• 26 kesäkuun, 2023

Kapinaan osallistujilla vaihtoehtoina liittyä Venäjän joukkoihin, mennä kotiin tai lähteä Valko-Venäjälle



Venäjän presidentti piti kansalaisille lyhyen puheen maanantai-iltana. Putin selitti kapinan ratkaisua tarpeella välittää verenvuodatus Venäjän omien sotilaiden kesken.

Saana Uosukainen,

Leonard Wilhelmus,

Heikki Heiskanen

Venäjä presidentti Vladimir Putinin piti puheen maanantaina valtiontelevisiossa. Puhe oli nauhoitettu etukäteen ja kesti muutaman minuutin. Putin kommentoi ensimmäistä kertaa Wagnerin kapinaa sen päättymisen jälkeen.

Putin sanoi, että suurin osa Wagnerin sotilaista on patriootteja ja kiitti Wagnerin komentajia ja sotilaita, jotka välttivät verilöylyn.

Putin sanoi lyhyeksi jääneessä televisioidussa puheessa, että palkkasotilasyhtiö Wagnerin sotilaat saavat halutessaan mennä Valko-Venäjälle, liittyä Venäjän joukkoihin tai mennä kotiin perheidensä luo.

Aiemmin maanantaina venäläinen oppositiomedia Vjorstka kertoi, että Wagnerin sotilaille on alettu rakentaa leiriä Valko-Venäjälle.

Puheessaan Putin kiitteli kansalaisia yhtenäisyydestä.

– Tämä kansalaisten solidaarisuus osoitti, että mikä tahansa kiristys, yritys luoda sisäistä sekasortoa on tuomittu epäonnistumaan, Putin sanoi.

Putinin mukaan kapinan järjestäjät pettäessään maansa ja kansansa pettivät myös ne, jotka he vetivät mukanaan rikokseen.

Hän sanoi, että sellaista verenvuodatusta haluavat Venäjän viholliset.

Putin luetteli tässä kohtaa Venäjän hallinnon sotapropagandan mukaiset viholliskuvat: ”Kiovan uusnatsit, näiden läntiset tukijat ja kaikenlaiset kansallispetturit.”

Putin ei maininnut Prigožinia nimeltä

Puheessaan Putin yritti yhdistää kovasanaisen petturuuden tuomitsemisen siihen, että kapinaan osallistuvia Wagner-taistelijoita ei kuitenkaan rangaista.

Putin mainitsi kiitossanoissaan lentäjät, jotka menettivät henkensä, kun Wagner-taistelijat kapinan aikana ampuivat alas Venäjän asevoimien lentokoneita ja helikoptereita.

Putin ei puhunut sanaakaan Wagner-yhtiön perustajasta Jevgeni Prigožinista, joka oli kapinan keulakuva.

Lauantai-iltana kerrottiin, että Prigožinia vastaan aloitettu rikostutkinta aseellisen kapinan organisoinnista keskeytetään ja tämä poistuu Valko-Venäjälle. Tänään maanantaina Venäjän media kertoi, että tutkintaa ei olekaan lopetettu.

Putinin puheesta ilmoitettiin vain hetki aiemmin maanantai-iltana. Venäläismediat kertovat lähteekseen Kremlin tiedottajan Dmitri Peskovin.

Aiemmin venäläinen uutistoimisto Interfax kertoi, että myös Valko-Venäjän presidentin Aljaksandr Lukašenkan oli määrä pitää puhe. Brittilehti The Guardian kertoo nyt, että Valko-Venäjän presidentin lehdistötoimiston mukaan Lukašenka ei enää anna julkilausumaa tänään.

Lähde: Reuters



Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *