• 23 maaliskuun, 2023

Tasavallan presidentti myönsi kolmelle taiteilijalle akateemikon arvonimen


Presidentti myöntää akateemikon arvonimen taideneuvoston esityksestä erittäin ansioituneelle taiteilijalle.

Nainen nojaa pöytään. Taustalla ikkuna.

Näytelmäkirjailija, teatteriohjaaja Sirkku Peltola saa taiteen akateemikon arvonimen. Samalla tasavallan presidentti myöntää sen myös säveltäjä Kaija Saariaholle ja performanssitaitelija Roi Vaaralle. Kuva: Sasha Silvala / Yle

Kolme nimekästä taiteilijaa saa taiteen akateemikon arvonimen. Tasavallan presidentti Sauli Niinistö myönsi akateemikon arvonimen näytelmäkirjailija, teatteriohjaaja, dramaturgi Sirkku Peltolalle, säveltäjä Kaija Saariaholle sekä performanssitaiteilija Roi Vaaralle.

Asiasta tiedottaa (siirryt toiseen palveluun) opetus- ja kulttuuriministeriö.

Tasavallan presidentti myöntää akateemikon arvonimen taideneuvoston esityksestä erittäin ansioituneelle taiteilijalle. Arvonimi on elinikäinen, ja sen perusteella ei saa palkkaa.

Akateemikon arvonimen myöntämistä Sirkku Peltolalle taideneuvosto perustelee muun muassa hänen mittavalla, rikkaalla ja monipuolisella urallaan.

Perusteluissa mainitaan myös se, että Peltola on työskennellyt ja työskentelee laajasti koko Suomessa. Hän on ohjannut esityksiä muun muassa Jyväskylän, Lahden, Kuopion ja Helsingin kaupunginteattereille, KOM-teatterille sekä Tampereen työväen teatterille.

Kaija Saariaho katsoo käsi poskella kohti kameraa puolilähikuva.

Säveltäjä Kaija Saariaho on saanut teoksistaan lukuisia merkittäviä kansainvälisiä palkintoja ja kunnianosoituksia. Kuva: Katriina Laine / Yle

Kaija Saariahon nimitystä taideneuvosto perustelee muun muassa hänen monipuolisella ja yksilöllisellä elämäntyöllään sekä hänen luomisvoimansa ajankohtaisuudella. Perustelut korostavat myös sitä, että kansainvälisesti laajimmin Saariaho tunnetaan oopperasäveltäjänä ja lajin uudistajana, jonka sävellyksiä on esitetty ja levytetty eri puolilla maailmaa.

Roi Vaara.

Roi Vaara on urallaan muun muassa järjestänyt maailman suurimman performanssitaidefestivaalin EXITin vuonna 2001 Helsingissä. Kuva: Mikko Stig / Lehtikuva

Akateemikon arvonimen myöntämistä Roi Vaaralle perustelee neuvoston mukaan puolestaan se, että hän edustaa visuaalisiin taiteisiin kytkeytyvää taiteenalaa, jota ei ole ollut akateemikkokunnassa aiemmin. Taideneuvosto kutsuu Vaaraa performanssitaiteen pioneeriksi ja mainitsee, että taiteilija on tehnyt yli 500 performanssia ja hänen taidettaan on ollut esillä yli 50 maassa.

Taiteen akateemikkoja voi olla samanaikaisesti 11. Tällä hetkellä heitä ovat mediataiteilija Eija-Liisa Ahtila, valokuvaaja Carl-Johan (Caj) Bremer, elokuvaohjaaja Pirjo Honkasalo, tanssitaiteilija Marjo Kuusela, arkkitehti Juha Leiviskä, kirjailija Hannu Mäkelä, tekstiili- ja muotitaiteilija Vuokko Eskolin-Nurmesniemi sekä kapellimestari Jorma Panula.



Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *