- 23 joulukuun, 2022
EU-parlamentin korkein ryhmä ehdottaa Sveitsin lisäämistä mustalle listalle Credit Suissen vuotojen jälkeen
Bryssel, 21. helmikuuta (Reuters) – Euroopan parlamentin tärkein poliittinen ryhmittymä vaati maanantaina Sveitsin pankkikäytäntöjen tarkistamista ja maan mahdollista sisällyttämistä EU:n likaisen rahan mustalle listalle Credit Suissen (CSGN.S) asiakirjojen vuotamisen jälkeen. .
Tiedotusvälineet julkaisivat tutkimustulokset tuhansien pankissa pidettyjen tilien tietovuodosta viime vuosikymmeninä ja sanoivat, että ne näyttivät osoittavan, että asiakkaiden joukossa oli ihmisoikeuksien loukkaajia ja seuraamusten kohteena olevia liikemiehiä. Lue lisää
Credit Suisse (CSGN.S) sanoi torjuvansa jyrkästi kaikki syytökset väärinkäytöksistä ja että tiedotusvälineiden raportit perustuivat ”osittaiseen, epätarkkuuteen tai valikoivaan kontekstistaan irrotettuihin tietoihin”.
Euroopan kansanpuolue (EPP), konservatiivinen ryhmittymä, jolla on eniten paikkoja Euroopan parlamentissa, kehotti maanantaina EU:n komissiota ”arvioimaan Sveitsin uudelleen suuren riskin rahanpesumaana” osana Euroopan parlamenttia. listan seuraava tarkistus.
Euroopan komissio, joka vastaa luettelon laatimisesta ja tarkistamisesta, kieltäytyi kommentoimasta EPP:n lausuntoa. Tiedottaja huomautti, että luettelo päivitettiin viime kuussa, eikä seuraavalle tarkastukselle ollut asetettu aikaa.
”Tänä päivänä Sveitsi täyttää kaikki kansainväliset standardit tiedonvaihdossa veroasioissa sekä rahanpesun, terrorismin rahoituksen ja korruption torjunnassa”, valtiovarainministeriön kansainvälisen rahoituksen valtiosihteeri sanoi sähköpostilla.
””Swiss Secrets” -havainnot osoittavat sveitsiläisten pankkien valtavia puutteita rahanpesun estämisessä”, EPP:n talousasioiden koordinaattori Markus Ferber sanoi.
”Kun sveitsiläiset pankit eivät noudata kansainvälisiä rahanpesun vastaisia standardeja kunnolla, Sveitsistä itsestään tulee korkean riskin lainkäyttöalue”, hän lisäsi.
”Ilmeisesti Credit Suisse pyrkii katsomaan toiseen suuntaan vaikeiden kysymysten sijaan”, Ferber sanoi. Kysyttäessä ryhmän lausunnosta pankki vastasi, ettei sillä ole mitään lisättävää.
EU-listalla on tällä hetkellä yli 20 maata, joiden rahanpesun vastaisissa säännöissä ja käytännöissä katsotaan olevan puutteita. Niiden joukossa ovat Iran, Myanmar, Syyria ja Pohjois-Korea. Listalla ei ole yhtään Euroopan maata.