• 6 elokuun, 2023

“Vitsi, se olisi kova juttu!”


Yle välittää Jyväskylän MM-rallin tapahtumat kattavasti: Kuuntele suorana Ralliradiosta alusta loppuun ja katso kohokohtaklipit tuoreeltaan Ylen huippusuositusta ralliseurannasta.

JYVÄSKYLÄ.

Jyväskylän MM-rallin päätöspäivän kuumin kamppailu käytäneen viimeisestä palkintokorokesijasta. Hyundain Teemu Suninen ja Toyotan Takamoto Katsuta kävivät tiukkaa kamppailua kolmannesta sijasta koko lauantain ajopäivän ajan. Iltalenkillä käytiin vääntöä jopa sekunnin sadaosista, mutta vaikeissa oloissa Vekkulan toisella vedolla Katsuta repäisi.

Keskisuomalaistunut Katsuta kellotti pohja-ajan ja päihitti Sunisen 6,5 sekunnilla. Suomalaiselle jäi kirittävää siis päätöspäivään 6,4 sekuntia.

Maalissa Katsuta oli vielä epävarmana omasta ajostaan.

– Voin sanoa, että todellakin pelkäsin. Jos ohitin Sunisen, niin kaikki on oikein hyvin, Katsuta sanoi ja kiitteli Kalle Rovanperältä saamiaan vinkkejä.

Katsuta kuvaili, kuinka Rovanperä on vaikeissa vesikeleissä todella hyvä.

– Kalle on opettanut minulle monia asioita. Yritin driftata ja puskin hemmetisti menemään, Katsuta sanoi ja viittasi myös Rovanperän lempiharrastukseen.

EK 18: Takamoto Katsuta ajoi makeat pohjat.

Myöhemmin japanilainen kertoi taustoja kommenteilleen. Katsuta kertoi olevansa Rovanperän hyvä kaveri. Hallitseva maailmanmestari ja Katsuta jakavat toisilleen tietoa nuotitusten jälkeen. Tietoa menee puolin ja toisin myös erikoiskokeista.

Katsuta kertoi, että hän joskus saattaa kysyä vinkkejä juuri Vekkulan kaltaisiin vaikeisiin olosuhteisiin Rovanperältä.

– Kalle sanoo aina, että tällaisissa vaikeissa oloisssa on aika hyökätä, Katsuta hymyili.

Japanilainen kertoi myös olleensa mukana Rovanperän testeissä Jyväskylän MM-ralliin. Katsuta oli testeissä myös Rovanperän kartanlukijan paikalla muutamilla vedoilla.

– Hän näytti minulle, miten ajetaan suomalaisilla teillä. Kilpailen hänen kanssaan, mutta hän antaa minulle vinkkejä, Katsuta kertoi.

Takamoto Katsuta kertoo Kalle Rovanperän antamasta avusta.

Latvalalle nuotteja lukevalle valmentajalle iso juttu

Katsutan valmentajana toimiva Juho Hänninen kävi huoltoparkissa onnittelemassa japanilaiskuljettajaa. Lämpimästä kädenpuristuksesta näki, että Katsutan onnistuminen merkitsi paljon.

Hänninen on tässä kisassa mukana Jari-Matti Latvalan kartanlukijana.

– Olin yhtä innoissani ”Takan” viimeisen pätkän ajasta kuin meidän päivästämme. Tosi hienoa. Hän veti niin upeasti viimeisen pätkän. Sunnuntai on vielä pitkä päivä, mutta jos pääsisi palkintokorokkeelle… Vitsi, se olisi kova juttu! Hänninen tunnelmoi.

Juho Hänninen Jyväskylän MM-rallin seremoniallisessa startissa.

Juho Hänninen on seurannut Takamoto Katsutan tekemistä innoissaan samalla, kun hän on lukenut nuotteja Jari-Matti Latvalalle tänä viikonloppuna. Kuva: Tomi Hänninen/Chilipictures

30-vuotias japanilainen on kasvanut rallin MM-sarjaan suomalaisvetoisen Toyotan kehitysohjelman kautta. Viime kaudella Katsuta esitti todella tasaisia otteita. Hän oli kahdesti palkintokorokkeella ja joutui keskeyttämään vain kerran. Monte Carlossa hän jatkoi Super Ralli -säännöllä kilpailun loppuun.

Tällä kaudella on ollut sitten tahmeaa. Ruotsissa tuli keskeytys. Meksikossa, Portugalissa ja Sardiniassa meni myös kehnosti. Ainoa valonpilkku on ollut Safari-rallin neljäs sija.

– Tiedän itsekin, miten hankalaa on vaikeiden kisojen jälkeen. Nyt hän taistelee Teemu Sunisen kanssa palkintokorokesijoista näissä olosuhteissa. On poika laskenut hienosti, Hänninen ihasteli.

Itsekin MM-osakilpailuja ajanut Hänninen muistuttaa, että Rovanperän neuvojen kuunteleminen on yksi juttu, mutta päälle tulee vielä sitten toteuttaminen.

– Ennen Takalla on ollut vaikeuksia pidon vaihdellessa. Nyt täällä hänellä ei ole ollut siinä mitään ongelmaa. Olen erittäin onnellinen pojan puolesta, Hänninen avaa.

Toyotan iso pomo: Keskeyttänyt Rovanperä auttaa nyt Katsutaa

Latvala itse kuvaili huoltoparkissa Vekkulan olosuhteita sellaisiksi, mitä hän ei ollut koskaan aiemmin pitkällä urallaan kokenut Suomessa. Kuljettajat joutuivat taistelemaan sateen jäljiltä mudassa.

Moni vertaili Vekkulan oloja legendaariseen Keniassa järjestettävään Safari-ralliin. Latvala allekirjoitti näkemyksen.

– Vekkula oli todellinen Vekkula toisella kerralla. Oli vähän niin kuin Safarissa, kun urat olivat täynnä vettä. Ei tiennyt, mihin oikein mennään, Latvala kuvaili.

Latvala suitsutti luonnollisesti Katsutan suoritusta eikä tiimillä muutenkaan mene huonosti, vaikka tallipäällikkö onkin itse kilpailemassa. Elfyn Evans takoi hurjan määrän pohja-aikoja lauantaina ja repäisi tuntuvan eron voittokamppailussa Hyundain Thierry Neuvilleen.

– Takalta oli valtavan hieno suoritus. Hän venyi vaikeissa olosuhteissa. Se on hienoa. Elfyn on myös ajanut hienosti. Hän teki aamulla kovan iskun. Sellaisia tarvitaan, jos rallin haluaa voittaa, Latvala fiilisteli.

Takamoto Katsuta ajaa Jyväskylän MM-rallissa Rapsulan erikoiskokeeella.

Takamoto Katsuta liiti kovaa helikopterin seuratessa vierestä lauantaina. Kuva: Tomi Hänninen/Chilipictures

Latvalaa tallipäällikkönä tällä viikolla tuuraava Toyotan hallituksen puheenjohtaja Akio Toyoda on iloinen, että Rovanperästä ja Katsutasta on tullut hyviä kavereita.

– Oli harmi Kallen kannalta, että emme pystyneet korjaamaan autoa. Hän auttaa nyt Takaa. Sen seurauksena Taka nousi pykälällä ylöspäin, Toyoda tunnelmoi.

Jos Suninen ei yllä palkintokorokkeelle, jatkuu myös mielenkiintoinen suomalaiskirous Suomen MM-rallissa.

Jos vuosiluvussa on ollut numero kolme, suomalaisia ei ole nähty Keski-Suomen sorateillä palkintokorokkeella sitten vuoden 1993. Kaiken kaikkiaan Jyväskylän MM-rallissa on ollut vain kolme kertaa tilanne, jolloin suomalaisia ei ole ollut palkintokorokkeella. Vuodet ovat olleet 2003, 2013 ja 2021.

– Kuusi sekuntia ei ole vielä mahdoton ero. Ei missään nimessä helppo homma, mutta on mahdollista ajaa kiinni, jos kaikki osuu kohdalleen, Suninen uskoi.Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *