• 16 elokuun, 2023

Suomalaiskaksikko lunasti purjehduksen olympiapaikan, mutta pettyi MM-kisojen menestykseen


Suomea Nacra 17 -luokassa edustavat purjehtijat Sinem Kurtbay ja Akseli Keskinen varmistivat keskiviikkona maapaikan vuoden 2024 Pariisin olympialaisiin.

Suomalaispurjehtijat Akseli Keskinen (vas.) ja Sinem Kurbay vesillä.

Suomalaispurjehtijat Akseli Keskinen (vas.) ja Sinem Kurbay vesillä. Kuva: Pepe Korteniemi / SPV

Riku Porvari,

Riikka Smolander-Slotte

Suomalaiset Nacra 17 -luokan purjehtijat Sinem Kurtbay ja Akseli Keskinen varmistivat keskiviikkona maapaikan ensi kesän Pariisin olympialaisiin.

Venekunta on Hollannin MM-kisoissa 10. sijalla ennen torstain mitalilähtöä. MM-kisojen yhdeksän parasta venekuntaa saa maapaikan. Suomalaiskaksikon edellä on kolme Italian joukkuetta, joten Suomi varmisti olympiapaikan ennen mitalilähtöä.

Kurtbay kuvailee oloaan helpottuneeksi. Hän kertoo tavoittelevansa olympiapaikkaa jo kolmatta kertaa.

– Ensimmäisellä kerralla emme saaneet maapaikkaa ja toisella se tuli ihan viimeisenä. Nyt oli ihan kiva saada se heti ensimmäisellä yrityksellä, Kurbay sanoo Yle Urheilulle.

– Emme tehneet sitä helpoksi itsellemme, kun tänään (keskiviikkona) tuli kolareita ja kaksi sakkokierrosta. Lisäksi huonoja päätöksiä ja vaikka mitä. Onneksi saatiin paikka ja siihen ollaan tietenkin todella tyytyväisiä, hän jatkaa.

Viime kaudella Kurbay ja Keskinen ylsivät EM-hopealle ja MM-pronssille, ja siksi odotukset olivat tänäkin vuonna korkealla. Torstain lähdössä mitaleille nouseminen näyttää tällä hetkellä vaikealta, Kurtbay sanoo.

– Päätavoite oli kuitenkin maapaikan varmistaminen. Ehdottomasti pettynyt olo, kun emme purjehtineet niin hyvin kuin olisimme pystyneet. Kymmenen parhaan joukossa ei ole muuta suuntaa kuin ylöspäin. Voidaan vetää aika rauhassa ja täysillä – katsotaan mihin se vie.

Hän myös arvioi, miksi venekunnalla oli ongelmia Hollannin MM-kisoissa. Kurtbayn mukaan he muun muassa eivät harjoitelleet riittävästi paikan päällä.

– Harjoittelimme kolme päivää olosuhteissa, jotka olivat täysin erilaiset kuin tällä viikolla. Lisäksi olin kuumeessa juuri ennen kisoja. Kauden pääkisamme, esikisat ja MM-kisat, olivat todella lähellä toisiaan, eikä meillä ollut hirveästi aikaa rentoutua niiden välissä. Luulen, että sekin vähän vaikutti.

Purjehtijat Ronja Grönblum ja Veera Hokka.

Purjehtijat Ronja Grönblum ja Veera Hokka. Kuva: Jussi Koivunoro

Myös toinen maapaikka lähellä

49er FX -luokan Ronja Grönblom ja Veera Hokka ylsivät kokonaiskilpailussa 11. sijalla, eivätkä täten kisaa kymmenen parhaan mitalilähdössä torstaina.

Grönblomin ja Hokankin olympiapaikka on lähellä, sillä heidän edellään on kaksi norjalaisjoukkuetta. Suomi lunastaisi näin viimeisen maapaikan.

Myös heidän olympiapaikkansa varmistuu, jos protestit eivät tuo muutoksia. Suomalaisia vastaan tehtiin protesti varaslähdöstä, ja sen käsittelyssä voi mennä useita tunteja. Suomi on tehnyt vastaprotestin.Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *