• 26 huhtikuun, 2023

Onko SM-liigan finaalisarja jo ratkennut? Kaikkea muuta, sanoo asiantuntija – ”Pelicans on sellaisissa hetkissä parhaimmillaan”


Tappara on voiton päässä jääkiekon Suomen mestaruudesta. Yle Urheilun asiantuntija Topi Nättinen ei kruunaa tamperelaisjoukkuetta vielä Suomen mestariksi.

Bryggman ei onnistunut läpiajosta.

Lars Bryggman ei onnistunut läpiajostaan. Kuva: Tomi Hänninen

Yle Puheen Jääkiekkokierros seuraa tiiviisti SM-liigan finaaleita. Torstain viidettä finaalia voi kuunnella Yle Puheella kello 18.10 alkaen. Ottelu alkaa 18.30.

Lauantaina kotiareenallaan ärsytetty Tappara oli hyvin vahva neljännessä finaalissa, kun se voitti Pelicansin Lahdessa maalein 3–1. Tamperelaiset voivat ratkaista Suomen mestaruuden torstaina Tampereella.

Vaikka Tappara pelasi kenties finaalien ehjimmän ottelunsa, ei Yle Urheilun asiantuntija Topi Nättinen koe, että sarja olisi ohi.

Nättisen mukaan sarja on kaikkea muuta kuin ratkennut. Hän muistuttaa, että Pelicans on ollut kauden aikana parhaimmillaan, kun se on pelannut selkä seinää vasten.

– He olivat viimeksi Tampereella hieman selkä seinää vasten, mutta nyt he ovat oikeasti. Tuntuu, että Pelicans on sellaisissa hetkissä tällä kaudella parhaimmillaan, Nättinen sanoo.

Pelicans tuulettaa maalia.

Pelicansin Tyler Kelleher iski tiistain ottelun loppuhetkillä Pelicansin kavennusmaalin. Kuva: Tomi Hänninen

Miten Tappara reagoi?

Nättinen myös muistuttaa, että lauantaina 4–1-voiton Tampereelta ottaneella lahtelaisryhmällä on hyvä muistijälki Tampereen areenalta. Ottelu oli Pelicansille sarjan paras ja ehjin.

Pelicans ei ole ollut huono muissakaan otteluissa.

– Jos muutama nukahdus olisi jäänyt pois ja Pelicans olisi tehnyt paikoistaan maaleja, tämä sarja voisi olla hyvin erilainen.

– He ovat tällä kaudella nousseet monista vaikeista hetkistä. Pelicans on ollut sarjojen keskellä vaikeassa tilanteessa. Heillä ei pitänyt olla mahdollisuuksia Ilvestä vastaan vieraissa, mutta jostain he kaivoivat keinot. Nyt siihen on viimeinen sauma.

Asiantuntijasta on myös kiinnostavaa nähdä, miten Tappara reagoi siihen, ettei Pelicans ollut Lahdessa parhaimmillaan.

– Ymmärtävätkö he tämän väärin vai oikein? Siihen Pelicansilla on mahdollisuus iskeä.

Christian Heljanko torjuu.

Tapparan Christian Heljanko otti tiistaina 18 torjuntaa. Heljanko on ollut finaalisarjassa vahva. Kuva: Tomi Hänninen

Pelicans antanut avaimet Tapparalle

Pelicans ei onnistunut Nättisen mukaan jatkamaan edellisen ottelun hyviä otteitaan, mutta toisaalta kyse oli myös Tapparan hyvyydestä. Aiemmin Pelicans oli loistanut toisissa erissä, mutta nyt Tappara nautiskeli lahtelaisten kustannuksella.

Pelicans sai pientä uutta virtaa, kun se nosti Iikka Kangasniemen Lukas Jasekin johtamaan ketjuun Tyler Kelleherin tilalle. Asiantuntijan mukaan näillä hyökkäysketjuilla lahtelaisten pitäisi lähteä myös torstain otteluun.

Lahtelaisten täytyy panostaa Nättisen mukaan torstaina erityisesti pelin alkuun todella paljon.

– Pelicansilla on tapana ensimmäisessä erässä ottaa vastaan, mutta nyt pitäisi olla selkeästi aktiivisempi ja rohkeampi. Ei antaa niitä avaimia Tapparalle.

SM-liigan finaaleissa juuri avausmaalilla on ollut valtava merkitys, sillä ensimmäisen maalin tehnyt on aina myös voittanut koko ottelun. Asiantuntijan mukaan Pelicansin ei tarvitse muuttaa ihmeellisemmin pelaamistaan, vaan luottaa omaan tekemiseen.

– Samanlaista peliä pitää pyrkiä pelaamaan kuin kahdessa aiemmassa ottelussa ja torstaina parhaimmillaan. Kaneja ei kannata vetää hatusta, kun niitä ei ole, Nättinen sanoo.

Tapparan Ben Thomas teki maalin.

Ben Thomas iski neljännen finaalin avausmaalin Tapparalle. Kuva: Tomi Hänninen

Pelicans ei voi varastaa

Pelicans-puolustaja Teemu Eronen linjasi Yle Urheilulle, että lahtelaisten on palattava perusasioiden äärelle seuraavassa kamppailussa. Asiantuntijan mukaan se on kuitenkin helpommin sanottu kuin tehty.

– Moni haluaisi varastaa, olla nopeampi ja vähän oikaista: en nyt kerkeä, en jaksa. Heidän pitäisi kuitenkin toteuttaa jokainen vaihto, tilanne ja irtokiekko kärsivällisesti. Se on myös Tapparan vahvuus. He eivät muuta mitään.

Myös Tappara-sentteri Jori Lehterä totesi Yle Urheilulle, että Tappara on pelannut fiksusti ”ilman minkään näköistä show’ta.”

– Olemme jaksaneet tehdä perusasiat ja jumputtaa sitä 60 minuuttia. Se on ollut toimivaa, Lehterä totesi.

– Tilanne kerrallaan pelaaminen on vaikeaa, koska ihminen haluaisi varastaa ja saada enemmän. Nyt Pelicansin on kuitenkin pelattava lyhyitä vaihtoja ja nöyrästi. Toisessa erässä ei tarvitse pelastaa koko maailmaa, Nättinen viittaa lahtelaisten intoiluun.

Pelicans luistelee jäälle.

Pelicans luistelee selkä seinää vasten seuraavaan otteluun. Kuva: Tomi HänninenSource link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *