• 28 heinäkuun, 2023

Mikaela Ingberg kaipaa lukemia, joita ei ole nähty Kalevan kisoissa seitsemään vuoteen – ainakin nämä lajit kannattaa katsoa perjantaina


Yleisurheilun Kalevan kisoissa ratkotaan perjantaina ensimmäiset stadionlajien mestaruudet. Yle Urheilun asiantuntija Mikaela Ingberg nimeää kolme kiinnostavinta lajia perjantain ohjelmasta.

Mikaela Ingberg juttelee Anni-Linnea Alasen kanssa.

Yle Urheilun asiantuntija Mikaela Ingberg (vasemmalla) uskoo, että Anni-Linnea Alasella on rahkeita heittää Lahdessa 60 metriä. Ingberg toimi keihäänheittovalmentajana pari viikkoa sitten alle 23-vuotiaiden EM-kisoissa, joissa Alanen saavutti pronssia. Kuva: Tomi Hänninen/Chilipictures

Yleisurheilun Kalevan kisat ovat perjantaina käynnissä Lahdessa jo täydellä höyryllä. Kilpakävelyn Suomen mestaruudet ratkottiin torstai-iltana Vesijärven rannassa. Avausilta huipentui Veli-Matti ”Aku” Partasen upeaan Suomen ennätykseen 20 kilometrin kävelyssä.

Yle Urheilun asiantuntija Mikaela Ingberg nostaa kolme kiinnostavinta lajia perjantain ohjelmasta. Loppukilpailuja käydään illan aikana yhteensä 11.

Lähetys Yle Puheessa alkaa kello 17 ja Yle TV2:ssa sekä Areenassa kello 18.

1. Miten seivässankari on palautunut Espoon kultahuumasta?

Juho Alasaari tuulettaa ilmassa riman ylitystä.

Kalevan kisojen mitali puuttuu vielä Juho Alasaaren, 19, mitalikaapista. Nuorten arvokisoista laihialaisella on useita mitaleja. Kuva: Tomi Hänninen/Chilipictures

Juho Alasaari taivutti vajaa kaksi viikkoa sitten yllätysmestariksi alle 23-vuotiaiden EM-kisojen seiväshyppyfinaalissa Espoossa. Vasta 19-vuotias nuorukainen paransi ennätystään peräti 11 senttiä tulokseen 571.

Ingbergin mukaan erityisesti nuorella urheilijalla voi kestää tovin aikaa palautua suuresta onnistumisesta paitsi fyysisesti myös henkisesti.

– Sellaisen huikean kisan jälkeen on mielenkiintoista nähdä, miten ensimmäinen kisa sen jälkeen menee. Juholla on pian ensimmäiset aikuisten MM-kisatkin vielä tulossa, sillä hän on tällä hetkellä sisällä rankingissa, Ingberg sanoo.

Kalevan kisojen mitali Alasaarelta vielä puuttuu. Mikaela Ingberg pitää Alasaarta ennakkosuosikkina, vaikka kokeneempi trio Urho KujanpääTommi HolttinenMikko Paavola on finaalissa mukana.

MM-kisapaikassa kiinni oleva Kujanpää on hallitseva mestari ja hypännyt tänä kesänä 560. Alasaaren kanssa saman ennätyksen 571 jakava Paavola avasi kautensa loukkaantumisen vuoksi vasta torstain karsinnassa.

– Varmasti muut lähtevät mielellään haastamaan Juhoa. Kisasta tulee mielenkiintoinen ihan tulosten osalta, mutta myös keskinäinen kamppailu ja taktinen puoli tuovat lisäjännitystä, Ingberg sanoo.

Miesten seiväsfinaali alkaa kello 18.40.

2. Palataanko naisten keihäässä 60 metrin voittokaariin?

Anni-Linnea Alanen heittää keihästä.

Oulun Pyrinnön Anni-Linnea Alasen nimissä on naisten keihään kauden ylivoimainen kärkitulos 62,45. Kuva: Tomi Hänninen/Chilipictures

Mikaela Ingberg heitti Lahden stadionin kenttäennätyksen 63,44 Kalevan kisojen keihäsfinaalissa vuonna 2000. Kuudenkympin paremmalle puolelle Ingberg pääsi kolmissa voittamissaan SM-kisoissa.

Yli 60-metristä voittoheittoa ei Kalevan kisoissa ole nähty sitten vuoden 2016 ja Heidi Nokelaisen 60,98 kantaneen kaaren.

Ingberg uskoo, että Anni-Linnea Alasella on rahkeita kovaan voittotulokseen perjantai-illan finaalissa. 20-vuotias lahjakkuus heitti heinäkuun alussa ennätyksensä 62,45.

– Odotan, että pitkästä aikaa Kalevan kisoissa hätyytellään kuuttakymppiä. Anni (Alanen) on ollut hyvässä iskussa nyt ja sisällä MM-rankingissa. Jos hän heittää kutosella alkavan tuloksen ja saa hyvät pisteet täältä, se melko varmasti sinetöi hänelle MM-paikan, Ingberg sanoo.

Naisten keihäsfinaali alkaa kello 19.20.

3. Miten käy ennätyksellisen mestaruusputken?

Joonas Rinne johtaa juoksukilpailua Oulussa.

Joonas Rinne (numero 1) on hallinnut kotimaan tonnivitosen kisoja usean vuoden ajan. Santtu Heikkinen (numero 8) hengittää niskaan kisa toisensa jälkeen. Kuva: All Over Press

Miesten 1 500 metrin taso on hilautunut tänä kesänä ylöspäin pitkälti Joonas Rinteen ja Santtu Heikkisen kovan keskinäisen kilpailun ansiosta. Rinne, 28, on juossut tällä kaudella ennätyksekseen 3.37,65. 21-vuotias Heikkinen on puolestaan kohentanut ennätystään sekuntikaupalla aikaan 3.38,17.

Rinteellä on Kalevan kisojen tonnivitosen historian pisin voittoputki, kuusi peräkkäistä mestaruutta. Mikaela Ingberg uskoo, että nyt mestaruus voi olla tiukassa. Kokemus tosin on Rinteen puolella.

– Ratkotaanko Suomen mestaruus vauhtijuoksulla vai taktiikkajuoksulla? Revanssihalua Heikkisellä varmasti on, kun Espoossa nuorten EM-kisoissa hänellä oli vähän vaikeaa. Hänellä on paljon hyviäkin juoksuja, mutta tässä vaiheessa uraa jokainen kisa on oppimista, Ingberg sanoo.

Naisten tonnivitosella ykkössuosikki on maailmanluokan ajan 4.03,27 heinäkuun puolivälissä juossut Kristiina Mäki. Järjestävän seuran Lahden Ahkeran juoksija edustaa kansainvälisissä kisoissa Tšekkiä.

Sara Lappalaisen (ent. Kuivisto) kunto on arvoitus, sillä SE-nainen avaa kautensa vasta Kalevan kisoissa. Ingberg arvelee, että Lappalainen kamppailee hopeasta Nathalie Blomqvistin kanssa.

– Vaikea nähdä, että kukaan pystyisi Mäkeä haastamaan, kun Sarallakin on vasta kauden ensimmäinen kisa. Uskon, että Mäelle tuo lisäpotkua kisoihin se, että hänellä on kotikenttäetu. Varmasti Lahden yleisö innostuu, kun hän juoksee täällä, Ingberg sanoo.

Naisten 1 500 metrin loppukilpailu on ohjelmassa kello 20.28 ja miesten kello 20.38.Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *