• 26 huhtikuun, 2023

Venäjä ilmestyi näyttävästi kansainväliseen urheilutapahtumaan – ”Selvä provokaatio länsimaita, etenkin USA:ta vastaan”


Venäjä on kutsuvieraana Venezuelassa käynnissä olevissa Alba Games -kisoissa. Venezuela on Venäjän läheinen liittolainen ja vastustaa länttä.

Venäläiset fanit heiluttavat Venäjän lippuja.

Venäjän liput liehuivat Alba Gamesin avajaisissa. Kuva: Federico Parra AFP/Lehtikuva

Sakari Lund,

Mika Halonen

Venezuelassa on tällä hetkellä käynnissä Alba Games -urheilutapahtuma. Tapahtuma ei ole ollut Suomessa tunnettu ja nytkin uutisointi liittyy siihen, että Venäjä on kisoissa mukana kutsuvieraana.

Venäjä on suljettu suurimmasta osasta kansainvälisiä urheilukilpailuja, mutta Venezuelassa tilanne on toinen. Venäjän liput liehuivat ja urheilijat kantoivat maatunnuksiaan avoimesti kisojen avajaisissa.

Mukana on 48 venäläisurheilijaa, jotka kilpailevat muun muassa nyrkkeilyssä, beach volleyssä, karatessa, pöytätenniksessä, trampoliinissa, painonnostossa ja rytmisessä voimistelussa.

– Ei ole mikään ihme, että venäläisurheilijat on toivotettu tervetulleeksi Venezuelaan. Venezuela on Venäjän läheinen liittolainen. Venezuelassa on myös diktatuuriin verrattava hallinto ja miljoonat ihmiset ovat paenneet maasta. Sen vuoksi presidentti Nicolas Maduron Venezuela on ollut Yhdysvaltain pakotteiden kohteena ja saanut apua Venäjältä. Nyt solidaarisuus kulkee toiseen suuntaan, Ylen avustaja Maija Salmi avasi tilannetta Uruguaysta käsin.

– Kisat ovat hyvin selkeä ja provokatiivinen osoitus siitä, että Venezuela on valinnut puolensa. Se on lojaali Venäjälle ja vastustaa länttä ja etenkin Yhdysvaltoja, Salmi tiivisti.

Venezuelan tilanne on taloudellisesti vaikea.

– Tilanne on äärimmäisen hankala. Talous on dollarisoitu, mutta minimipalkka Venezuelan bolivareilla on alle viisi dollaria kuussa.

Latinalaisessa Amerikassa on muitakin Venäjää tukevia maita ja muuallakaan alueella Venäjää ei välttämättä pidetä ainoana syyllisenä Ukrainan sotaan.

– Venezuelan lisäksi Venäjälle ystävällismielisiä maita ovat Kuuba ja Nicaragua, osittain myös Bolivia. Brasilian presidentti Luiz Inacio Lula da Silva on todennut, että Ukrainen sotaan on useita syyllisiä, myös lännellä on vastuunsa siitä, Salmi kertoi.

Myös historialliset ja maantieteelliset syyt vaikuttavat ihmisten suhtautumiseen.

– Täällä Uruguayssa virallinen linja on se, että Venäjän hyökkäys Ukrainaan on tuomittu. On kuitenkin paljon ihmisiä, joiden mielestä Venäjä teki väärin hyökätessään Ukrainaan, mutta myös lännellä on näppinsä pelissä, Salmi totesi.

– Se johtuu paljolti historiasta. Täällä on ollut paljon sotilasdiktatuureja, joita Yhdysvallat on tukenut. Ihmisten on siksi vaikea mennä Yhdysvaltain tai lännen puolelle. Toisaalta sota on kaukana. Se ei tule samalla tavalla ihmisten iholle kuin Suomessa.Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *