tulevat luultavasti keväällä tutuiksi Carolinan kohdalla. Tätä Carolinaa on vaikea nähdä maalintekokilpailussa vaikkapa New York Rangersin kaltaisen tähtisikermän kanssa.

Tilanne on avausvoitosta huolimatta Carolinalle haastava. Kilpailun taso itäisessä konferenssissa on armottoman kova eikä pelaamisen trendi ole varsinaisesti nihilismin suuntaan.

Tämä taas lisää painetta harvoille kuumille lavoille joukkueessa, siis ennen muuta Aholle.

Eikä unohtaa sovi sitäkään, että Carolina oli konferenssin finaalissa jo keväällä 2019. Sen jälkeen Carolina on ollut kolmanneksi paras joukkue runkosarjoissa. Tavoite ei voi olla kuin korkeimmalla pallilla.

– Se on ihan selvä, että mestaruus on meidän ykköstavoite, se ei ole muuttunut miksikään, Aho linjaa tiukasti.

Kesään Aho ei vielä kuitenkaan halua katsoa.

– Nyt nautitaan tästä ja siitä, että saatiin tämä mahdollisuus. Pudotuspeleistä on älyttömän hyvä fiilis ja jokainen pelaaja on odottanut, että tähän pisteeseen päästään. Vain sillä, mitä tässä ja nyt tapahtuu, on enää merkitystä.Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *