• 13 toukokuun, 2023

hylättiin heti MM-kisojen avausottelussaan – ”Suoraan sanottuna hävettää”


Mitalia jahdanneen suomalaisjudokan MM-urakka päättyi parissa minuutissa.

Martti Puumalainen

Martti Puumalainen pettyi Qatarin MM-kisoissa. Kuva: Mikko Ahmajärvi / Yle

Raskaassa sarjassa ottelevan Martti Puumalaisen MM-kisat olivat ohi kahdessa minuutissa.

Tuomaristo hylkäsi 26-vuotiaan suomalaisjudokan toisen kierroksen ottelussa azerbaidzhanilaista Ushangi Kokauria vastaan. Ottelu oli Puumalaiselle kisojen ensimmäinen, sillä hän vältti kaaviossa vapaataipaleella avauskierroksen.

Hylkäys tuli kolmesta varoituksesta, jotka Puumalainen sai tatamiin päättyneistä niin sanotuista valehyökkäyksistä.

– Se oli ihan surkea esitys. Pitää istua valmennuksen kanssa alas ja miettiä, mikä tässä meni pieleen, Puumalainen kertasi ottelua Yle Urheilulle perjantai-iltana.

Raskaan sarjan maailmanlistalla 14:ntenä ja olympiarankingissa peräti yhdeksäntenä majaileva Puumalainen kertoi ennen Qatarin MM-kisojen alkua, että hän tavoittelee kisoista mitalia. Sellaista suomalainen judoka ei ole voittanut MM-tasolla 42 vuoteen.

Nopeasti kävi kuitenkin selväksi, ettei Puumalainen ollut unelman toteuttamisen edellyttämässä kunnossa.

– Oli ihan itsevarma olo mennä matsaamaan. Olin luottavainen, että kyllä minä tämän hoidan. Mutta ottelussa tuntui, että olen liian heikko. En pystynyt vastaamaan hänen voimaansa.

Mitaliunelman kariutuminen heti avausottelussa oli Puumalaiselle ja häntä valmentavalle slovenialaiselle Rok Draksicille kova pala nieltäväksi.

Puumalaisen mukaan kaksikko ei ollut puhetuulella matkalla otteluareenalta kisahotellille.

– On parempi, että molemmat nieleskelevät tämän päivän. Molemmilla on varmasti vielä pientä tunnelatausta. Huomenna keskustellaan sitten asiallisesti.

– Luotan valmennukseen, mutta nyt pitää miettiä. Selkeästi jotain pitää muuttaa, Puumalainen sanoi.

Rok Draksic ja Martti Puumalainen

Martti Puumalaisen valmentaja Rok Draksic (oik.) on vuoden 2013 EM-kultamitalisti 73-kiloisten sarjasta. Lisäksi slovenialainen on voittanut muun muassa neljä EM-pronssia. Kuva: Mikko Ahmajärvi / Yle

Ruusu ainoa haaste

Puumalaisen mukaan pettymys on suuri etenkin siksi, että valmistautuminen MM-kisoihin sujui lähes täysin suunnitellusti. Hän kertoi kärsineensä jalkaan kaksi kuukautta sitten tulleesta ruususta, joka hoitui kuitenkin parissa viikossa antibioottikuurilla.

– Se oli ainoa asia, mikä ei mennyt nappiin. Se ei voinut vaikuttaa niin paljon, että taso on tuo. Jokin meni pieleen. Myös itselläni on peiliin katsomisen paikka.

Puumalainen arvioi, että hänen olympiarankinginsa (9:s) putoaa pari pykälää. MM-pettymys ei kuitenkaan heitä merkittävästi kapuloita rattaisiin mitä tulee kisalippuun ensi vuoden Pariisin olympialaisiin.

– Totinen vuosi karsinnoissa alkaa vasta juhannuksen jälkeen. Eli olympialaisten suhteen tämä ei ollut mikään hirveä takapakki. Ikävältähän tämä tuntuu, etten pystynyt suoriutumaan paremmin. Harmittaa todella paljon, vähän jopa hävettää suoraan sanottuna. Oli luokaton esitys, Puumalainen ruoski itseään.

– Tässä mitataan, millainen olen urheilijana. Tämä pitää jotenkin kääntää voitoksi. Ottaa opiksi ja nousta tästä uran parhaaseen kuntoon. Tässä punnitaan, mikä olen miehiäni.

Raskaan sarjan maailmanmestariksi kruunattiin ranskalainen lajilegenda Teddy Riner, jolle MM-titteli oli jo uran yhdeksäs. Ennen MM-kisoja hän oli maailmanlistalla vasta 18:ntena eli neljä pykälää Puumalaista alempana.Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *