- 5 toukokuun, 2023
”Kaikki menee paperilla lain mukaan ja oikein, mutta onko se oikein?”
Helsingin Suvilahteen suunnitellun tapahtuma-areenan kaupallisuus ja hankkeen jyrääminen läpi päätöksenteossa närästävät monia, etenkin skeittaajia.
Kaarlo Kulmanen,
Varpu Helpinen
Helsingin Suvilahteen suunniteltu suuri viihdekeskus huolettaa ja suututtaa rosoisen alueen nykyisiä käyttäjiä.
Suvilahdessa on talkootyönä rakennettu suosittu skeittiparkki.
– Suomessa tämä on aivan ainutlaatuinen. Näin isoa DIY-parkkia ei ole muualla. Euroopankin mittakaavassa tämä on tosi merkittävä, kuvailee Arttu Herva.
Herva on Suvilahden skeittiparkin ja lähialueen tukijat sekä ystävät -yhdistyksen puheenjohtaja.
Hänen mielestään päätäntävalta on keskittynyt Helsingissä niin, etteivät kaupunkilaiset pääse keskustelemaan siitä, mitä he kaupungilta haluavat ja mitä ovat oikeutettuja saamaan.
– Keksitään kaupallista toimintaa yhtäkkiä alueelle, jossa on aivan muunlaista toimintaa. Kyllähän kaikki menee paperilla lain mukaan ja oikein, mutta onko se oikein? Herva kritisoi.
Herva toivoo, että skeittipuisto saisi jäädä Suvilahteen.
Helsingin kaupunginvaltuusto hyväksyi ennen vappua kaavamuutoksen, joka mahdollistaa suuren viihdekeskuksen sekä hotellin ja toimistotilojen rakentamisen Suvilahteen.
Lisää: Mikko Leppilampi on puuhannut Helsinkiin tapahtumakeskusta jo liki kymmenen vuotta – nyt hän uskaltaa jo hieman puhua suunnitelmastaan
Suvilahden muutossuunnitelmat harmittavat lähellä asuvaa Pasi Jaatista.
– Tarvitseeko aina mennä kaupallinen pää edellä? Onko mitään mahdollisuutta kuunnella enemmän kaupunkilaisia ennen kuin päätöksiä tehdään? Jaatinen pohtii.
Hänestä alue on nykyisellään yllättävän viihtyisä, etenkin kesäisin. Musiikkitapahtuma Flow Festival jättää Suvilahden jo ensi kesän jälkeen.
Vapaan kaupunkitilan katoamiseen on havahduttu sosiaalisessa mediassa, ja skeittaajat ovat saaneet paljon tukea esimerkiksi kuvapalvelu Instagramissa.
Myös Helsingin Sanomien toimittaja Niclas Storås otti kolumnissaan vahvasti kantaa (siirryt toiseen palveluun) kaupungin suunnitteluideologiaan, jossa hänen mielestään jyräävät kaupallisuus ja suuruus.
Skeittaajille tulossa tilapäinen skeittiramppi, sanoo kaupunki
Suvilahti Event Hub -hanke on henkilöitynyt näyttelijä, juontaja Mikko Leppilampeen. Hän kertoi torstaina Ylen haastattelussa tuntevansa osan skeittiparkin aktiiveista junnuvuosiltaan ja edistäneensä uutta skeittiparkkia Hanasaareen.
Kaava-alueen kokonaisrakennusoikeus on valtava, yli 47 000 kerrosneliötä, mutta samalla alueelle pyritään kaupungin mukaan luomaan miellyttävää kävelykaupunkia ja kantakaupunkimaista, ihmisen mittakaavaista ympäristöä.
Tiedot ilmenevät kaupunginvaltuuston päätösmateriaaleista. (siirryt toiseen palveluun)
Skeittipuiston osalta kaupunki tiedotti eilen torstaina, että Suvilahden DIY-puisto joudutaan purkamaan rakentamisen tieltä. Uusi, pysyvä skeittipaikka voidaan rakentaa Hanasaaren voimalaitokselta vapautuvalle alueelle 2020-luvun loppupuolella.
Ennen tuon skeittipaikan rakentamista Hanasaareen Helenin voimalaitoksen entiselle pysäköintialueelle toteutetaan tilapäinen skeittiramppi. Sen käyttöikä on arviolta viisi vuotta, Helsingin kaupunki toteaa tiedotteessaan (siirryt toiseen palveluun).
Lauri Kuusanmäkeä alueen muuttuminen mietityttää.
– Mitä somesta olen katsonut, niin areena on herättänyt ehkä vähän negatiivisia fiiliksiä. Minkälaista kulttuuria tänne tulisi, olisiko se sitten sellaista valtavirtatuotantoa?
Suvilahdessa koiran kanssa ulkoileva Sirpa Hytönen puolestaan pitää tapahtuma-areenan rakentamista hyvänä ajatuksena.
– En ole tarkkaan katsonut suunnitelmia, minkä näköiseksi viihdekeskus tulisi, mutta ei se nyt voi huonompi olla kuin tämä nykyinen, hän viittaa parkkipaikkaan.
Voit keskustella aiheesta lauantaihin 6. toukokuuta kello 23:een saakka.