• 23 heinäkuun, 2023

Jääkiekkoleijona numero 21 on kuollut – Yrjö Hakala oli Leijonien kapteeni ja ennätysmies monella tapaa


Ilves-legenda ja vuosien 1948–1968 suomalainen jääkiekkosuuruus Yrjö Hakala, 91, on poistunut ajasta ikuisuuteen.

Suomalainen jääkiekkoilija Yrjö Hakala Leijona-paidassa vuonna 1959.

Suomalainen jääkiekkoilija Yrjö Hakala Leijona-paidassa vuonna 1959. Kuva: Lehtikuva

Kotimaan ja ulkomaan jääkiekkokaukaloissa urotekoja tehnyt jääkiekkoilija Yrjö Hakala, 91, kuoli yllättäen mökkirantansa uintimatkalla viime viikon lauantaina 15. päivä heinäkuuta.

Yksi kaikkien aikojen suomalaisista jääkiekkoilijoista oli lähipiirin mukaan loppuun saakka urheilullinen ja hyväkuntoinen teräspappa, joka oli muun muassa vielä viime maaliskuussa laskettelemassa tuntikausien ajan Ylläksen rinteessä.

Hakala on kuusinkertainen jääkiekon Suomen mestari (1950, 1951, 1952, 1955, 1959, 1961) ja ennätyksellinen, peräti 15-kertainen SM-mitalisti. Hän pelasi SM-sarjassa kahdenkymmenen kauden ajan.

Hakalan kasvattajaseura oli Tampereen Ilves, jonka riveissä hän voitti muun muassa kolme kultaa. Kuuluisassa H-ketjussa pelasivat tuolloin Yrjö Hakala, Aarne Honkavaara ja Kalle Havulinna.

Lisäksi Hakala edusti seuratasolla HPK:ta ja TBK/Tapparaa, jossa mestaruuksia kertyi kolme. Tapparassa pelatessaan hän siirtyi puolustajaksi. Loppuvuodet Hakala edusti Lappeenrannan SaiPaa.

Hyökkääjä-Hakala edusti Suomea Oslon vuoden 1952 ja Squaw Valleyn vuoden 1960 olympiakaukaloissa sekä toimi Leijonien kapteenina 1950-luvun lopulla.

Kahdessa MM-turnauksessa (Krefeld 1955 ja Moskova 1957) Hakala oli Leijonien paras pistemies. Hänet valittiin vuosina 1955 ja 1958 Suomen parhaaksi jääkiekkoilijaksi.

Tamperelainen ”Yte” on kaikkien aikojen nuorimpana miesten jääkiekkomaajoukkueessa esiintynyt pelaaja. Debytoidessaan Leijonissa Hakalalla oli ikää 16 vuotta, 9 kuukautta ja 9 päivää. Hakalan maajoukkueuralle otteluita merkittiin kaikkiaan 129 ja arvokilpailuja kahdeksan.

Vuonna 1967 Yrjö Hakala teki kiekkohistoriaa yhdessä Kari-poikansa kanssa. Kaukalossa nähtiin tuolloin vasta ensimmäisen kerran, kun isä ja poika pelasivat samassa SM-sarjaottelussa. Duo kunnostautui SaiPan pakkiparina.

Peliuransa jälkeen Hakala vaikutti viiden kauden ajan SaiPan valmentajana. Hänen ansiolistalleen voi nostaa myös SM-sarjan pistepörssin ja maalikuninkuuden voiton sekä yhden maahockeyn Suomen mestaruuden.

Jääkiekon alle 20-vuotiaiden SM-sarjassa jaetaan vuosittain Yrjö Hakala -palkinto, joka annetaan liigan parhaalle tulokkaalle.Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *