• 22 heinäkuun, 2023

MM-kisojen kohujoukkue Sambian punainen kortti hämmästytti – erotuomariasiantuntija avaa, miksi kova tuomio oli mahdollinen


Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Japani murskasi Sambian 5–0 jalkapallon naisten MM-kisoissa. Uhkarohkean korkealla puolustuslinjalla pelannut Sambia narautti japanilaiset usein paitsioasemasta. Japanilta peruttiin kaksi maalia ja yksi rangaistuspotku paitsioiden takia.

Ennen historiansa ensimmäistä MM-turnausta Sambian jalkapallomaajoukkue on ollut kohujen keskellä.

Ensin uutisoitiin, että joukkueen päävalmentaja Bruce Mwapea epäillään seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Sitten brittilehti the Guardian kertoi, että Sambian jalkapalloliitto ei ole maksanut palkkoja osalle pelaajista sitten vuoden 2021 Tokion olympialaisten.

Eikä MM-turnaus missään nimessä saanut toivottua avausta. Viiden maalin tappio ja loppuhetkillä ykkösmaalivahti Catherine Musonda sai punaisen kortin.

Toisen puoliajan alussa maalivahti kaatoi rangaistusalueellaan japanilaishyökkääjän, ja Musonda sai keltaisen kortin. Japani olisi saanut rangaistuspotkun, mutta koska tilanne oli paitsio, videoerotuomari (VAR) muutti ruotsalaiserotuomari Tess Olofssonin päätöksen.

Ottelun lisäajalla japanilaispelaaja pujahti jälleen Sambian puolustuslinjan taakse. Musoda tuli vastaan ja hänen kätensä kolahtivat hyökkääjän jalkoihin. Japanille tuomittiin rangaistuspotku ja Musoda sai toisen keltaisen eli lopputulemana oli punainen kortti ja kentältäpoisto.

Sambian maalivahti Catherine Musonda (vas.) kädet lanteillaan, kun erotuomari Tess Olofsson näyttää punaista korttia.

Musonda nosti kädet lanteilleen, kun erotuomari Tess Olofsson näytti punaista korttia. Kuva: Hagen Hopkins / FIFA / Getty Images

Miksi Musoda sai keltaisen kortin ensimmäisen puoliajan tilanteesta, jos Japani ei saanut hänen rikkeestään pilkkua? Palloliiton huippuerotuomarivalmentaja Mattias Gestranius uskoo, että tilanne arvioitiin vakavuusrikkeenä. Hän kuitenkin painottaa, ettei ole nähnyt tilannetta.

– Kun VAR:lla muutetaan päätöksiä, puhutaan vakavuusvaroituksista ja olosuhdevaroituksista. Jos kyse oli vakavuusvaroituksesta, eli taklausrike on ollut itsessään piittaamaton, se jää voimaan.

Gestranius sanoo, että olosuhdevaroitus olisi ei-epäurheilijamainen rike, joten se voitaisiin perua. Silloin kyse olisi pelitilanteesta, jossa maalivahti on yrittänyt pelata palloa, mutta rike itsessään ei olisi varoituksen arvoinen.

– Sen on pitänyt olla sen verta kova rike, että siitä piti varoittaa. Silloin varoitusta ei annettu sen takia, että se olisi ollut lupaava hyökkäys, vaan sen takia, koska rike oli piittaamaton, Gestranius sanoo Musodan ensimmäisestä keltaisesta kortista.

Vain selvän maalintekomahdollisuuden estämisestä tuomittu kortti voitaisiin muuttaa VAR:lla, lajin säännöistä päättävä kansainvälinen elin (IFAB) toteaa VAR-sääntöjensa kohdassa 9. Kaikki muut kurinpitotoimet alkuperäisen tuomion ja pelin keskeyttämisen välillä jäävät voimaan.

Kaiken tämän lisäksi Sambian valonpilkahdus eli vaihtomaalivahti Eunice Sakalan torjuma rangaistuspotku uusittiin. Sakala varasti tilanteessa, joten Riko Ueki pääsi yrittämään uudestaan, eikä erehtynyt vaan viimeisteli loppulukemiksi 5–0.

Draamaa Sambian ja Japanin pelin lisäajalla. Katso tilanne napauttamalla kuvaa.

Ottelun muista osumista kolme tuli verrattain helposti, mutta avauspuoliajalla Japani viimeisteli hienon maalin. Hetki ennen taukoa Japani vihdoin onnistui yllättämään Sambian korkean puolustuslinjan. 42. peliminuutilla Aoba Fujino keskitti tarkasti oikealta laidalta ja Hinata Miyazawa viimeisteli tyylikkäästi.

Yle Urheilun asiantuntija Jonne Kunnas toteaa, että Sambian puolustuslinja oli niin korkealla, että linjan ja maalivahdin välissä oli paljon tilaa. Hän myös sanoo Japanin 1–0-johtomaalin olevan erinomainen oppikirjaesimerkki nuoremmille futisfaneille.

– Ihana, ihana pallo. Mikä syöttö. Oikealla jalalla sisäkierre eli pallo kiertää poispäin maalivahdista ihan täydelliseen paikkaan. Myös Miyazawan liike tuolla rangaistusalueella toppareiden väliin oli hieno. Viimeistely näytti helpolta, mutta ei se välttämättä sitä ole, sillä askelrytmin pitää osua täydellisesti ja saada hyvä osuma palloon. Siinä nähtiin erinomainen oppikirjaesimerkki nuoremmille futisfaneille, Kunnas kuvailee.

– Jos otetaan mukaan Yui Hasegawan aiempi syöttö, jossa oli alakierre – syöttö pysähtyi sopivasti juoksulinjalle.

Katso Japanin 1–0-maali napauttamalla kuvaa.

Asiantuntija Jonne Kunnas vertasi Japanin ja Sambian kohtaamista Espanjan ja Costa Rican väliseen otteluun. Perjantain ottelussa Espanja voitti 3–0, kun se iski kaikki osumansa alle seitsemässä minuutissa.

– Altavastaajat olivat toki erilaisia. Costa Rican puolustusblokki oli parempi kuin Sambian. Japani kuitenkin pystyi pitämään hyökkäyspelinsä sellaisena, että joukkue löysi erilaisia keinoja murtaa puolustuslinjaa, Kunnas sanoo.

Asiantuntija arvioi, että Japani tarjosi paljon oppimateriaalia siitä, millaista on perustekemisen laatu jalkapallokentällä.

– Esimerkiksi voisi nostaa japanilaisten ensimmäiset kosketukset, jotka harvoin olivat pelitilanteeseen nähden vääränlaisia. Pelaajat ovat selvästi miettineet, milloin otetaan pidempi ja milloin lyhyempi kosketus. Annetaanko pallon rullata, että ehditään kääntymään syötön aikana vai laitetaanko pidempi syöttö, jotta voidaan ohittaa tuleva prässi. Todella hyviä esimerkkejä Japani tarjosi tästä.



Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *