• 2 kesäkuun, 2023

Mestarien liigan finaalin erotuomari sai pitää paikkansa – pahoitteli osallistumistaan äärioikeistopoliitikon tilaisuuteen: ”Olin tietämätön”


Puolalaiserotuomari Szymon Marciniak saa pitää paikkansa jalkapallon miesten Mestarien liigan loppuottelun erotuomarina. Finaalissa 10.6. Istanbulissa kohtaavat Manchester City ja Inter Milan.

Szymon Marciniak.

Uefa hyväksyi Szymon Marciniakin anteeksipyynnön ja selityksen. Marciniak saa pitää paikkansa Mestarien liigan erotuomarina. Kuva: Getty Images

Jalkapalloerotuomari Szymon Marciniak joutui torstaina kohun keskiöön, kun selvisi, että hän oli osallistunut puolalaisen äärioikeistopoliitikon Slawomir Mentzen järjestämään tilaisuuteen. Marciniak oli yksi tilaisuuden puhujista.

Mentzen johtaa puolalaista useamman puolueen muodostamaa Konfederaatio-liittoumaa, jonka katsotaan kuuluvan radikaaliin oikeistoon.

Mentzen tunnetaan vuonna 2019 sanomastaan iskulauseesta ”Olemme juutalaisia, homoja, abortteja, verotusta ja Euroopan unionia vastaan”. Vuonna 2021 Mentzen oli otsikoissa White IPA Matters -nimisen oluen tuottajana. Sillä hän pilkkasi Black Lives Matter -liikettä.

Euroopan jalkapalloliitto Uefa kertoi eilen olevansa tietoinen Marciniakin tapauksesta ja tutkivansa asiaa.

– Uefa ja koko jalkapalloyhteisö kammoksuvat kyseisen ryhmän edistämiä ”arvoja” ja otamme nämä syytökset erittäin vakavasti.

Szymon Marciniak MM-finaalissa 2022.

Szymon Marciniak, 42, vihelsi joulukuussa Qatarin MM-kisoissa Argentiinan ja Ranskan loppuottelun. Puolalainen sai loppuottelun suorituksestaan laajalti vuolaita kehuja. Kuva: Getty Images

Katowicessa järjestettyä tilaisuutta mainostettiin vaikutusvaltaisten ihmisten verkostoitumistapahtumana. Marciniakin kerrottiin olleen tunnetuin julkisuuden henkilö, joka hyväksyi Mentzenin kutsun.

Marciniakin esiintymisen tilaisuudessa nosti esiin puolalainen rasisminvastainen kansalaisjärjestö.

– Olemme kauhistuneita Marciniakin julkisesta yhteydestä Mentzenin kanssa ja Mentzenin myrkyllisestä äärioikeistolaisesta politiikasta, järjestön perustaja Rafal Pankowski sanoi.

Pankowski kertoi, että järjestö ei vaadi puolalalaistuomaria pois Mestarien liigan finaalista, mutta toivoi Uefan ja Fifan tutkivan asiaa ja Marciniakin myöntävän virheensä osallistua tilaisuuteen.

Perjantaina Marciniak kertoi, että häntä ”johdettiin vakavasti harhaan” ja hän oli ”täysin tietämätön” tilaisuuden poliittisista kulmista. Uefa on julkaissut Marciniakin koko lausunnon, jossa hän pahoittelee osallistumistaan tilaisuuteen.

Marciniak totesi, että jos hän olisi ollut tietoinen tilaisuuden äärioikeistoyhteyksistä, hän olisi ”kategorisesti kieltäytynyt kutsusta”.

– On tärkeää ymmärtää, että tämän liikkeen edistämät arvot ovat täysin vastoin henkilökohtaisia uskomuksiani ja periaatteita, joita pyrin noudattamaan.

Marciniak kirjoitti myös olevansa valmis hyväksymään mahdolliset seuraukset, joita hänen osallistumisensa aiheuttaa.

Puolan urheiluministeri Kamil Bortniczuk puolusti erotuomaria. Kirjeessään Uefan puheenjohtajalle Aleksander Ceferinille Bortniczuk sanoi, että yrityskonferenssilla ei ollut mitään tekemistä politiikan kanssa ja että erotuomari piti konferenssissa 45 minuutin inspiroivan puheen.

Lähteet: The Guardian, BBC, UefaSource link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *