• 20 huhtikuun, 2023

Maailman suurimman avaruusraketin koelaukaisu onnistui, mutta raketti tuhoutui muutaman minuutin jälkeenMiljardööri Elon Muskin SpaceX-avaruusyritys joutui maanantaina perumaan avaruusraketin koelennon Texasissa jäätyneen paineventtiilin takia. Tänään raketin laukaisu onnistui, mutta koelento päättyyi nopeasti.

Elon Muskin SpaceX yrittää laukaista maailman suurimman avaruusraketin koelennolle Texasissa

SpaceX-avaruusyhtiön Starship-avaruusalus yhdistettynä Super Heavy booster -kantorakettiin on pituudeltaan noin 120-metrinen avaruusraketti. Pelkästään kantoraketissa on 33 moottoria ja tehoa löytyy noin kaksi kertaa Nasan SLS-raketin verran.

Koelento lähti SpaceX:n avaruustukikohdasta Starbasesta. Super Heavy -kantoraketin oli tarkoitus nostaa Starship-avaruusalus puoleenväliin matkalla kiertoradalle, minkä jälkeen kantoraketti irtautuisi ja laskeutuisi Meksikonlahteen.

Neljä minuuttia laukaisusta taivaalla nähtiin valtavat räjähdysleimahdukset ja näytti siltä, että avaruusalus ja kantoraketti tuhoutuivat.

Starshipin oli tarkoitus jatkaa tämän jälkeen omilla moottoreillaan kiertoradalle asti, josta se pikaisen piipahduksen jälkeen piti laskeutua Tyyneenmereen.

Koko lennon piti kestää puolitoista tuntia, nyt jäätiin neljään minuuttiin.

Starshipin laukaisu olisi ollut onnistuessaan merkittävä rajapyykki avaruusmatkustuksen historiassa. Musk aikoo demonstroida isolla, uudelleenkäytettävällä raketilla ihmisten ja materiaalin kustannustehokasta kuljettamista avaruuteen isossa mittakaavassa.

Starship-avaruusalus voi kantaa yli satatuhatta kiloa lastia ja sadan hengen miehistön. Muskin visioissa Starshipit veisivät tulevaisuudessa isoja määriä ihmisiä, rahtia ja satelliitteja niin kiertoradalle, Kuuhun kuin lopulta Marsiin asti.

Juttua täydennetäänSource link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *