• 26 maaliskuun, 2023

Huuhkajat haki tärkeän taisteluvoiton Belfastista – maajoukkuepaidassa maalinteossa kunnostautunut Benjamin Källman nousi Suomen sankariksi

Suomen miesten jalkapallomaajoukkue nappasi ensimmäiset pisteensä EM-karsinnoissa, kun se haki Belfastista 1–0-voiton Pohjois-Irlannista.

Helpolla pisteet eivät tulleet, sillä Huuhkajat joutui tekemään voiton eteen täyden iltapuhteen Windsor Parkin epätasaisella nurmella.

Suomi vastasi ottelun avausmaalista 28. minuutilla. Robin Lod onnistui ahtaassa tilassa keskittämään pallon kohti Teemu Pukkia, joka kuitenkin epäonnistui kosketuksessaan. Pallo päätyi kuitenkin Benjamin Källmanille, joka venytti Suomen 1–0-johtoon. Yhdettätoista maaotteluaan pelanneelle Källmannille osuma oli jo viides Suomen paidassa.

Johtomaalista huolimatta Huuhkajien esitys jätti avausjaksolla paljon parannettavaa. Peli kulki nopeasti päästä päähän, ja Huuhkajilla oli ongelmia niin pelin avaamisen kuin hyökkäysten rakentelunkin kanssa.

Nikolai Alho pelasti Suomen takaiskulta.

Myös boksin puolustamisen kanssa oli haasteita, ja kotijoukkue oli lähellä johtomaalia jo seitsemännellä minuutilla. Huuhkajien onneksi Nikolai Alho selvitti vaarallisen näköisen tilanteen. Hieman ennen taukoa Pohjois-Irlannille avautui jälleen mainio maalipaikka Richard Jensenin harhasyötöstä, mutta Lukas Hradecky säilytti Suomen johtoaseman upealla jalkatorjunnallaan.

Lukas Hradeckyn

Ongelmat jatkuivat toisella puolikkaalla

Huuhkajien puolustuspään haasteet jatkuivat toisella puoliajalla ja päävalmentaja Markku Kanerva reagoikin nopeasti. Matti Peltola juoksi kentälle A-maaottelussa toista kertaa urallaan ja korvasi vaikeaa ottelua pelanneen Jensenin 52. minuutilla.

Suomen ongelmat kuitenkin jatkuivat ja pallonhallintajaksot jäivät lyhyiksi. Huuhkajat oli tilanteissa myöhässä ja hävisi liki jokaisen kaksinkamppailun. Pohjois-Irlanti olikin lähellä maalintekoa toisen puolikkaan ensimmäisen reilun vartin aikana kahdesti: 56. minuutilla Josh Magennis laukoi avopaikasta Huuhkajien onneksi pallon reippaasti yli maalin. Hetkeä myöhemmin Pohjois-Irlanti jopa sai pallon kulmatilanteesta Suomen verkkoon, mutta slovakialaistuomari Ivan Kruzliak näki pallon osuneen Dion Charlesin käteen.

Pohjois-Irlanti sai pallon Suomen verkkoon reilun tunnin pelin jälkeen.

70. minuutin kohdalla Suomi suoritti kaksi vaihtoa, kun Pyry Soiri korvasi loukkaantumisesta pelikuntoon toipuneen Anssi Suhosen ja Marcus Forss nilkkaansa satuttaneen Teemu Pukin. Suomelle avautui muutamaa minuuttia mainio maalipaikka vapaapotkusta, kun Charles pysäytti sääntöjen vastaisesti Nikolai Alhon. Robert Ivanov sai jalkansa Robin Lodin mainion keskityksen väliin, mutta Bailey Peacock-Farrell venyi Pohjois-Irlannin maalilla pallon eteen.

Joel Pohjanpalo ja Robert Taylor pääsivät vielä loppuminuuteiksi kentälle, kun he korvasivat Källmanin ja Alhon.

Pohjois-Irlanti haki pelin loppua kohden samanlaista vyörytystä kuin toisen jakson ensimmäisen vartin aikana. Lisäaikaa kotijoukkueelle tasoitusosuman hakemiseen annettiin runsaanpuoleisesti, peräti seitsemän minuuttia.

Huuhkajien puolustus kuitenkin kesti, ja Suomen 1–0-johto säilyi loppuun asti.

”Ei niin mukava peli”

Huuhkajien sankariksi noussut Källman myönsi, ettei voitto tullut Belfastin illassa helpolla.

– Tiesimme, että pelistä tuli vaikea ja niinhän se voitto tuli taistelun kautta lopulta. Mutta sitä maukkaampaa se on, kun se tulee näin rankan työn jälkeen. Aika paljon metrejä tuli juostua, mutta oli tiedossa, että kenttä on vaikea ja vastassa on joukkue, jota vastaan on tehtävä vähän ekstraa. Olen hyökkääjä, joka tykkää tehdä töitä, Källman jutteli.

24-vuotias Huuhkajat-hyökkääjä on osunut neljässä viimeisessä A-maaottelussaan aina, kun hän on ollut avauksessa.

– Tuntuu, että maaleja on tullut aika hyvään tahtiin, kun on avauksessa. Toivottavasti tulee lisää vielä!

Källman on vastannut yhdessä Tanskaa vastaan osuneen Oliver Antmanin kanssa kahdestaan Suomen viimeisestä kuudesta osumasta. Monesti osuman on tarjoillut Pukki.

Katso maalintekijä Benjamin Källmanin haastattelu.

Seurajoukkue Cracoviassa Källman ei ole kuitenkaan onnistunut maalinteossa sitten lokakuun.

– En tiedä, (mistä se johtuu), se voi olla monesta asiasta kiinni. Uskon, että täällä asiat toimii ja sovin mukaan peliin. Sitä kautta tulee maaleja. Toivottavasti se ei ole mistään tuurista kiinni, Källman jutteli.

Huuhkajien keskikenttäpelaaja Suhonen oli Källmanin kanssa samoilla linjoilla.

– Ei ollut ehkä kaunein voitto, mutta kolme pistettä kotiin on tärkeintä. Meidän piti yrittää voittaa kaikki korkealle lentäneet kakkospallot ja koko ajan lensi pitkää… Ei ollut niin mukava peli. Tämä oli meille todella tärkeä tulos. Ihan sama missä olemme, meidän on pakko saada ne kolme pistettä.

Katso Markku Kanervan haastattelu videolta.

Päävalmentaja Markku Kanerva suhtautui viileästi tietoon siitä, että Huuhkajille voitto oli historian ensimmäinen karsintaottelussa Windsor Parkilla.

– En tuota tiennytkään. Nojoo, ihan sama. Hieno voitto, Kanerva aloitti.

– Tiesimme, että tästä tulee aikamoinen taistelupeli. Työmoraali ja taistelutahto olivat korkealla. Joukkue luotti itseensä ja teki kovasti hommia. Tänään riitti yksi maali voittoon.

Päävalmentaja myönsi, että peli oli toisella jaksolla sekavaa.

– Oli tiedossa, että Pohjois-Irlanti suoraviivaistaa peliä ja viljelee pitkiä palloja. Kaverilla kesti hyvin maltti ja pääsimme paineen alta pois. Tänään riitti 1–0 ja voitto on henkisesti todella tärkeä joukkueelle. En tiedä, onko valmentaja koskaan tyytyväinen, aina on varmaan kehityskohteita, mutta myös hyviä asioita.

Suomi nousi neljänneksi, Slovenia johtaa lohkoa

Suomen lohkossa nähtiin aiemmin sunnuntaina jättiyllätys, kun Kazakstan nousi kotikentällään 3–2-voittoon Tanskasta. Tanska hukkasi avausjakson kahden maalin johto-osumansa ja suli aivan ottelun lopussa. Voittomaalin iski Vaihdosta vain hetkeä aiemmin sisään tullut Abat Aimbetov, joka osui 89. minuutilla.

Suomi nousi lohkossa voitolla neljänneksi ohi Pohjois-Irlannin.

Toiseksi lohkossa ainoana puhtaalla pelillä jatkaa Slovenia, joka kaatoi sunnuntaina San Marinon 2–0.

Kazakstanin pelaajat halailevat toisiaan.

Kazakstanin pelaajat ottivat voiton ilolla vastaan. Kuva: EPA-EFE

Yle Urheilun asiantuntija Jonne Kunnas piti Tanskan yllätysvoittoa jopa Suomelle hyvänä asiana. Vielä torstain jälkeen Kunnas ajatteli, että Tanskan on parempi voittaa kaikki ja Suomen selkeästi taistella lohkon kakkossijasta.

Kazakstanin yllätysvoitto muutti kuitenkin ajatukset.

– Kaksi suoraa paikkaa on jaossa. Jo torstainen kohtaaminen antoi viitteitä, että tietyt asiat paremmin tekemällä Tanska on kaadettavissa. Kazakstankin onnistui Tanskan kaatamisessa, joten kallistun siihen, että tämä oli Suomen kannalta hyvä asia. Tämä avaa edelleen mahdollisuuksia haastaa Tanskaa, Kunnas näki.

Huuhkajien EM-karsintataival jatkuu kesäkuussa Helsingissä. Suomi isännöi 16.6. Sloveniaa ja kolme päivää myöhemmin San Marinoa. Ottelut nähdään Ylen kanavilla.