• 10 elokuun, 2023

Kyttyrälohien määrä Tenojoessa nousi uuteen ennätykseen – jokeen päässyt yli 100 000 kutemaan ja mätänemään


Kyttyrälohien määrä näyttää kaksinkertaistuneen Tenossa kahden vuoden takaisesta. Luonnonvarakeskuksen tutkijan mukaan jokeen voi nousta jopa 140 000 kyttyrälohta.

Tenosta pyydettyjä kyttyrälohia heinäkuussa 2023.

Utsjokelainen Vesa Länsman on poistopyytänyt yhdessä toisen kalastajan kanssa yli 2500 kyttyrälohta Tenosta heinäkuussa 2023. Kuvassa saalista Länsmanin jokiveneessä. Kuva: Vesa Länsman

Kyttyrälohen Tenon valloitus jatkuu. Paljon arvostelua herättänyt Norjan viranomaisten kyttyrälohien poistopato loukkuineen epäonnistui pahasti vieraslajin torjunnassa.

Luonnonvarakeskuksen Luken tutkijan Panu Orellin mukaan kyttyrälohien määrä lyö aiemman ennätyksen kahden vuoden takaa.

– Meidän kaikuluotauspaikan ohitse on tähän mennessä mennyt vähintään 100 000 kyttyrälohta.

Kyttyrälohien kutu on jo täydessä vauhdissa, mutta vielä sitä nousee jokeen. Orell arvioi, että määrä voi nousta vielä kymmenillä tuhansilla. Kaksi vuotta sitten kyttyrälohien määräksi arvioitiin runsaat 60 000–70 000.

Luken kaikuluotain eli lohilaskuri on 55 kilometriä Tenon jokisuun yläpuolella. Joki laskee Tenovuonoon Jäämerelle Norjan puolella.

Tenon alkuperäisen atlantinlohen nousumäärien arviointi on Orellin mukaan hankalaa, koska kyttyrälohien valtaisa määrä sotkee laskentaa. Atlantinlohen tilanne ei Orellin mukaan hyvältä näytä.

– Niitä vähän isompia kahden kolmen merivuoden lohia on vajaa 10 000 kappaletta noussut tähän mennessä, mutta tittien määristä nyt ei osata sanoa, se jää aiempien vuosien tasolle ja ehkä jopa alemmas.

Tenon titti on 1–2 kiloinen merestä noussut nuori atlantinlohi ja pituudeltaan samaa luokkaa kyttyrälohen kanssa. Siksi titin erottaminen kyttyrälohesta on hankalaa.

Norjan patoa ei ole saatu toimimaan vieläkään odotetusti

Norjan ympäristöviraston verkkosivujen mukaan Norjan puolella olevan kyttyrälohien poistoon rakennetun Tenojoen padon loukusta on saatu vajaat 8000 kyttyrälohta.

Paikalliset, sukupolvittain lohta Tenosta pyytäneet asukkaat sekä Norjassa Tanan ja Karasjoen kunnissa, että Suomen Utsjoen kunnassa ovat arvostelleet ankarasti Norjan viranomaisten patokokeilua asiantuntemattomaksi.

Luken Orellin mukaan Tenoon päässyt kyttyrälohien määrä osoittaa ettei pato ole toiminut.

– Kyllä luvut ovat aika yksiselitteiset, että ne ovat saaneet pyydettyä noin 8000 kyttyrälohta ja jos meillä on siellä kaksikymmentä kilometriä ylempänä mennyt reilusti yli 100 000 kyttyrälohta ohi, niin ei se kovin kummoisesti ole pystynyt kyttyrälohia pyytämään.

Paikalliset ovat pyytäneet tuhansia kyttyrälohia Tenojoesta

Suomen puolella paikalliset kalastajat ovat tehneet kesän aikana poistopyyntiä ajoverkolla ja nuotalla.

Kokenut Tenon pyytäjä Vesa Länsman on pyytänyt yli 2500 kyttyrälohta yhdessä toisen kalastajan kanssa.

Poistopyydettyjen kyttyrälohien kokonaismäärä ei ole vielä tiedossa, mutta jäänee murto-osaan jokeen nousseiden kalojen määrästä. Länsman lopetti isotöisen pyynnin heinäkuun lopulla, jolloin kyttyrälohi alkoi kutea.

Länsmanin mukaan Suomen pitää nyt kunnolla valmistua kahden vuoden päästä seuraavaan kyttyrälohien suurvaellukseen.

– Turisteille pitäisi antaa oikeus pyytää kyttyrälohta uistimella, puukalalla ja lohiperholla, kertoo Vesa Länsman.

Kyttyrälohi on hanakka ottamaan vieheeseen. Länsman uskoo, että matkailukalastajat saisivat joesta pois merkittävän määrän kalaa. Vapapyynti pitäisi toteuttaa kyttyrälohen nousukauden alussa, jonka jälkeen pitäisi tehdä viikon tehopyynti verkoilla sopivilla jokiosuuksilla.

Norjan puolella Näätämöjoessa on vaeltanut kyttyrälohta niin paljon, että kaloja voisi napata vaikka käsin.

Kyttyrälohen määrissä ennätys myös Norjassa

Norjassa on lyöty kyttyrälohien poispyynnin ennätys pienikokoisissa lohijoissa. Poistopyynti on helpompaa pienissä joissa kuin leveässä Tenojoessa.

Norjan ympäristöviraston mukaan kyttyrälohia on pyydetty tähän mennessä lähes 215 000. Edellinen vuoden 2021 ennätys oli 208 000 lohta.

Eniten Tyyneltämereltä Atlantille siirrettyä vieraslajia kyttyrälohta on saatu Varanginvuonoon laskevasta pienestä Vesterelvasta, lähes 30 000 kappaletta.

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit keskustella aiheesta perjantaihin 11.8. kello 23 saakka.Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *