• 28 huhtikuun, 2023

Markku Jokisipilä hallitusneuvotteluista: Jännitteitä tulee arvokysymysten kohdallaJokisipilän mukaan hallitusneuvotteluihin osallistuvat puolueet ovat talousakselilla melko lähekkäin. Puoleet kuitenkin jakautuvat voimakkaasti liberaaliin ja konservatiiviseen siipeen.

Kokoomus on ennakkoon testannut hallitustunnusteluissa pulmallisimmat kysymykset ja varmistanut puolueiden tahtotilan yhteiseen ponnistukseen, toteaa Turun yliopiston Eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Markku Jokisipilä. Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo ilmoitti tänään, että hallitusta ryhdytään kokoamaan perussuomalaisten, RKP:n ja kristillisdemokraattien kanssa.

Kokoomus rummuttaa tulevalle vaalikaudelle kuuden miljardin sopeutustoimia. Jokisipilä uskoo, että neuvotteluihin osallistuvat puolueet ovat talouskysymyksissä melko lähellä toisiaan. Liberaali-konservartiivi-akselilla hajonta on suurempi.

– On kaksi erilaista siipeä. Perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit, jotka ovat varsin konservatiivisia, sitten kokoomus jo aika etäällä ja varsinkin RKP on monessa mielessä eduskunnasta löytyvistä puolueista kaikkein liberaalein. Kun tullaan arvokysymyksiin, niin sitten niitä jännitteitä tulee.

Helsingin yliopiston tutkija Jenni Karimäki on Jokisipilän kanssa samaa mieltä. Talouskysymyksiä on arvoja helpompaa ratkaista rahalla, hän jatkaa.

– Kun tullaan tähän arvopuoleen, niin ei ole mitään laskentakaavaa, jolla ne voitaisiin sovittaa yhteen. Niissä täytyy joustaa.

Jokisipilä muistuttaa, että ideologiset jännitteet ovat suomalaisessa monipuoluejärjestelmään perustuvassa demokratiassa ihan normaali tilanne.

– Se on sitten pääministerin taitoa, että pystytään hallitsemaan siitä huolimatta.

Jokisipilä uskoo, että neuvotteluihin osallistuvat puolueet onnistuvat muodostamaan yhteisen hallituksen. Vaikeuksia Säätytalolla voi aiheuttaa etenkin perussuomalaisten eriävä näkemys työperäisestä maahanmuutosta.

Puolueiden välisiä eroja voidaan löytää tulorajojen ja perheenyhdistämisen sääntöjen suhteen.

– Perussuomalaiset ovat käyttäneet tällaista ihan omaa termiään, sosiaaliperustainen työperäinen maahanmuutto. Se tarkoittaa matalapalkka-aloille suuntautuvaa maahanmuuttoa, jossa työntekijä joutuu jo alusta alkaen turvautumaan palkan lisäksi sosiaalietuuksiin. Kokoomus ja RKP eivät tätä vastaavaa kategoriaa puheessaan ole tunnistaneet.

Katso koko A-Talkin lähetys tästä.

Mitä ajatuksia artikkeli herätti? Voit keskustella aiheesta 28.4. perjantaihin kello 23 asti.Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *