• 16 maaliskuun, 2023

SVB-pankin kaatumisen taustalla on sama ilmiö, joka sai meemiosakkeet nousuun pari vuotta sitten


Reddit-sivustolla muodostunut yhteisö sai alkuvuonna 2021 osakemarkkinat hetkessä sekaisin. Viime viikolla Twitteristä alkanut paniikki johti Yhdysvaltain 16. suurimman pankin romahdukseen.

Silicon Valley Bankin logo rakennuksen ulkosivussa. Taivas on sininen.

Etenkin startup-yrittäjiä palvellut Silicon Valley Bank ajatui vararikkoon viime viikolla, kun sen asiakkaat alkoivat nostaa talletuksiaan enenevissä määrin. Talletuspako johti pankin maksukyvyttömyyteen. Kuva: Rebecca Noble / Lehtikuva

Kuinka ajauduit konkurssiin?

– Kahdella tavalla. Ensin vähitellen, sitten äkillisesti.

Kirjailija Ernest Hemingwayn huomio yritysmaailmasta on viime päivinä noussut useaan otteeseen esille, kun keskustelun aiheena on ollut piilaaksolaisen Silicon Valley Bankin romahdus.

SVB:n osakekurssi oli jo ennen viime torstain äkillistä romahdusta ollut laskussa yli vuoden ajan. Tasainen alamäki muuttui pystysuoraksi pudotukseksi, kun piilaakson startup-yhteisössä havahduttiin siihen, ettei pankin omistamien arvopaperien markkina-arvo riittänyt talletusten maksamiseen.

Herääminen sai alkunsa 23. helmikuuta, kun talouden ja teknologian kiemuroista uutiskirjettä kirjoittava Byrne Hobart twiittasi (siirryt toiseen palveluun) SVB:n käytännössä ajautuneen edellisen vuosineljänneksen aikana maksukyvyttömyyteen.

Jo tätä ennen Twitterissä ja muualla netissä oli spekuloitu SVB:n taloudellisesta tilasta, mutta vasta Hobartin kirjoituksen jälkeen aihe saavutti piilaakson pääomasijoittajat, joiden rahoittamien startupien rahat olivat usein juuri SVB:ssä.

Parissa viikossa startup-johtajat ja riskisijoittajat twiittasivat ja viestittelivät itsensä paniikkiin ja kun SVB keskiviikkona kertoi talousvaikeuksistaan, talletuspako oli valmis. SVB:n romahdusta on kutsuttu ensimmäiseksi Twitterin ruokkimaksi talletuspaoksi (siirryt toiseen palveluun).

Nyt Silicon Valley Bank on viranomaisten hallussa. Epätietoisuus ei ole kuitenkaan kadonnut markkinoilta. Tällä hetkellä jännitetään, miten käy sveitsiläiselle Credit Suisselle.

Lue myös: Mitä USA:n kriisipankissa oikein tapahtui ja miksi koko rahamaailma oli hetken kauhuissaan? Lue tämä juttu, niin pääset kärryille

Internetistä on tullut toimija markkinoilla

SVB:n tapauksen eteneminen tuo mieleen parin vuoden takaisen meemiosakerallin, jossa internetissä muodostuneet yhteisöt keksivät manipuloida osakemarkkinoita ostamalla osto-optioita tiettyihin osakkeisiin.

Redditin wallstreetbets-sivustolta alkanut ilmiö sai huomiota, kun pelikauppa Gamestopin ja elokuvateatteriketju AMC:n osakkeet alkoivat yhtäkkiä nousta keskellä pandemiaa. Tämä ruokki ilmiötä ja hetken aikaa tuntui siltä, ettei taloudellisilla luvuilla ole mitään vaikutusta joiden yhtiöiden markkina-arvoon.

Niin meemiosakkeiden kuin SVB:n kohdalla tieto – niin oikea kuin väärä – levisi nopeasti internetin eri kanavia pitkin. Keskustelua käytiin ja suunnitelmia hiottiin ympäri vuorokauden. Molemmissa tapauksissa kaikkien keskusteluun osallistuneiden todelliset motiivit eivät olleet aina selvillä (siirryt toiseen palveluun).

Tämä keskustelu näkyi pian myös internetin ulkopuolella.

Redditin sijoittajat pystyivät manipuloimaan markkinoita, koska uusi sijoitussovellus Robin Hood mahdollisti kaupankäynnin monimutkaisilla sijoitusinstrumenteilla. Kenenkään ei tarvinnut soittaa pörssimeklarilleen ja selittää, että nyt ostetaan velkavivulla auringonlaskun yhtiöitä, koska internetissä on näin päätetty.

Startupit puolestaan pystyivät nostamaan talletuksiaan nopeasti, koska jokaisen puhelimesta löytyy verkkopankkisovellus. Yhdessä vuorokaudessa SVB:stä nostettiin yhteensä 42 miljardia dollaria talletuksia. Tämä ei olisi onnistunut konttorilla jonottamalla.

Ihminen kävelee kadulla GameStop liikkeen ohi.

Videopelejä myyvän Gamestop-ketjun markkina-arvo moninkertaistui muutamassa päivässä tammikuussa 2021. Viimeiset kaksi vuotta yhtiön osakkeen hinta on sahannut ylös ja alas. Gamestopin markkina-arvo on yhä noin kolme kertaa suurempi kuin ennen meemirallia. Kuva: Alexander Pohl / AOP

Meemiosakkeilla ja SVB:llä on toki eroja. Meemiralliin osallistui tuhansia piensijoittajia ympäri maailmaa, kun taas SVB:n riitti kaatamaan muutama sata yrittäjää, jotka päättivät nostaa yritystensä rahat pois pankista.

Sytyke toimintaan tuli kuitenkin internetistä. Laumahenki otti vallan.

Internet-palvelut myös mahdollistivat sen, ettei markkinoilla ollut paljoakaan aikaa reagoida tapahtumiin.

Tämä tuskin on viimeinen kerta.

– Kun eletään tällaisessa hektisessä internet-ajassa, ei ole aikaa pukea pitkiä kalsareita jalkaan, totesi jo aikoinaan Aimo Liukola meemiksi muodostuneessa Helsingin Sanomien katugallupissa (siirryt toiseen palveluun).

Jossain vaiheessa voi alkaa paleltaa.

Kuuntele Uutispodcastin eilinen jakso: Pankki kaatui Piilaaksossa, ja nyt Euroopassakin pelätään pankkikriisiä





Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *