• 12 kesäkuun, 2023

Erling Haalandin varjoon jääneellä penkkikallella posketon menestyskausi – ”Pelaajaprofiililtaan ihan uniikki”


Argentiinalainen nuori hyökkääjä Julián Álvarez voitti ensimmäisenä jalkapalloilijana ikinä saman kauden aikana maailmanmestaruuden, Mestarien liigan, Valioliigan sekä FA-cupin. Aikaa tähän kului vain kuusi kuukautta.

– Hän oli omassa roolissaan tärkeä pelaaja Citylle. Hän pystyi stunttaamaan Erling Haalandia aina sillon, kun oli tarve ja sen lisäksi myös Kevin de Bruynea. Lisäksi Álvarez pystyi pelaamaan Haalandin kanssa yhdessä ja onnistui aina hyvin oltuaan samaan aikaan kentällä, toteaa Ylen jalkapalloasiantuntija Miika Nuutinen.

Álvarez, joka on pelaamissaan 191 ottelussa tehnyt 78 maalia, on ilmiömäinen pokaalimagneetti. 23-vuotiaan hyökkääjän palkintoluettelosta löytyy jo tässä vaiheessa kaikkiaan 12 jalkapallopokaalia. Lisää saattaa olla tulossa piankin, sillä Cityn pelaa vielä seurajoukkueiden maailmanmestaruudesta sekä Uefan Super Cup -tittelistä.

– Niin se vain menee, että hyvät pelaajat päätyvät hyviin ympäristöihin. Álvarez on paljon enemmän kuin vain hyvä jalkapalloilija. Hän on pelaajaprofiililtaan uniikki, tosi vaikea edes verrata häntä kehenkään toiseen.

Asiantuntija Nuutinen arvelee, että jokainen valmentaja haluaisi monipuolisen Álvarezin joukkueeseensa.

– Hän pystyy pelaamaan sujuvasti monella eri pelipaikalla ja esiintymään laadukkaasti tosi monen eri profiilin pelaajan kanssa. Fiksu pelaaja saa näyttämään ympärillä olevat asiat aina paremmilta. Tämä nähtiin myös MM-kisoissa, kun hänet pistettiin Lionel Messin rinnalle, ja asiat synkkasivat heti, muistuttaa Nuutinen.

Álvarezilla iso tulevaisuus Cityssä

Jalkapallon MM-turnauksessa Álvarez huhki mestari Argentiinan luottokärkenä, mutta Manchester Cityssä hän on joutunut leimaantumaan toistaiseksi vaihtopelaajaksi.

– Kun tulee toiselta mantereelta Pep Guardiolan joukkueeseen, niin siinä menee aikansa sopeutua pelisysteemiin ja kaikkeen muuhunkin. Guardiolan kommentteja kun on lukenut kauden aikana, niin sopii olettaa, että Álvarezilla on iso tulevaisuus Cityssä, näkee jalkapalloasiantuntija.

Álvarez ponnahti lauantaina Istanbulissa 11:ntenä pelaajana harvalukuisten jalkapalloilijoiden eliittikerhoon, joka on ollut voittamassa MM-kultaa ja Mestarien liigaa (tai entinen Euroopan cup) saman kauden aikana.

Álvarez liittyi Manchester Cityyn viime kesänä argentiinalaisesta River Platesta. Hän pelasi Cityssä kauden aikana kaikkiaan 49 ottelussa ja teki niissä 17 maalia ollen Cityn toiseksi paras maalintekijä, vaikka joutui kuluttamaan takapuoltaan vaihtopenkillä muun muassa sekä Mestarien liigan että FA-cupin finaaleissa.

– Hän on saanut totuttautua ja kypsyä Haalandin varjossa, eikä ole ollut ulkoista painetta. Pepin joukkueet ovat pelaamiseltaan äärimmäisen kollektiivisia, ja siellä on monella muullakin pelaajalla mennyt vuoden verran totutella kuvioihin, jonka jälkeen pelaajat ovat ottaneet isomman roolin. Tällaisia esimerkkejä Cityssä ovat olleet aikoinaan ainakin Riyad Mahrez, Jack Grealish ja Joao Cancelo.

Argentiinan paidassa pienikokoinen, 170-senttinen hyökkääjä vei osin yllättäenkin MM-kisoissa Argentiinan ykköshyökkääjän paikan muutamaa vuotta vanhemmalta, Interiä edustavalta Lautaro Martinezilta.

Álvarez on Martinezia nopeampi, energisempi, parempi liikkumaan linjojen taakse. Hän tuo uhkaa jatkuvalla liikkeellään. Hän on myös osoittanut, että pystyy viimeistelemään, mikä on hyökkääjän tärkein ominaisuus.

Fyysisesti poikkeuksellinen pelaaja

– Hän juoksee poikkeuksellisia matkoja ja vauhteja otteluissa. Tätä kautta Álvarez pystyy tuomaan äärettömän paljon joukkueen prässipelaamiseen. Hänen arvonsa nousee esille esimerkiksi siinä, etteivät Messi eikä Haaland nauti prässäämisestä. Álvarez pystyy tekemään parhaimmillaan puolet heidänkin puolustustyöstään, sanoo Nuutinen.

Valmentaja Lionel Scaloni on luottanut koko ajan Álvareziin, joka on koonnut pelaamissaan 20 maaottelussa seitsemän täysosumaa. Qatarin MM-turnauksessa hän esiintyi seitsemässä kisapelissä, joissa teki neljä osumaa ja antoi yhden maalisyötön. MM-välierissä Alvarez mätti kaksi maalia ja syötti yhden, kun Kroatia meni nurin maalein 3–0. MM-finaalissa vuonna 2000 syntynyt kärki pelasi Ranskaa vastaan 103 minuuttia.

Lionel Messi ja Julian Alvarez.

Argentiinan tutkapari Lionel Messi ja Julian Alvarez Kuva: Getty Images

Álvarez on ensimmäinen argentiinalainen, joka on voittanut MM-kultaa, Mestarien liigan ja Etelä-Amerikan seurajoukkueiden mestaruuden (Copa Libertadores). Ennen häntä tähän kolmen triplaan oli pystynyt hänen maanosastaan vain neljä pelaaja, kaikki brasilialaisia; Ronaldinho, Cafú, Dida ja Roque Junior.

Goal-jalkapallosivuston Kultainen pallo -pokaalin (Ballon d’Or) tämän hetkisessä rankingissa Álvarez keikkuu yllättäen top-10-listalla, vaikka penkkikalle pelasi päättyneellä kaudella keskimäärin 20 minuuttia yhtä Cityn ottelua kohden.

Ensimmäisellä kaudellaan Euroopassa argentiinalaishyökkääjä osoittautui erittäin tehokkaaksi pelaajaksi sekä samalla ihanteellisesti hyökkääjäksi Pep Guardiolan systeemiin. On selvä asia, että uransa kukoistuksessa olevan laatupelaajan pitää saada vastuuta jatkossa entistä enemmän. Álvarezin paikka ei ole vaihtopenkillä.

– Guardiola ei ole valmentajaurallaan kovin montaa kärkiparia peluuttanut. Olisiko City-valmentajan ensi kauden suuri innovaatio kuitenkin siinä, että hän peluuttaisi jatkossa samaan aikaan Haalandia ja Álvarezia sekä mahdollisesti jopa de Bruynea, pohtii asiantuntija Nuutinen.Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *