• 15 maaliskuun, 2023

Suomalainen tapa huvittaa ulkomaalaisia – ”Tämä taitaa olla etukäteen esitetty anteeksipyyntö”


Suomalaisten merkkipäiväpalstalle laittama ilmoitus ei ole tuttu juttu ulkomaalaisille.

En juhli -lehti-ilmoitus. Ilmoituksessa on kuva oranssista ilmapallosta ja teksti, jossa lukee "En juhli. Maija Meikäläinen 30 v".

Joidenkin mielestä suomalainen tapa sopii introverteille. Kuva: Aurora Ferm / Yle

En juhli. Tämä ytimekäs ilmoitus lehdessä on normaali näky jokaiselle suomalaiselle, mutta ulkomaalaisia se ihmetyttää ja naurattaa.

Asian otti esiin Ylen Newsin toimittaja Ronan Browne Twitterissä.

– Suomessa on monia kulttuurillisia omituisuuksia, mutta yksi kaikken omituisimmista on tapa ilmoittaa paikallislehdessä, ettei aio juhlia syntymäpäiväänsä. Näin ihmiset eivät tule ovellesi ja pilaa koko päivääsi. Vain Suomessa? Browne kirjoittaa päivityksessään.

Päivityksen kommenteista käy ilmi, että Ruotsissa on sama tapa. Muut ulkomaalaiset pitävät tapaa huvittavana.

– Ei kakkua eikä juotavaa tarjolla, joten ei kannata tulla ja pettyä. Niinpä tämä vaikuttaa olevan ehkä etukäteen esitetty anteeksipyyntö, kirjoittaa nimimerkki Hale.

– Introvertin taivas! toteaa Maya Marcovitch.

– Mahtavaa kuulla tästä! Kiitos tämän omituisuuden jakamisesta. Täytyy sanoa, että nautin suomalaisesta suorasukaisuudesta. Tai sellaiseksi minä tämän ainakin tulkitsen. Hyvä Suomi! kirjoittaa nimimerkki Sam.

Kissakaan ei juhli

En juhli -ilmoitusten ohella lehdissä nähdään paljon myös ilmoituksia, joissa kerrotaan synttärisankarin olevan matkoilla.

Perinteentutkimuksen dosentti Tiina Seppä sanoo, että nykyään ilmoitukset juhlimattomuudesta tai matkallaolosta ovat humoristisiakin. Browne on esimerkiksi liittänyt postaukseensa ilmoituksen, jossa Remu-kissa kertoo, ettei juhli.

Brownen aloittamassa Twitter-ketjussa nähdään myös 31-vuotiaan miehen ilmoitus, jossa ensin todetaan ”En juhli” ja sen alla pienemmällä ”Enpä vissiin”.

Tiina Sepän mukaan aiemmin ilmoituksia ovat harrastaneet enimmäkseen merkkihenkilöt.

– Hieman aiemmin ilmoittajat ovat olleet usein sellaisessa asemassa, että heiltä voitaisiin ainakin teoriassa odottaa perhepiirin ulkopuolista juhlimista. Niin sanottujen merkkihenkilöiden tasavuosistahan on ollut tapana ilmoittaa lehdissä ainakin 1800-luvulta alkaen. Siten ollen tällä ilmoituksella on kenties osoitettu oma asema, Seppä arvelee.



Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *