- 2 kesäkuun, 2023
Asiantuntija tyrmää päätöksen pitää SM-liiga suljettuna – ehdottaa pelaajille jopa lakkoa
Ismo Lehkonen ihmettelee, miksi SM-liigaa johtavat pienten seurojen, kuten Sportin, KooKoon ja SaiPan toiminnassa mukana olevat henkilöt.
Jääkiekon SM-liiga tiedotti torstaina, että sen ovet pysyvät suljettuina ainakin vuoteen 2025 asti. Liiga aikoo arvioida lisenssikriteeristönsä kokonaan uudelleen.
Tiedote iski erityisesti Mestiksen voittaneeseen Kiekko-Espooseen, joka on valmistautunut jättämään liigalisenssin lokakuussa. Seuran puheenjohtaja Ami Rubinstein sanoi, että seuran tavoitteena on yhä pelata liigakiekkoa syksyllä 2024.
Pelaajayhdistyksen tekemässä kyselyssä kantansa ilmoittaneista pelaajista 98 prosenttia on sarjan avaamisen kannalla. Kyselyyn vastasi 465 pelaajaa.
Liigan puheenjohtaja Heikki Hiltunen puolustautui sanomalla, että SM-liigan osakkaat eli kaikki 15 seuraa tekivät tuoreen päätöksen yksimielisesti.
Jääkiekkoasiantuntija Ismo Lehkosen mielestä päätös on pelkurimainen.
– Voin kuvitella, miltä kaikista Mestiksen, jopa Suomi-sarjan seuroista tuntuu. Tämä oli potku suoraan nivusiin. Perään tuli koukku, suora ja sitten se olikin nati nati, Lehkonen jyrisee.
Lehkonen kyseenalaistaa, että SM-liigan johtotehtävissä istuu pienten seurojen edustajia: puheenjohtaja Hiltunen on myös Vaasan Sportin hallituksen puheenjohtaja. Liigan uusi toimitusjohtaja Mikko Pulkkinen tulee KooKoosta ja urheilujohtaja Jussi Markkanen SaiPasta.
Esimerkiksi Sport teki toissa kaudella yli 100 000 euron tappiot. Päättyneellä kaudella tappiouhka oli tiettävästi jopa puolessa miljoonassa ennen kuin pelaajia alettiin kaupata.
– Tätä pyörittävät seurat, jotka olisivat itse liipaisimella. Ne, joilla ei oma paketti ole kunnossa, Lehkonen sanoo.
– Isot seurat tuntuvat olevan huolissaan ainoastaan siitä, mitä Tampereella tapahtuu. Heidän pitäisi ymmärtää, että kuilu kärjen ja pohjan välillä on järkyttävän iso ja kasvaa koko ajan.
Lehkonen on valmentanut Hermestä ja TuToa Mestiksessä. Hänellä on hyvin muistissa, miten nykytilanteeseen on tultu.
– Olin mukana palaverissa, missä Sportia nostettiin liigaan 2014. Päätös oli tehty kesken kauden ja sovittu, missä järjestyksessä sieltä nostetaan porukkaa.
– Ihmettelin, että eikö täältä mestari nouse. Vastaus oli, että ei nouse ja malttakaa te (TuTo) oman vuoronne kanssa. Se kuulemma tulisi kyllä. Sillä tavalla hiljennettiin muut seurat. No, TuTo on nyt kymmenisen vuotta odotellut, Lehkonen nauraa epäuskoisena.
Lehkosen mukaan SM-liigan tuoreesta päätöksestä kärsivät Mestiksen ohella myös Suomi-sarja, A- ja B-juniorit ja oikeastaan koko suomalainen jääkiekko: kun ei ole tulevaisuuden näkymiä, ihmisten henkiset ja fyysiset voimavarat eivät riitä työntekoon.
Asiantuntijan mielestä pelaajien pitäisi uhata SM-liigaa jopa lakolla.
– Jonkun sukupolven on jossakin vaiheessa tehtävä likainen työ. Lakko päälle ja perseet penkkiin, Lehkonen lataa ja lisää, ettei kuitenkaan usko pelaajayhdistyksen lähtevän lakkoilemaan.
Nykyisen sarjajärjestelmän ongelmat osuvat myös kuluttajiin, jotka ovat ostaneet kalliita kausikortteja. Moni joukkue myy parhaita pelaajiaan kesken kauden, jos mahdollisuudet pudotuspeleihin ovat menneet eikä vaaraa putoamisesta ole.
– Kuluttaja voi vaikuttaa ihan älyttömästi näihin asioihin. Vinkki on, että älkää ostako kausikorttia. Kyllä se alkaa päättäjien lompakoissa tuntua, Lehkonen toteaa.
Lehkonen sanoo, ettei usko, että SM-liigaa avataan kahdenkaan vuoden päästä.
Kiekko-Espoo on ilmoittanut olevansa halukas hakemaan liigapaikkaa 2024 ja Jokerit kaudeksi 2025-2026. Liigan puheenjohtajan Heikki Hiltusen mukaan Kiekko-Espoon kanssa käydään aktiivista keskustelua, mutta Jokereiden kanssa ei ole keskusteltu tänä vuonna.