- 26 maaliskuun, 2023
Kuusi vinkkiä työnjohdolle: Sote-ammattilaiset kertovat, miten työpaikan arki rullaa sujuvammin
Sosiaali- ja terveydenhoitoalalla työhön kuuluu jatkuva oppiminen.
– Se on ammattihenkilöillä myös lakisääteinen velvollisuus ja tietenkin oikeus, kertoo tutkimuspäällikkö Juha Kurtti Tehystä.
Esihenkilöiden kouluttautumista ei ole kirjattu lakiin. Silloin työnantajan ja työntekijän pitää on aktiivisia lisäopin hankkimisessa.
Näin ovat tehneet kohta ammatillisessa oppilaitoksessa Winnovassa tutkintotodistuksensa saavat opiskelijat säkyläläinen Taru Lehtimäki, 52, ja porilainen Henri Peltomaa, 33.
Taru Lehtimäki on ollut lähiesihenkilönä jo parikymmentä vuotta. Hän työskentelee esihenkilönä sairaalapalvelussa, joka muodostuu hoito-osastosta, kotisairaalasta ja lyhytaikaisosastosta.
Henri Peltomaa on johtanut vuoden lastensuojelun sijaishuollon erityisyksikköä.
Kaksi erilaista esihenkilöä istui Winnovassa Raumalla kahvipöytään ja lupasi pohtia, mitä asioita työssä pitää huomioida, että kaikki jaksaisivat.
Työpaikan erilaiset sukupolvet
Hoitoalallakin väki vanhenee ja eläköityy. Se tuo uusia tuulia, mutta myös mietittävää johtamiseen. Perinteinen autoritaarinen tyyli ei enää ehkä iske.
– Työuraansa aloittava parikymppinen on erilainen johdettava kuin kohta eläkkeelle jäävä työntekijä, Taru Lehtimäki sanoo.
Vinkki: Huomioi työotteessasi työntekijän ikä.
Persoonien tahdissa
Myös persoonat ovat erilaisia. Joku kertoo työpaikalla kotiasioitaan, toinen pitää matalaa profiilia. Tyylit ovat ihan okei, mutta persoonaerot kannattaa ottaa huomioon.
– Tiiviissä porukassa tullaan tutuiksi, mutta jokainen saa valita, mitä asioita kertoo työpaikalla, Lehtimäki linjaa.
Jonkun lapsenlapsienkin nimet tiedetään, mutta työpaikalla ei tarvitse kertoa siviilielämästä. Tyylin voi valita.
Vinkki: Ole kiinnostunut, mutta älä utele.
Viestinnän epäonnistuessa ole aito
Hoito- ja sosiaalityö perustuu paljon vuorovaikutukseen. Aina ei mene putkeen. Sen voi reilu esihenkilökin myöntää.
– Sellaisissa tilanteissa koen, että tärkeintä on kertoa, että viestintä epäonnistui myös omasta mielestä, Henri Peltomaa sanoo.
Vinkki: Kun mokaat kommunikaatiossa, pura se porukalla.
Hyväksy muutokset
Alalla on nyt tekijän markkinat. Työpaikan vaihtaminen on yleisempää kuin ennen. Se voi muuttaa työpaikan dynamiikkaa.
– Jos tulee halu ja mahdollisuus muutokseen, kannattaa kokeilla. Hoitajien työpaikan vaihtamiseen suhtaudun myönteisesti. Nyt se myös monelta onnistuu, Lehtimäki arvioi.
Vinkki: Älä syyllistä työpaikanvaihtajaa.
Ihminen haluaa tulla nähdyksi
Esihenkilön päivät menevät puhuessa. Mitä sinulle kuuluu tänään? Muista pieni, mutta tärkeä kysymys.
Vinkki: Ole kiireessäkin kiinnostunut ihmisistä.
Niin avoin kuin mahdollista
Esihenkilö on työpaikalla tiedon etunojassa. Hän tietää enemmän kuin työntekijät tulevasta. Se voi olla joskus kiusallista, kun kaikki janoavat tietoa.
– Kerron tiimeille avoimesti, jos on asioita, joita en vielä voi tiedottaa. Olen kuitenkin aina niin avoin kuin on mahdollista, Henri Peltomaa kertoo.
Vinkki: Kerro myös se, että et voi kertoa.
Bonusvinkkinä tärkeä vertaistuki
Ammattilaisellekin koulutus kannattaa. Jatkokoulutuksessa olevat esihenkilöt kiittelevät erityisesti sitä, että opintojen yhteydessä voi jutella samantyyppistä työtä tekevien alan ihmisen kanssa.
Monialaisessa ammatillisessa oppilaitoksessa Winnovassa johtaja- ja kehittämisvalmennuksien koulutuksia suunnittelee koulutusvastaava Tamara Palmros-Aalto.
– Ihmiset nauttivat myös siitä, että opinnot on mahdollista toteuttaa aina juuri oman työelämän tarpeisiin.