- Kenraali
- No Comment
”Tuntuu oikeasti käännekohdalta” – Barcelonan supertähden profetia on toteutumassa
[ad_1]
Kaikki MM-kisoista: Kisauutiset, puheenaiheet, Futistietäjä, ohjelma, tulokset ja tilastot löydät Ylen MM-kisasivuilta.
Yhdysvaltojen ylivoima on historiaa, eikä Eurooppakaan mene menojaan.
Kesän MM-kisat ovat osoittaneet, että naisten jalkapallon kansainvälisellä huipulla on tasaisempaa kuin koskaan. Kirittäjät todistivat potentiaalinsa vaikeistakin lähtökohdista huolimatta.
– Jalkapallon maailmanjärjestys on mennyt uusiksi. Vähän kuin jos taikuri vetäisi pöytäliinaa astioiden alta, mutta nyt sieltä tulikin kaikki mukana ja ne pitää asetella uuteen järjestykseen. Jopa kestomenestyjien pitää katsoa peiliin, Yle Urheilun asiantuntija Hanna Ruohomaa julistaa.
Arvoturnausten mantra ”kaikkien aikojen kisoista” on monilta osin pitänyt paikkansa.
Joukkueita on ollut ennätyksellisen paljon. Yleisöennätykset rikottiin yksittäisissä otteluissa ja kokonaismyynnissä. Palkintorahojakin maksetaan lähes nelinkertaisesti edellisiin kisoihin verrattuna. Silti ne ovat alle kolmasosa miesten turnauksen vastaavasta.
Naisten kisojen katsojaennätys rikkoutui pudotuspelien alussa, ja ennen finaaliviikonloppua stadioneilla on ollut lähes 1,9 miljoonaa katsojaa.
Etenkin Australiassa on kohistu. Englanti-välierä tavoitti televisiossa 11 miljoonaa australialaista, eli 42% koko väestöstä, ja oli kautta aikain katsotuin tv-ohjelma.
– Tämä tuntuu oikeasti käännekohdalta. Minusta nämä ovat olleet kaikkien aikojen kisat, ja silti uskon, että myös seuraavat ovat taas kaikkien aikojen kisat. Ennätykset rikkoutuvat taas. Potentiaali on ehkä tiedetty, mutta sitä ei ole vielä käytetty, Ruohomaa sanoo.
– Muistan, kuinka laitoin lapsena seinälle jalkapallolehdestä Mia Hammin julisteen. En ole varmaan nähnyt häneltä peliäkään. Jotain siinä luki, että hänet on valittu maailman parhaaksi, mutta ei häntä näkynyt missään. Nyt en malta olla lukematta kaikkea näistä kisoista, ja asiaa tulee joka tuutista.
Vuonna 2011 Australian MM-kotikenraali pelattiin Gosfordissa alle kolmen tuhannen katsojan edessä.
Tänä vuonna viimeinen kotiottelu ennen kisojen alkua keräsi Melbourneen yli 50 000 katsojaa.
”Uusia kysymyksiä voimasuhteista”
Tilastojen valossa MM-kisojen pelillinen taso on ollut historiallisen korkea.
Joukkuemäärä kasvoi täksi kesäksi kahdeksalla. Vielä vuonna 2011 mukana oli vain 16 maata, puolet nykyisestä. Silti maaleja on tehty keskimäärin vähemmän kuin koskaan.
Kisoja on siis laajennettu yllättävänkin onnistuneesti.
– Se kielii kehityspotentiaalista. Lähtötilanne oli niin kaukana miesten takana, että pienetkin satsaukset ovat saaneet toimintaa lentoon. Se on toistunut läpi maailman, arvioi Yle Urheilun asiantuntija Jonne Kunnas.
– Melkein kaikki joukkueet ovat saaneet puolustuksen organisoinnin vähintään kohtalaiseen kuntoon. Hyökkääminen ei vielä ole kehittynyt samassa suhteessa, mutta maajoukkueiden rajalliset aikaresurssit loogisesti keskitetään enemmän puolustamiseen.
Välierien jälkeen varsinainen peliaika on päättynyt tasan tai yhden maalin eroon 58 prosentissa otteluista. Ensimmäisessä turnauksessa 1991 vain kolmannes peleistä oli näin tasaisia.
– Viime kisoissa oli jopa kiusallista katsoa USA:n 13–0-voittoa. Tasoero löi silmille. Nytkin muutama tulos repesi, mutta ero on valtava. Taktinen osaaminen ja fyysisyys ovat kehittyneet. Joukkueet ymmärtävät toistensa pelaamista ja vastaavat siihen. Yksi kisojen trendihän olikin jättiläisten kaatuminen, Ruohomaa sanoo.
Fifan analyysit tukevat havaintoja.
Lohkovaiheessa joukkueet puolustivat keskimäärin puolitoista metriä kapeammalla muodolla, eli tiiviimmin kuin edellisissä kisoissa. Keskusta osattiin tukkia, joten linjojen läpi murtauduttiin enemmän laitojen kautta ja pystypalloilla selustaan. Samalla nopeus- ja räjähtävyysominaisuuksien merkitys korostui.
Kahdeksan maata teki MM-debyyttinsä. Marokko jopa pudotti EM-finalisti Saksan jatkosta. Myös esimerkiksi olympiavoittaja Kanada sekä Brasilia jäivät alkulohkoon.
Kaksi edellistä mestaruutta voittanut USA putosi heti pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella neljännesvälierissä. Japani murskasi Espanjan ja jäi maalin päähän mitalipeleistä, vaikka valtaosa joukkueesta pelaa kotimaassaan.
Ruohomaa sanoo kisojen avanneen silmiä jopa jalkapallonörttien keskuudessa.
– Uskon, että yhä useampi pelaaja vaihtaa seuraa tämän näyteikkunan myötä. Moniko Euroopassa seuraa vaikkapa Japanin sarjaa? Puhuin vielä viime kesänä siitä, miten Yhdysvalloissa on maailman kovin sarja. Voiko enää sanoa niin? Nämä kisat ovat herättäneet kokonaan uusia kysymyksiä voimasuhteista.
Toiseksi esimerkiksi Ruohomaa nostaa Ruotsin, jonka vuoden 2015 kisajoukkueessa oli seitsemän pelaajaa muiden maiden liigoista. Nyt ryhmässä oli vuorostaan enää kahdeksan Damallsvenskan-pelaajaa, joista viisi on vähintään 30-vuotiaita ja lopuista yksi on kolmosmaalivahti.
– Sielläkin on herätty muualla Euroopassa tapahtuneeseen kehitykseen vähän myöhässä, ja pelaajat lähtevätkin muualle paremman leivän perässä. Ruotsi oli top 5 -liiga joskus, kun Martakin pelasi siellä, mutta nyt se on enemmän kasvattajasarja, josta parhaat ostetaan pois.
Epätasaiset lähtökohdat karsintavaiheessa
Mitalijoukkueiden pakatessa tavaroitaan valtaosa on jo palannut omaan arkeensa, joka saattaa olla kaukana MM-kisojen kiiltokuvista. Tällä saralla eriarvoisuus näkyykin enemmän kuin kisojen kenttätapahtumissa.
Siinä missä Englanti on nostanut riman korkealle, yli kolmasosa vuoden 2022 maanosaturnauksien pelaajista koki olevansa amatöörejä. Liki kolmasosa ilmoitti, ettei saa maajoukkueesta mitään korvausta.
Lukemat selviävät jalkapalloilijoiden ammattijärjestö FIFPro:n kyselystä, johon vastasi 362 pelaajaa EM-kisoista ja muiden maanosien mestaruusturnauksista. Euroopan ulkopuolella turnaukset olivat myös MM-karsintoja.
Maanosien ja joukkueiden välillä on hajontaa, eivätkä maanosat olleet tasapuolisesti edustettuina vastaajissa. Silti esimerkiksi Jamaikan pelaajat joutuivat turvautumaan joukkorahoitukseen kattaakseen matkakulunsa.
Maajoukkueet ympäri planeetan ovat taistelleet rahoituksestaan vuosien ajan, vaihtelevalla menestyksellä.
Kanadan pelaajat esittivät alkuvuodesta lakkouhkauksen, koska eivät saaneet maan lajiliitolta riittävää tukea. Englannin joukkue puolestaan on tukkanuottasilla liittonsa kanssa tulosbonuksista, mutta kiista laitettiin tauolle kisojen ajaksi.
Aiemmin esimerkiksi Ruotsissa, Yhdysvalloissa ja Australiassa on neuvoteltu tasa-arvoinen palkkionjako naisten ja miesten maajoukkueiden välille. Myös Helmareiden pitkä taistelu johti samanarvoiseen pelaajasopimukseen Huuhkajien kanssa vuonna 2019.
Nyt tulevan nosteen pitäisi olla omiaan auttamaan vaatimattomista lähtökohdista tulevien maiden toimintaa.
Palkintorahoista mullistava tuki
Fifan puheenjohtaja Gianni Infantino kertoi finaaliviikonlopun alla, että kisat ovat tuottaneet 570 miljoonaa dollaria.
Kisojen kokonaispalkintopotti on 110 miljoonaa dollaria, josta kunkin joukkueen osuus määräytyy menestyksen perusteella. Voittaja saa 4,29 miljoonaa dollaria, lohkovaiheessa pudonneista jokainen 1,56 miljoonaa.
Lukemat ovat eri planeetalta aiempiin turnauksiin verrattuna, mutta rahat olivat jälleen taistelun takana. Alun perin Fifa oli luvannut 60 miljoonan palkintopotin.
Lisäksi Fifa takasi jokaiselle pelaajalle vähintään 30 000 dollarin palkkion, joka kasvaisi menestyksen perusteella. Mestarijoukkueen pelaajille luvattiin 270 000 dollaria. Naispelaajien keskipalkka maailmanlaajuisesti on Fifan mukaan 14 000 dollaria vuodessa.
Kisojen aattona Infantino korjasi puheita ja sanoi Fifan neuvottelevan korvauskäytännöstä lajiliittojen kanssa. Fifa tilittää rahat kansallisille liitoille, joiden on määrä maksaa pelaajille oma osuutensa.
Esimerkiksi Jamaikan jokaisen pelaajan pitäisi netota pudotuspelipaikasta 90 000 dollaria. Luvattujen rahojen päätyminen toiminnan tueksi olisi siis mullistava käänne esimerkiksi Jamaikassa, Sambiassa ja Haitissa.
– Toivottavasti vaikeista lähtökohdista tulevat joukkueet, jotka nyt yllättivät, saavat oikeasti mahdollisuuden yltää vielä parempaan kuin tällä minimaalisella panostuksella. Mihin he pystyisivät, jos heitä aidosti tuettaisiin, Ruohomaa kysyy.
– Esimerkiksi Espanjassa alettiin toistakymmentä vuotta sitten panostaa nuorisomaajoukkueisiin. Nyt Salma Paralluelo on voittanut alle 17-vuotiaiden ja alle 20-vuotiaiden maailmanmestaruudet, ja pelaa naisten finaalissa. Espanjan ryhmä on muutenkin todella nuori, joten ehkä se laittaa muutkin miettimään.
Mitä tapahtuu seuraavaksi?
Maailman parhaana pelaajana palkittu Alexia Putellas paljasti viime vuonna kovat odotuksensa lähitulevaisuudelle.
– Aiemmin epäiltiin kysyntää naisten jalkapallolle, mutta nyt tarjonta laahaa perässä. Jos luulette, että naisten jalkapallon merkittävyys on nyt hyvällä tasolla, niin muutaman vuoden päästä nauratte, koska se tulee olemaan hullua, Barcelonan ja Espanjan pelaaja lupasi Players’ Tribunessa.
Vuonna 2027 maailmanmestaruudesta pelataan taas 32 maan kesken. Asiantuntijat odottavat neljän vuoden jaksolta murrosta, joka perustuu kasvavaan huippupelaajien massaan sekä laadukkaampaan harjoitteluun.
Nämä kisat olivat esimerkiksi Martan ja Megan Rapinoen kaltaisten legendojen hyvästit. Ruohomaa muistuttaa, että vaikka he olivat turnauksen tunnetuimpia nimiä, joukkueilleen he olivat nyt vaihtopelaajia.
– Heidät saattoi tietää, jos seuraa naisten jalkapalloa satunnaisesti, mutta lukee urheilu-uutisia. Sitten saattoi katsoa kisoja ihmetellen, että eiväthän he erotu lainkaan. Heillä on toki valtavasti annettavaa, koska päättäviin asemiin tarvittaisiin lisää naisia. He ovat arvokkaita puolestapuhujia, mutta kentällä on Lauren Jamesin tai Linda Caicedon aika.
– Nyt saadaan uusia martoja – ehkä eri syistä, mutta se on vain hyväksi. Ehkä parhaille ei enää tule kuusia MM-kisoja tai valtavia maalimääriä, koska kilpailu on kovempaa ja tasaisempaa.
Kunnas odottaa jatkumoa taktiselle syklille. Käytännössä joukkue kuin joukkue osasi puolustaa. Seuraavaksi kuntoon laitetaan hyökkääminen.
– Pelin vauhti ja pelaajien nopeus jatkavat kasvuaan. Veikkaan, että nyt hyökkäämiseen tulee paukkuja ja pelaajista parempia pallon kanssa. En ylläty, jos neljän vuoden päästä kisoissa tehtäisiin vaihteeksi enemmän maaleja.
Valmennusosaaminen on kehittynyt ja esimerkiksi Marokko palkkasi päävalmentajakseen Reynald Pedros’n, Mestareiden liigan kahdesti voittaneen ranskalaisen, osana investointeja naisiin. Viime vuonna Marokossa pelattu naisten Afrikan-mestaruusturnauksen finaali houkutteli paikalle yli 45 000 katsojaa.
– Neljän vuoden aikana panostukset ovat suorastaan räjähtäneet. Seuroilla alkaa olla resursseja toimia laadukkaasti. Ne näyttävät tietä pelillisen kehityksen osalta ja maajoukkueet tulevat sitten vähän perässä.
Kaikki jalkapallon MM-kisoista: Kisauutiset, puheenaiheet, Futistietäjä, ohjelma, tulokset ja tilastot löydät Ylen MM-kisasivuilta.
[ad_2]
Source link