• 6 kesäkuun, 2023

kaksi elinikäistä kilpailukieltoa, Kiinan supertähti sai 5 vuoden pannan


Liang Wenbo ja Li Hang, elinikäiset kilpailukiellot.

Lu Ning, viisi vuotta ja neljä kuukautta pannaa.

Yan Bingtao ja Chen Zifan, viisi vuotta.

Zhang Jiankang, kaksi vuotta ja 11 kuukautta.

Bai Langning, kaksi vuotta ja kahdeksan kuukautta.

Zhao Jianbo, kaksi vuotta ja neljä kuukautta.

Chang Bingyu, kaksi vuotta.

Zhao Xintong, vuosi ja kahdeksan kuukautta.

Snookerin kattojärjestön World Snookerin itsenäinen kurinpitoelin on saanut valmiiksi kiinalaispelaajia koskevan sopupelitutkintansa.

Lukuun ottamatta elinikäisiä kilpailukieltoja edellä mainitut pannat olivat alun perin suurempia, mutta kattojärjestö pienensi tuomioita kiinalaispelaajien myönnettyä syyllisyytensä.

Lisäksi elinikäiset pannat kuitanneet Liang ja Li joutuvat maksamaan sakkoja 50 000 euroa. Muille pelaajille kertyi maksettavaa vajaat 9 000 euroa.

Liang Wenbo juhli English Openin voittoa vuonna 2016. Jatkossa häntä ei enää nähdä ammattilaisympyröissä.

Liang Wenbo juhli English Openin voittoa vuonna 2016. Jatkossa häntä ei enää nähdä ammattilaisympyröissä. Kuva: Visual China Group via Getty Ima

Ykköslupaukselle 5 vuotta

Tuomioissa suurin huomio kohdistuu maailmanlistalla 16 parhaan joukossa olleeseen Yan Bingtaoon. Vasta 23-vuotias Yan sai alun perin seitsemän vuoden ja kuuden kuukauden tuomion, joka pieneni nyt viiteen vuoteen.

Näin Robin Hull arvioi Yan Bingtaon sopupeliepäilyä 12. joulukuuta 2022, kun Yan oli asetettu kilpailukieltoon.

Yan myönsi ottelumanipulaation neljässä ottelussa, joista kolme tapahtui vuonna 2022. Edellisenä vuonna Yan oli murtautunut snookereliittiin voittamalla major-turnauksiin kuuluvan Masters-kutsukisan.

Yanin ensimmäinen sopupeli ammattilaiskiertueella tapahtui tuomion mukaan jo vuonna 2016. Tuolloin Yan oli vasta 16-vuotias.

Snookersivusto Cuetrackerin mukaan Yan oli ennen 23-vuotissyntymäpäiväänsä tienannut palkintorahaa yli 1,2 miljoonaa Englannin puntaa eli noin 1,4 miljoonaa euroa. Sponsoritulot eivät sisälly summaan.

Myös Zhao ulkona

Viime vuosien valovoimaisimpiin kiinalaisiin lukeutunut Zhao Xintong sai kahden vuoden ja kuuden kuukauden sopupelituomion. Se lyheni tunnustuksen myötä kymmenellä kuukaudella.

26-vuotias Zhao voitti major-kisoihin kuuluvan UK Championshipin vuonna 2021 ja seuraavana vuonna vielä suurimpiin rankingturnauksiin kuuluvan German Mastersin.

Zhao myönsi olleensa osapuolena kahden ottelun tuloksen järjestämisessä maaliskuussa 2022.

Zhao Xintong pääsi tuulettamaan UK Championshipin mestaruutta viime joulukuussa.

Zhao tuuletti UK Championshipin mestaruutta joulukuussa 2021. Hän oli sopupelituomion saaneista pelaajista parhaiten sijoittunut maailmanlistalla (6:s). Kuva: PA Images/Getty Images

Zhao ja Yan myönsivät myös harrastaneensa vedonlyöntiä snookerin ammattilaiskiertueen otteluista, mikä on kiellettyä kattojärjestön säännöissä.

Kaikki rangaistuksen saaneet pelaajat ovat olleet kilpailukiellossa tutkinnan alusta. Heillä on oikeus valittaa tuomioistaan 20. kesäkuuta saakka.

Mikäli tuomiot eivät muutu, Yan on oikeutettu palaamaan ammattilaiskisoihin aikaisintaan 11. joulukuuta vuonna 2027, Zhao 1. syyskuuta 2024.

Kurinpitoelin langetti elinikäiset kilpailukiellot 36-vuotiaalle Liang Wenbolle ja 32-vuotiaalle Li Hangille. Se löysi todisteita, että pelaajat olivat painostaneet ja uhkailleet nuorempiaan. Liangin ja Lin toiminnan katsottiin myös vaikeuttaneen tutkintaa.

– On sydäntäsärkevää nähdä nuorten lahjakkuuksien sortuvan tällaiseen kokeneiden painostuksessa, kattojärjestön puheenjohtaja Jason Ferguson kuvaili tiedotteessa ja viittasi kokeneilla Liangiin ja Lihin.

Sopupeliskandaali on mittakaavaltaan erittäin suuri, sillä ammattilaiskiertueella on vain 128 pelaajaa, joilla on pelioikeus. Kymmenen kiinalaispelaajaa muodostavat koko kiertueesta siis 7,8 prosenttia.

Luku vain kasvaa, kun huomioidaan viime marraskuussa julkistettu thaimaalaisen Thanawat Tirapongpaiboonin kolmen vuoden pelikielto.

Tirapongpaiboon suljettiin ammattilaiskiertueelta, koska hän myönsi olleensa osallisena tulosten järjestelemisessä kuudessa ottelussa vuosina 2013–2015.

Ensimmäiset elinikäiset

Snookerin kattojärjestö langetti tiistaina ensi kertaa historiassaan elinikäisiä kilpailukieltoja ottelumanipulaatiosta.

Tähän saakka pisin tuomio oli vuodelta 2012. Tuolloin englantilainen snookertähti Stephen Lee sai 12 vuoden toimintakiellon.

Stephen Lee

Stephen Lee olisi vapaa kilpailemaan 12. lokakuuta 2024. Hän täyttää samana päivänä 50 vuotta. Kuva: Tom Shaw/Getty Images

Ensimmäinen rangaistus on vuodelta 2005, jolloin australialainen Quentin Hann asetettiin kahdeksan vuoden pannaan.

Eniten julkisuutta saanut tapaus on kuitenkin vuodelta 2010, kun lajilegenda John Higgins sai kuuden kuukauden kilpailukiellon.

Skotti ei ilmoittanut News of The World -lehden järjestämästä operaatiosta, jolla lehti pyrki osoittamaan Higginsin olevan altis ottelumanipulaatiolle. Higginsin saama sakko, 70 000 euroa, on edelleen snookerhistorian suurin.Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *