• 5 huhtikuun, 2023

Nouseeko joku heistä Sanna Marinin seuraajaksi SDP:n johtoon? Tässä ovat todennäköisimmät vaihtoehdot


Sanna Marin luopuu yllättäen puheenjohtajan tehtävästä syyskuun puoluekokouksessa. Arvailut SDP:n seuraavasta keulakuvasta käynnistyivät heti.

SDP:n potentiaalisten tulevien puheenjohtajien kasvokuvat: Antti Lindtman, Mia-Petra Kumpula-Natri, Krista Kiuru, Tytti Tuppurainen ja Ville Skinnari. T

Antti Lindtman, Miapetra Kumpula-Natri, Krista Kiuru, Tytti Tuppurainen ja Ville Skinnari kuuluvat SDP:n eturivin poliitikkoihin. Kuva: Sasha Silvala / Yle, Petteri Bülow / Yle, Petteri Sopanen / Yle , Tytti Tuppurainen ja Ville Skinnari

Eduskuntavaalien tulosta on tuskin ehditty sulattaa, kun SDP:n puheenjohtaja, väistyvä pääministeri Sanna Marin pudotti uuden uutispommin keskiviikkona. Hän luopuu puolueensa puheenjohtajan tehtävästä.

SDP valitsee siis itselleen uuden johtajan syyskuun puoluekokouksessa. Ehdokkaita ei vielä ole ilmoittautunut, mutta tässä jutussa esitellään SDP:n eturivin poliitikkoja, joista joku saattaa tulla tehtävään valituksi.

SDP:n varapuheenjohtaja Matias Mäkynen ilmoitti heti keskiviikkona, ettei ole kiinnostunut puheenjohtajan tehtävästä. Myös puolueen ensimmäinen varapuheenjohtaja Niina Malm on ilmoittanut, ettei tavoittele puheenjohtajuutta.

Antti Lindtman

Antti Lindtman.

SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman. Kuva: Silja Viitala / Yle

Neljättä kauttaan kansanedustajana aloittava Antti Lindtman on ilmeinen veikkaus puheenjohtajaehdokkaaksi. Hän on pyrkinyt paikalle ennenkin.

Lindtman hävisi SDP:n puoluevaltuuston äänestyksen Sanna Marinille erittäin niukasti äänin 32–29 joulukuussa 2019, kun puolue teki valinnan eroamaan joutuneen Antti Rinteen seuraajasta pääministeriksi.

40-vuotias Lindtman on SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja ja häntä on jo vuosia pidetty tulevaisuuden vahvana puheenjohtajaehdokkaana.

Lindtman ei keskiviikkona vastannut Ylen yhteydenottopyyntöön.

Tytti Tuppurainen

Oululainen Tytti Tuppurainen eduskuntavaalien ehdokaskuvassaan.

Eurooppa- ja omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen. Kuva: Tytti Tuppurainen

Eurooppa- ja omistajaohjausministerinä päättyvän hallituskauden toiminut Tytti Tuppurainen, 47, on suosittu demaripoliitikko Oulun vaalipiiristä, josta hän keräsi tällä kertaa yli 12 000 ääntä.

Lindtmanin tavoin Tuppurainen aloitti kansanedustajana vuonna 2011. Hän sai vaalikauden lopulla näkyvyyttä Fortumin onnettomien Uniper-kauppojen jälkipyykin selvittelijänä omistajaohjausministerin roolissaan.

Tuppurainen on profiloitunut voimakkaasti tasa-arvoasioissa ja on esimerkiksi johtanut Demarinaisia useita vuosia.

Tuppurainen sanoi keskiviikkona Ylelle, että ei ole ehtinyt miettiä mahdollista ehdokkuuttaan vielä lainkaan.

Krista Kiuru

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru. Kuva: Petteri Sopanen / Yle

Porista kotoisin oleva Krista Kiuru aloittaa viidennen kautensa kansanedustajana. Hän on ollut yksi näkyvimmistä ministereistä Marinin hallituksessa.

Perhe- ja peruspalveluministerinä Kiuru oli hallituskaudella eturivin toimija sekä sote-uudistuksessa että koronatoimissa. Kiurulla on monipuolista ministerikokemusta myös aikaisemmista hallituksista.

48-vuotiasta Kiurua pidetään voimakastahtoisena ja omapäisenä poliitikkona. Hän pyrki viime vuoden lopulla Porin kaupunginjohtajaksi, mutta ei tullut valituksi.

Kiuru ei ole vastannut Ylen kysymykseen halukkuudestaan puheenjohtajaksi.

Miapetra Kumpula-Natri

  Europarlamentaarikko Miapetra Kumpula-Natri henkilökuvassa.

Europarlamentaarikko Miapetra Kumpula-Natri. Kuva: Petteri Bülow / Yle

Miapetra Kumpula-Natri on pitkän linjan demarikansanedustaja ja europarlamentaarikko. Hän on istunut europarlamentissa vuodesta 2014 mutta tuli näissä vaaleissa valituksi jälleen eduskuntaan.

Nyt 50-vuotias Kumpula-Natri valittiin ensimmäisen kerran kansanedustajaksi jo vuonna 2003.

Kumpula-Natri ei keskiviikkona vastannut Ylen kysymykseen halukkuudestaan puheenjohtaksi.

Ville Skinnari

SDP:n Ville Skinnari katsoo kameraan ja hymyilee.

Kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnari. Kuva: Ville Skinnari

Kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnari, 49, on SDP:n toinen varapuheenjohtaja ja aloittaa kolmannen kautensa kansanedustajana.

Räväkkyyden sijaan asioihin keskittyvä Skinnari ei ole ollut erityisen näkyvä ministeri.

Skinnari totesi Ylelle keskiviikkona, että Marinin päätös luopua on hänelle henkilökohtaisestikin iso uutinen. Hän ei sen sijaan halunnut spekuloida mahdollisella ehdokkuudellaan seuraavaksi puheenjohtajaksi.Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *