• 14 elokuun, 2023

Kaksi taianomaista iltaa mullistivat Ruotsin maalivahdin elämän – MM-kisat ovat jalostaneet Zecira Musovicin vaihtopelaajasta sensaatioksi


Kaikki jalkapallon MM-kisoista: Kisauutiset, puheenaiheet, Futistietäjä, ohjelma, tulokset ja tilastot löydät Ylen MM-kisasivuilta.

Zesira Musovic tietää, että yksi ilta voi muuttaa koko elämän.

Ruotsin maalivahdille niin on ehtinyt tapahtua jo ainakin kahdesti. Ensimmäinen kerta toteutti unelman korkeimmalla tasolla pelaamisesta, jälkimmäinen teki hänestä maailmankuulun.

Vielä kesähelteiden alkaessa oli aihetta odottaa, että Musovicin paikka naisten MM-jalkapallossa olisi taustalla, vaihtopenkillä. Turnauksen edetessä pudotuspelivaiheeseen hän oli jo ehtinyt ansaita kannuksensa.

Sitten tuli neljännesvälierä Yhdysvaltoja vastaan. Hallitseva maailmanmestari, naisten jalkapallon mahti, putosi heti lohkovaiheen jälkeen. Suurin syy siihen oli Musovic.

– Niin, mitähän helvettiä tapahtui… En oikein tiedä itsekään, Musovic vastasi Viaplayn pöllämystyneen ruotsalaistoimittajan kysymykseen voiton jälkeen Abban soidessa Melbournen stadionilla.

Edeltävät 120 peliminuuttia olivat olleet Musovicin näytöstä. Trinity Rodmanin luja laukaus. Lindsey Horanin jatko 92 kilometrin tuntinopeudella. Alex Morganin pusku juuri ennen varsinaisen peliajan loppua. Lynn Williamsin paikka jännittävässä jatko-ottelussa ja Sophia Smithin yritys lähietäisyydeltä.

Mikään näistä ei riittänyt, vaan Musovic torjui uskomattomat 11 kertaa. Hänen takiaan ottelu meni 0–0-tilanteessa rangaistuspotkukilpailuun. Siellä Yhdysvaltojen kantti ei kestänyt, vaan Ruotsi marssi jatkoon.

Musovicin torjuntoja ottelussa Yhdysvaltoja vastaan.

Ottelun jälkeen käytännössä kaikki puhuivat juuri Musovicista, ottelun parhaasta pelaajasta, josta tuli suoranainen mediailmiö. Yhdessä illassa maalivahdin Instagram-tili kasvoi yli 100 000 seuraajalla.

– Ottelua seuraavana yönä en juurikaan nukkunut. Kerralla tapahtui niin paljon ja päässä pyöri tunnemyrsky. Olen kuitenkin tottunut keskittymään nopeasti seuraavaan otteluun, eikä tämä ole poikkeus, hän kertoi kansainväliselle medialle.

Nyt Musovic on torjunut MM-kisoissa neljä ottelua. Hänen taakseen on tehty kaksi maalia, joiden välissä nolla säilyi 339 minuutin ajan. Matkalla neljän parhaan joukkoon tappioita ei ole tullut, vaan Musovicin edessä kisoista putosivat ensin Yhdysvallat ja sitten Japani – kolme viimeisintä maailmanmestaruutta voittaneet maat.

Isoveli ei välittänyt kulttuurieroista

Musovic on serbialaistaustainen pelaaja neljän lapsen perheestä. Hän on ainoa, joka on syntynyt Ruotsissa. Muut syntyivät Serbiassa, silloisessa Jugoslaviassa, ennen kuin perhe pakeni Balkanin alueen sotaa vuosia ennen Musovicin syntymää.

Uusi koti löytyi Helsingborgista. Siellä isoveljen kahvilan seinää koristavat nyt pikkusiskon pelipaidat maailmalta.

– Äiti ja isä jättivät kaiken tietämättä, minne päätyisivät. Epävarmuutta oli paljon. Siksi he ovat suurimmat esikuvani. Oli mukavaa saada tarjouksia edustaa Serbian maajoukkuetta, mutta valinta oli helppo. Suurin unelmani on ollut edustaa Ruotsia ja antaa jotain takaisin maalle, joka auttoi perhettäni, Musovic on sanonut The Guardianin haastattelussa.

Zecira Musovic torjuu Chelsean harjoituksissa.

Musovicin peliaika Englannissa on ollut kortilla. Kuva: Chelsea FC via Getty Images

Jalkapalloharrastus alkoi myöhässä, 9-vuotiaana, koska ensin puoleensa veti pöytätennis. Kun pelaaminen kuitenkin alkoi, luonnonlahjat tempaisivat mukaansa.

Alun perin lajin pariin Musovicin opasti juurikin yhdeksän vuotta vanhempi veli, uran tärkein tukija. Muutoin suhtautuminen ympärillä oli enemmän tai vähemmän nuivaa.

– Sanottiin, etten voisi. Sanottiin, ettei pitäisi. Jalkapallo ei ole tytöille. Kasvoin kahdessa erilaisessa kulttuurissa, mikä oli vaikeaa. Rakkauttani ja intohimoani jalkapalloa kohtaan on kyseenalaistettu monesti, Musovic sanoi Twitter-tilillään julkaisemassaan videossa.

– Itsepäisyyteni ja päämäärätietoisuuteni saivat minut tavoittelemaan omaa unelmaani, vaikka minun haluttiin tavoittelevan jotain muuta.

Musovic oli vasta 13-vuotias hypätessään naisten peleihin. Silloin hän oli hädin tuskin asettunut maalivahdiksi pelattuaan teini-iän kynnykselle asti keskikenttäpelaajana. Ruotsin tasokkaassa pääsarjassa hän debytoi vain pari vuotta myöhemmin.

– Olin kenttäpelaaja varmaan 12-vuotiaaksi. Maalivahtimme sairastui ja menin maaliin. Pelasin kohtalaisesti ja otin muutaman hienon torjunnan. Silloin aloin arvostaa ja nauttia siitä roolista, joten pysyin maalilla, hän kertasi Chelsean verkkosivuilla).

Fridolina Rolfö ja Zecira Musovic juhlivat jatkopaikkaa, kun USA kaatui neljännesvälierässä dramaattisesti.

Fridolina Rolfö oli tohkeissaan Musovicin suorituksista. Kuva: FIFA / Getty Images

Ennen nousuaan tähteyteen Musovic opiskeli taloustiedettä arvostetussa Lundin yliopistossa. Hän on ehtinyt toimia myös ruotsalaisen jalkapalloseuran hallituksessa, tv-kanavien asiantuntijana sekä kolumnistina.

Nykyisen aseman myötä painotus on siirtynyt näkyvyyden hyödyntämiseen. Musovic yrittää toimia esikuvana ja mahdollistajana tyttöpelaajia kehittävän projektin keulakuvana. Hän on aktiivinen myös sosiaalisessa mediassa – varsin kirjavalla otteella – ja käynyt Bosniassa asti puhumassa naisten jalkapallon kehittämisestä.

– Kyse ei ole rakkauden puutteesta, vaan kyse voi olla kulttuurista, tietämättömyydestä tai taloussyistä, Musovic selitti hankkeensa taustoja Dagens Nyheterille.

– En välitä, tuleeko tytöistä jalkapalloilijoita, eläinlääkäreitä tai myyjiä. Minulle tärkeintä on, että heillä on lupa haaveilla, koska tiedän itse, mitä unelmat ovat merkinneet minulle.

Kampanjointi on tuottanut tulosta myös lähipiirissä. Aivan kuten ympäröivässä maailmassa, asenteet Musovicin perheessä ovat muuttuneet ajan myötä. Nykyisin esimerkiksi äiti on yhtä tärkeä tukija kuin isoveli, ja juuri hänelle Musovic soitti USA-ottelun aamunakin päästäkseen sopivaan mielentilaan.

Zecira Musovic hyppää palloon.

Musovic ennätti USA-ottelussa kaikkialle. Kuva: Getty Images for USSF

Chelsea ihastui harjoitusottelussa

Vuonna 2017 Musovic vieraili Lontoon seudulla Rosengårdin pelaajana. Ruotsalaisjoukkue kohtasi silloin juurikin Chelsean harjoitusottelussa, joka jäi ainakin Chelsean valmennuksen mieleen.

Tuolla kaudella Chelsea voitti mestaruuden, mutta valmistavasta ottelusta ei selvitty helpolla. Rosengård taisteli 2–2-tasapelin. Parikymppinen Musovic puolestaan torjui rangaistuspotkun ja vakuutti Chelsean päävalmentaja Emma Hayesin.

Nimi kirjattiin muistiin, mutta lontoolaisseuran pitkäaikainen kiinnostus pysyi pelaajalta itseltään pimennossa.

– Näimme silloin nuoren Zeciran ensimmäisen kerran. Näimme heti hänen potentiaalinsa. Monen vuoden seurannan jälkeen olemme varmoja, että hän sopii hyvin Chelsea-maalivahdin profiiliin. Hän on päättäväinen ja haluaa olla paras, Hayes kuvaili siirron toteutuessa myöhemmin.

Nyt Musovic asuu Lontoon liepeillä. Chelseaan hänet on kiinnitetty ainakin vuoteen 2025. Samassa joukkueessa pelaa liuta muita MM-turnauksen tähtiä, muiden muassa järjestäjämaa Australian Sam Kerr, ruotsalainen joukkuetoveri Johanna Rytting Kaneryd ja Englannin Lauren James.

Siirto Chelseaan oli hyppy tuntemattomaan. Kun maailman parhaasta sarjasta avautuu paikka, siihen on melkein pakko tarttua. Takeita ei kuitenkaan ollut mistään. Aiempi vastuu ykkösmaalivahtina oli historiaa jättiseurassa, joka valitsee pelaajansa mielensä mukaan. Chelsea on juhlinut mestaruuksia, mutta Musovic ei ole päässyt loistamaan.

Chelsea juhlii FA Cupin voittoa.

Maajoukkuekaverit Magdalena Eriksson, Musovic ja Rytting Kaneryd ovat menestyneet myös Chelseassa. Kuva: Chelsea FC via Getty Images

Rosengårdissa Musovic oli tehnyt itselleen nimeä joukkueen niittäessä menestystä liukuhihnalta. Hän oli siirtynyt malmöläisseuraan jo 16-vuotiaana ja jatkanut samoissa ympyröissä kahdeksan vuoden ajan, teini-iästä aikuisuuteen, voittaen kolme peräkkäistä Suomen-mestaruutta ja niiden perään kolme cup-mestaruutta.

Chelseassa kilpailu peliminuuteista on ollut tylyä. Kahden kauden aikana ruotsalainen on päässyt maalille yhteensä 19 otteluun. Saksan maajoukkuevahti Ann-Katrin Berger oli jo odottamassa, kun Musovic saapui Lontooseen. Hän on myös pitänyt tiukasti kiinni asemastaan. Heinäkuun alussa Chelsea hankki Belgian maajoukkuevahti Nicky Evrardin ja vain pari päivää myöhemmin Englannin maajoukkueen Hannah Hamptonin.

Musovic on nelikosta toiseksi nuorin. Loistava MM-turnaus tulee nyt otolliseen saumaan, eikä kokeneemman veskarin syrjäyttäminen ole enää vierasta. Sen hän on tehnyt jo Ruotsin maajoukkueessa, jossa Hedvig Lindahl torjui yksinoikeudella vuosikausia.

A-maajoukkueessa vuonna 2002 debytoinut Lindahl pelasi kaikki pelit neljissä edellisissä arvokisoissa, mutta ei ole lainkaan mukana tässä turnauksessa. Hänen sijaansa torjuntavastuu on siirtynyt Musovicille, jonka ensimmäiset arvokisat pelaavana maalivahtina ovat jo nyt ikimuistoiset.

– Olen tyytyväinen tähänastiseen uraani, mutta aina voi parantaa. Olen ylpeä Ruotsin-mestaruuksista. Nyt tavoitteeni on olla maajoukkueen ykkösmaalivahti. Haluan voittaa arvoturnauksen, kuten olympialaiset tai MM-kisat. Haluan myös olla maailman paras maalivahti, Musovic linjasi jo vuonna 2019.

Kaikki jalkapallon MM-kisoista: Kisauutiset, puheenaiheet, Futistietäjä, ohjelma, tulokset ja tilastot löydät Ylen MM-kisasivuilta.





Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *