• 12 kesäkuun, 2023

Duplantisin ylivoima ei ole seiväshypylle vain hyväksi, kovin haastaja lataa – KC Lightfootissa ja ruotsalaisessa on häkellyttävän paljon samaa


Pohjois-Amerikan ennätyksen 607 kesäkuun alussa taivuttanut KC Lightfoot, 23, kilpailee tiistaina Turussa Paavo Nurmen kisoissa. Tokion olympianelonen on noussut vauhdilla yhdeksi kaikkien aikojen parhaista.

KC Lightfoot kuvassa.

Seiväshypyn Yhdysvaltain ennätysmies KC Lightfoot, 23 kilpailee tiistaina Turussa. Kuva: Maja Hitij / Getty Images for World Athletics

Vuonna 1999 syntynyttä amerikanruotsalaista seiväshyppääjää Armand Duplantisia on hehkutettu monin ylisanoin jo miltei vuosikymmenen ajan. Samoihin aikoihin, kun ”Mondo” voitti 18-vuotiaana Berliinissä aikuisten EM-kultaa tuloksella 605, hänen ikätoverinsa, yhdysvaltalainen KC Lightfoot iloitsi ennätyksestään 558, joka on sekin todella kova tulos 18-vuotiaalle. Ei kuitenkaan mitään ihmepoika Mondoon verrattuna.

Vertailua Duplantisiin Lightfoot kuuli nuorempana kyllästymiseen asti. 23-vuotiaassa kaksikossa on toden totta häkellyttäviä yhtäläisyyksiä. Heillä on ikäeroa yksi päivä, molempien isät olivat itsekin seiväshyppääjiä ja molemmat viettivät lapsena paljon aikaa omalle takapihalle rakennetulla seiväshyppypaikalla.

– Meillä oli hyvin samanlainen lapsuus. Hän tosin aloitti hyppäämisen paljon nuorempana kuin minä. Hyppytekniikkamme ovat olleet melko samantyyliset, mutta nykyään ne eroavat enemmän toisistaan. Enää en kuule niin paljon vertailua Mondoon, Lightfoot kertoo.

Armand Duplantis tuulettamassa maailmanennätystään.

Ruotsia edustava Armand ”Mondo” Duplantis on voittanut kaiken mahdollisen ja parantanut maailmanennätystä useaan otteeseen. Kuva: Getty Images

Missourissa asunut Lightfoot ja Louisianassa kasvanut Duplantis ovat kiertäneet samoja kisoja 16-vuotiaista asti, ja nyt he ovat kaksi maailman parasta aktiivihyppääjää. Duplantis on kohentanut maailmanennätystä useaan otteeseen ja on nyt lukemissa 622. Hieman yllättäen Lightfoot taivutti kesäkuun alussa Nashvillessa Pohjois-Amerikan ennätyksen 607. Kuusi metriä hän ylitti myös toissailtana lainaseipäillä Bergenissä, josta matka jatkui Turkuun ja Paavo Nurmen kisoihin.

Hyväntuulinen Lightfoot kertoo ehtineensä jo ihastella kesäistä Turkua ja yllättyneensä hyvästä säästä. Päivät ovat tosin kuluneet pitkälti hotellihuoneessa aikaeroväsymystä selättäessä.

Kun viisi vuotta sitten Duplantisin rima oli lähes puoli metriä korkeammalla kuin Lightfootin, eroa on nyt 15 senttimetriä. Duplantis on yksi tämän hetken ylivoimaisimpia yleisurheilijoita.

– Haluaisin ajatella, että otan häntä kiinni. Mutta hän hyppää todella korkealta ja 15 senttiä on tällä tasolla paljon. Tietenkin toivon saavuttavani häntä. 607 oli yksi tavoitteista uralleni, enkä odottanut hyppääväni sitä näin aikaisin. Nyt haluaisin hypätä 610, Lightfoot sanoo.

KC Lightfoot hymyilee Paavo Nurmen kisojen lehdistötilaisuudessa.

KC Lightfootin kauden päätavoite on MM-kisat Unkarissa elokuussa. Viime vuoden MM-kisat jäivät häneltä väliin jalkavamman takia. Kuva: Mikko Stig / Lehtikuva

Onko hyvä asia lajille, että yksi täysin omaa luokkaansa oleva hyppääjä nostaa rimaa koko ajan korkeammalle? Lightfoot miettii hetken ennen kuin vastaa.

– Näen siinä molemmat puolet. Se on sekä hyvä että huono asia. En tietenkään aio sanoa mitään pahaa. On se siinä mielessä hyvä, että Mondo tuo paljon katsojia lajille. Se on tärkeintä. Me todella yritämme voittaa hänet, mutta emme voi mitään sille, että hän hyppää paljon korkeammalta kuin me muut, Lightfoot sanoo.

Kaikkien aikojen ulkoratatilastossa Lightfootin ja Duplantisin välissä on vain legendaarinen Sergei Bubka. Sisäradat huomioiden myös Renaud Lavillenie on hypännyt korkeammalta. Lightfoot jätti ennätyshypyllään kaikkien aikojen tilastossa sentillä taakseen idolinsa, maanmiehensä Sam Kendricksin, 30.

– Rakastan Samia! Olemme parhaita ystäviä. Hän on mahtava tyyppi ja juttelemme joka päivä. Hän onnitteli minua heti, kun rikoin hänen ennätyksensä. Se teki saavutuksesta vielä hienomman.

KC Lightfoot ja Sam Kendricks halaavat hymyileväisinä.

Yhdysvaltalaistähdet Sam Kendricks ja KC Lightfoot ovat parhaita ystäviä. Kuva: Getty Images

Loukkaantumiskierre katkesi

Paavo Nurmen kisojen miesten seiväskisassa ovat KC Lightfootin lisäksi mukana myös muiden muassa puolalainen MM-hopeamitalisti Piotr Lisek ja 585 tällä kaudella hypännyt Australian Kurtis Marschall. Suomalaisista kisaan osallistuvat Urho Kujanpää, Tommi Holttinen ja Juho Alasaari. Kilpailu alkaa kello 16.44.

Itseluottamusta puhkuva KC Lightfoot on kilpailun ylivoimainen ennakkosuosikki. Olosuhteet ovat loistavat ja Lightfoot nauttii urheilemisesta enemmän kuin koskaan.

– Olen nyt 607:n mies siksi, koska vihdoin ja viimein en kärsi loukkaantumisista. Olen ollut loukkaantuneena viimeiset pari vuotta. On ollut todella vaikeaa hypätä seivästä ja antaa itsestään sata prosenttia, kun suorituskykyäsi rajoitetaan.

KC Lightfoot kertoo, mistä kehitys 607:n hyppääjäksi johtuu.

Lightfoot on kärsinyt aiemmin muun muassa lonkan rustoreunuksen repeämästä ja jalkaterän sesamluun murtumasta. Hän on hypännyt monesti myös loukkaantuneena, vaikka jokainen askel olisi ollut kivulias. Silti hänen kauden parhaansa ovat olleet lähellä kuutta metriä, ja Tokion olympiafinaalissa kaksi vuotta sitten hän sijoittui neljänneksi. Nyt kun vammakierre on toistaiseksi selätetty, Lightfoot on singahtanut uudelle metriluvulle.

– Nuorena ihmisenä sitä on aika kärsimätön, eikä muuta haluaisi kuin vain hypätä korkealle ja juosta kovaa, mutta lääkärit kielsivät sen. On hirveän vaikeaa istua kotona, kun kaikki muut kilpailevat. En toivoisi sitä kenellekään. Minua auttoi jaksamaan, kun muistutin itselleni, että vammat paranevat ajan myötä.

Yle välittää yleisurheilun Paavo Nurmen kisat tiistaina Areenassa kello 16.35, TV2:ssa kello 18.00 ja radiossa Yle Puheella kello 16.30.Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *