- 19 maaliskuun, 2023
Tällainen on kovasta hiihtoyllätyksestä vastannut Verneri Poikonen – harvinaisuus suomalaishiihtäjien joukossa
Parasta maailmancupsijoitustaan roimasti lauantaina parantanut Verneri Poikonen on lahjakas vapaan sprintteri.
Joel Sippola,
Riku Salminen
24-vuotias Verneri Poikonen nousi sprintin välieräpaikallaan hetkeksi suomalaisen maastohiihdon valokeilaan. Poikonen on isolle yleisölle tuntematon nimi.
Lue lisää: Suomalaissprintteri jysäytti kovan paukun vasta kuudennessa maailmancupkisassaan: ”Olen odotellut, milloin pääsen sellistä”
Ennen Falunin sprinttiä hän oli ollut maailmancupissa parhaimmillaan 30:s. Lauantaina tuo sijoitus parani heittämällä, kun suomalaisyllättäjä oli 12:s.
Hän vastasi suomalaismiesten kauden ensimmäisestä vapaan sprintin välieräpaikasta maailmancupissa.
– Ei niitä aiemmilta kausiltakaan liikaa ole. Tosi hienoa, että saatiin uusi välierähiihtäjä, miesten hiihtomaajoukkueen valmentaja Ville Oksanen kertoo.
Poikonen edustaa seuratasolla keskisuomalaista Äänekosken Huimaa. Hän voitti tammikuussa Universiadeissa vapaan sprintin kultaa.
Millainen hiihtäjätyyppi on kyseessä?
– Hän on tosi lupsakka ja mukava kaveri. Hän on sprinttiä ajatellen todella hyvä tyyppi. Hän on ollut aiemminkin hyvä erähiihtäjä, joka on pystynyt tekemään hyviä loppuvetoja. Hyvä kehityskaari on menossa.
Harvinaisuus
Vapaan sprintit ovat suomalaisille perinteisesti vaikeita paikkoja maailmancuptasolla.
– Moni muu on vahvempi vapaalla kuin perinteisellä. Sitä kautta kilpailu on kovempaa. Meillä on vahvat perinteet perinteisellä juniorivuosista lähtien.
Poikonen on kuitenkin esimerkki siitä, että Suomesta voi putkahtaa myös lahjakkaita vapaan sprinttereitä. Toinen tällainen esimerkki on 22-vuotias Jasmin Kähärä, joka hiihti tällä matkalla välieriin viime kauden Dresdenin kisassa.
– Viime vuonna on ollut hyviä merkkejä vapaan osalta. Toivotaan, että se siirtyy tänne maailmancuptasolle. Verneri on hyvä esimerkki siitä, että vapaa on vahvempi.
– Harjoittelua pitää toki aina parantaa. Ei se ole välttämättä aina niin, että olemme huonoja vapaalla. Ehkä se on sitä, että olemme perinteisellä parempia. Kaikkea pitää tietenkin parantaa, Oksanen päättää.