• 10 kesäkuun, 2023

”Kuolemattomuudesta” pelaavan Manchester Cityn loistoa himmentää kaamea talouskohu – tätä päävalmentajan vaatimusta ivattiin brittilehdissä


Manchester City ja Inter kohtaavat Mestarien liigan finaalissa Istanbulissa 10.6. kello 22.

Manchester City voi vihdoin tänä iltana saavuttaa sen, mitä se on himoinnut siitä lähtien, kun siirtyi vuonna 2008 Abu Dhabin kuninkaalliseen omistukseen.

Espanjalainen Pep Guardiola, 52, saapui Manchester Cityn päävalmentajaksi kaudeksi 2016–17. Sen jälkeen City on voittanut Valioliigan peräti viidesti ja FA-cupin kahdesti.

Nyt City voi valloittaa triplan. Englantilaisista seuroista Valioliigan, FA-cupin ja Mestarien liigan on samalla kaudella voittanut vain Manchester United 1998–99.

Inter Milan puolestaan pelaa Mestarien liigan finaalissa täysin yllättäen. Paineet ovat englantilaisilla. Monien mielestä FA-cupin finaali, jossa City kohtasi paikalliskilpailijansa, oli paljon isompi vuori kiivettäväksi.

– Ilmassa on hermostuneisuutta. Tämä on historiallinen tilaisuus Citylle. Nyt käytetään paljon ilmausta ”urheilullinen kuolemattomuus”, mutta se on myös totta. Muistamme vuoden 1999 United-joukkueen kuin eilisen, muistamme sen finaalin maalit, draaman ja sen joukkueen uskomattomat saavutukset, kuvaili BBC:n toimittaja Steve Crossman tunnelmia Istanbulista.

Yleiskuva Mestarien liigan pokaalista ja Istanbulin stadionista ennen Mestarien liigan finaalia, jossa kohtaavat Manchester City ja Inter Milan.

Manchester City ja Inter Milan kohtaavat Mestarien liigan finaalissa Atatürkin olympiastadionilla Istanbulissa. Kuva: PA Images / Getty Images

Cityn huikeaa kevättä ovat himmentäneet rajut syytökset taloudellisista väärinkäytöksistä sekä niihin liittyvä tutkinta, joka voi viedä vielä vuosia.

Samaan aikaan Englannissa on alettu pohtia yhä kovemmin, ovatko muutkaan seurat pelanneet taloudellisesti sallituissa rajoissa, Independent muistutti. Onhan Newcastlen tulevassa paidassa luultavasti sellaisen tapahtumayhtiön logo, jonka omistaa Saudi-Arabian valtiollinen sijoitusrahasto PIF. Sama rahasto omistaa seurankin.

Jos City tuomitaan, avaako se Pandoran lippaan?

Valioliigan maine on todella vaarassa, brittilehdissä koetaan. Cityn menestys ja sen Arabiemiirikunnista lähtöisin olevat pohjattomat, valtiolliset resurssit ovat aiheuttaneet apatiaa.

– Nyt laajalle levinnyt välinpitämättömyys sekoittuu epäilyksiin, ja voi nopeasti muuttua kaunaksi tai vihaksi, jos City jatkaa kotimaisten ja eurooppalaisten pokaalien haalimista, vaikka syyte heitä vastaan on yhä ratkaisematta, Evening Standardin Dan Kilpatrick kirjoitti.

Manchester Cityn joukkue, etualalla Erling Haaland, saapui Istanbuliin Mestarien liigan finaalin alla torstaina 8.6.2023.

Manchester City saapui Istanbuliin torstaina 8. kesäkuuta. Etualalla maalihirmu Erling Haaland. Kuva: Getty Images

Mistä olikaan kyse?

Helmikuun alussa Valioliiga räväytti tiedotteen: Valioliiga syyttää Cityä yli sadasta taloudellisten sääntöjen rikkomuksesta. Tutkinta oli käynnistynyt jo 2018, jolloin Der Spiegel julkaisi Football Leaks -paljastussivuston dokumentteja.

Cityn osalta dokumentit kertoivat muun muassa seuran liioitelleen sponsoritulojaan ja laatineen salaisia palkkiosopimuksia.

Varjosopimukset johtivat seuran omistavan, Arabiemiirikuntien hallitsijaperheisiin kuuluvan šeikki Mansourin yhtiöihin. On epäilty, että City on pyrkinyt kiertämään taloussäännöksiä naamioimalla omistajilta tullutta rahaa sponsorituloksi.

Cityn mahdollisesti saamien rangaistusten asteikko on laaja – huomautuksista sakkoihin ja jopa Valioliigasta sulkemiseen.

Todennäköisimpänä, jos City todetaan syylliseksi, pidetään pistemenetyksiä. Juventus sai Italian Serie A:ssa tällä kaudella lopulta kymmenen pisteen sanktion talousvenkoilujensa takia.

Lue lisää: Manchester Cityä syytetään sääntörikkeistä, jotka voisivat johtaa jopa putoamiseen Valioliigasta – tästä talouskikkailussa on kyse

Tapauksen parissa jatkaa kokeneen juristin Murray Rosenin johtama itsenäinen komissio. Osapuolten kuulemiset ovat käynnissä. Sekä Valioliiga että seura voivat hakea aikanaan komission päätökseen muutosta välimiesmenettelyssä, jonka jälkeen asia voi päätyä vielä oikeuteen.

Pep Guardiola ja šeikki Mansour keskustelevat maaliskuussa 2018 otetussa kuvassa.

Cityn päävalmentaja Pep Guardiola ja šeikki Mansour keskustelevat maaliskuussa 2018 otetussa kuvassa. Kuva: Manchester City FC / Getty Images

Citylle on ilkuttu

Päävalmentaja Guardiola sanoi tuoreeltaan, että hän häipyy seurasta heti, jos omistajat ovat valehdelleet hänelle. Toisaalta Guardiola sanoi olevansa varma, että City todistaa syyttömyytensä. Guardiolan nykyinen sopimus jatkuu vuoteen 2025.

Toukokuussa Guardiola vaati tutkintakomissiolta nopeita päätöksiä.

– Sitten, jos teimme jotain väärin, kaikki tietävät sen.

– Loppujen lopuksi tiedän, että mitä voitimme, voitimme kentällä, koska ansaitsimme sen.

Manchester Cityn päävalmentaja Pep Guardiola sai kukkapuskan, kun joukkue laskeutui Istanbuliin Mestarien liigan finaaliin.

Manchester Cityn päävalmentaja Pep Guardiola sai kukkapuskan, kun joukkue laskeutui Istanbuliin. Kuva: UEFA / Getty Images

Englannissa Cityn tilanteessa on nähty paljon ironiaakin. Esimerkiksi siinä hetkessä, kun Valioliigan pomo Richard Masters ojensi mestaruuspokaalin Citylle toukokuussa. Siis toimitusjohtaja samasta organisaatiosta, joka aiemmin toimi syyttäjänä Cityn tapauksessa.

Britanniassa hallitus on halunnut perustaa riippumattoman paneelin tutkimaan seuroja vastaavien väärinkäytösten osalta.

Myös Guardiolan vaatimuksia ”nopeasta prosessista” pidettiin laajalti huvittavana. Syytetäänhän Cityä myös Valioliigan tutkimusten hidastamisesta ja yhteistyöhaluttomuudesta sekä siitä, ettei se suostunut toimittamaan Valioliigan vaatimia talousdokumentteja.

City on lisäksi hämmentänyt sittemmin nimetyn paneelin toimintaa kiistelemällä yksityiskohdista – kuten väittämällä paneelia johtavaa juristia Arsenal-faniksi.

Kevin De Bruyne kättelee Valioliigan toimitusjohtajaa Richard Mastersia, kun City palkittiin Valioliigan voitosta 21.5.2023.

Keskikentän taituri Kevin De Bruyne kättelee Valioliigan toimitusjohtajaa Richard Mastersia, kun City palkittiin Valioliigan voitosta 21. toukokuuta. Kuva: Visionhaus / Getty Images

Saku-Pekka Sundelin: ”City on ehkä härskein”

Perjantaina Ylen Uutispodcastissa oli vieraana Ilta-Sanomien jalkapallotoimittaja, jalkapallokirjailija Saku-Pekka Sundelin, joka on myös työskennellyt kirjeenvaihtajana Englannissa.

Löydät podcastin Yle Areenasta tästä linkistä sekä tämän artikkelin lopusta.

Sundelin muistutti, että Cityn siirryttyä arabiemiraattiomistukseen, seura törsäsi aluksi rahaa täysin typerästi. Nousu alkoi, kun seura palkkasi vuonna 2012 toimitusjohtajakseen Ferran Sorianon ja urheilujohtajaksen Txiki Begiristainin.

Menestyksessä olennaisinta on ollut hyvien johtajien palkkaaminen. Silti raha puhuu. Toki City on käyttänyt rahaa viisaastikin, parantanut harjoituskenttiään ja kehittänyt yhteisöllisyyttä sekä fanipohjaa.

Cityn ongelmat liittyvät monella tapaa financial fair play -järjestelmään, joka tiivistäen luotiin siksi, että jalkapallon kattojärjestöt yrittävät pysäyttää yli äyräiden menevää rahankäyttöä. Epäselvää järjestelmää on kritisoitu ja myös haastettu EU:n oikeusasteissa.

Viime vuonna Uefa uudisti järjestelmää. Uefan mukaan toimia seurojen taseen parantamiseksi ja velkojen vähentämiseksi on tiukennettu merkittävästi. Suurimmaksi muutokseksi liitto kertoi asetuksen, joka rajoittaa palkkoihin, pelaajasiirtoihin ja agenttipalkkioihin käytettävät menot 70 prosenttiin tuloista.

– On vaikea erottaa, mikä on jalkapallosta tulevaa rahaa, jonka Uefa hyväksyy, ja mikä jalkapallon ulkopuolelta tulevaa rahaa. Ja City on tässä keplotellut aika paljon, Sundelin tiivisti.

– City ei ole ainoa joukkue, mutta se on ehkä ollut härskein, kuvailee Sundelin seurojen liikkumista harmailla alueilla.

Oma kulmansa on alati kasvava Lähi-idän maiden halu käyttää urheilua politiikan välineenä – urheilupesu, jossa maat yrittävät kiillottaa julkikuvaansa urheilun avulla. Saudi-Arabia on tullut ryminällä urheilumarkkinoille niin jalkapallon, golfin kuin formuloiden kautta.

Sundelinin mielestä ”jonkin rajan yli” oli astuttu jo aiemmin, mutta Saudi-Arabia on pahentanut tilannetta. Saudi-Arabian valtiollisen sijoitusrahaston puheenjohtajana toimii kruununprinssi Muhammad bin Salman, jota on syytetty muun muassa Istanbulissa, Saudi-Arabian konsulaatissa tapahtuneen toimittaja Jamal Khashoggin murhan tilaamisesta.

Lue myös: Toimittajan murhan tilaamisesta epäilty kruununprinssi on Newcastlen uuden omistuksen taustalla – tästä huippujalkapallon kyseenalaisessa ilmiössä on kyse

– Puistattaa, että huippujalkapalloa katsoessaan joutuu miettimään tällaisia asioita. Se on jollain tavalla tosi väärin. Puhumattakaan faneista, jotka ovat rakastaneet jotain seuraa koko ikänsä, eikä heillä ole mitään mahdollisuuksia vaikuttaa siihen, kuka sen omistaa, Sundelin pohti yhtä näkökulmaa.

Onko ongelmiin ratkaisuja?

Sundelin muistuttaa, että huippujalkapalloseurojen ympäristö on ”outo”. Tavallisessa liike-elämässä vastaavilla tavoilla toimivat yritykset olisivat menneet konkurssiin aikaa sitten.

– Mutta juuri uskollisten yhteisöjen, seurojen fanien takia, ei ole konkursseja. Aina löytyy joku uusi ihminen, joka haluaa kuitata vanhat velat ja päästä patsastelemaan. Se on käyntikortti maailmalle, että omistaa Manchester Unitedin tai Cityn tai vastaavaa.

Englannissa on yritetty kehittää suojelua seuroille, sillä ne koetaan kulttuurihistoriallisestikin arvokkaana perintönä. Nämä pohdinnat eivät ole kuitenkaan johtaneet konkretiaan.

– Miten voidaan lainsäädännöllisesti tai poliittisesti estää vaikkapa Saudi-Arabiaa ostamasta seuraa, kun samaan aikaan Saudi-Arabia on Ison-Britannian suurimpia kauppakumppaneita?

– Ja mitä tulee huippujalkapallojohdon moraalikysymyksiin, niin välillä tuntuu, että sellainen ei siellä kolkuta. Edesmennyt Andrew Jennings, joka tutki Fifaa, sanoi hyvin, että jalkapallojohtajien ja mafiajohtajien ero on siinä, että mafian johtajilla on jonkinlainen moraali.

Alta voit kuunnella perjantaina 9.6. julkaistun Uutispodcastin.

Cityn rahankäyttö arabiomistuksessa on herättänyt huomiota jo pitkään, mutta se ei ole ainoa jalkapallojoukkue, jonka omistavat öljymiljardöörit. Jalkapallotoimittaja Saku-Pekka Sundelin analysoi Uutispodcastissa, mitä Persianlahden öljymahtien pohjattomat kassat tekevät jalkapallolle.

Manchester City ja Inter kohtaavat Mestarien liigan finaalissa Istanbulissa lauantaina 10.6. kello 22.



Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *