• 14 huhtikuun, 2023

Jussi Leppälahti oli pitkään piikki jalkapallovalmentajien lihassa – entinen pomo tunnisti KTP-käskijän kyvyt: ”Tämä on fantastinen jätkä”


Pitkän linjan mediaosaaja Jukka Rönkä pani kymmenisen vuotta sitten merkille nuoren jalkapallokirjoittajan kyvyt. Urheilulehden silloisen päätoimittajan huomio kiinnittyi Jussi Leppälahden tapaan purkaa peliä Jalkapallolehdessä.

– Jussissa pisti silmään se, että analyysin taso ja tapa, miten selväjärkisesti hän jäsenteli asioita, oli briljantti. Aloimme (Urheilulehdessä) puhua, että tämä on ihan fantastinen jätkä, Rönkä muistelee.

Hän mieltyi Leppälahden tyyliin siinä määrin, että pestasi tämän omaan lehteensä. Röngän ei tarvinnut pettyä. Leppälahden tuotokset herättivät tunteita ja mielenkiintoa.

Nyt sama mies toimii päävalmentajana jalkapallon Veikkausliigassa. Leppälahti, 36, nosti KTP:n liigaan ja yrittää pitää seuran ylhäällä. Mies nojaa valmentajana samaan asiaan kuin toimittajana – vahvaan näkemykseen pelistä ja sen yksityiskohdista.

Raflaavia otsikoita ja kovaa palautetta

Vuosina 2014–2021 Leppälahti sai Urheilulehden ja myöhemmin Elmon palautekanavat laulamaan. ”Kynä” jakoi voimakkaasti mielipiteitä: häntä moitittiin itserakkaaksi viisastelijaksi, ja kiitettiin älykkäistä ja persoonallisista teksteistä.

Urheilulehden viime vuosikymmenen raflaavasta tyylistä kertovat muutamat vanhojen juttujen esimerkkiotsikot.

Parhaat Veikkausliigapelaajat Saksan kolmostasoa – ”Hypätäänkö ikkunasta ulos?”

Veikkausliigapelaajien peruspelaamisen taso hämmästyttää – ”Alle kaikkien laatukriteerien”

Miksei Veikkausliigassa valmentajat saa potkuja? – ”Helvetin hyviä tarinankertojia”

Röngän mukaan Leppälahden yksityiskohtaiset, syvälle taktiikkaan ja valmentajuuteen menneet tekstit jopa satuttivat joitakin valmentajia. Myös data-analyysin hyödyntäminen ärsytti varttuneempaa sukupolvea. Mihinkään näistä ei oltu juuri totuttu.

– Otimme kerran yhteen erään pitkään Veikkausliigassa valmentaneen valmentajan kanssa. Hän oli sitä mieltä, että teemme hallaa suomifutikselle, kun käytämme Leppälahtea.

Rönkä naurahtaa, että Leppälahtea ei tarvinnut rohkaista kirjoittamaan terävästi.

– Jos ”Kynä” oli sitä mieltä, että Jürgen Klopp ei osaa valmentaa jotain hyökkäyspelin vaihetta, niin hän kirjoitti sen, koska oli aidosti sitä mieltä. Hän ei dramatisoinut.

Päätoimittajakonkari myöntää, että Urheilulehden juttuja maustettiin joskus tietoisesti, mutta Leppälahden kohdalla tähän ei ollut tarvetta.

Kuva Urheilulehden sivusta syyskuussa 2015.

Huuhkajat ei voittanut peliäkään vuonna 2015, eikä se jäänyt huomiotta Leppälahden artikkeleissa. Kuva: Urheilulehden arkisto

Leppälahti kokee suhtautuneensa toimittajan työhön kuten valmentaja suhtautuu valmentamiseen.

– En ehkä juuri sen takia ollut kovin hyvä toimittaja, mutta pystyin yhdistämään valmentamisen toimittajan työhön ja olemaan sitä kautta lajissa kiinni. Joillain kausilla kävin tutustumassa kaikkien liigaseurojen toimintaan, seurasin valmentajien työtä ja katsoin pelejä ihan sairaita määriä, hän kertaa kotkalaisen kahvilan pöydässä.

– Se oli hienoa ja opettavaista aikaa, mutta ehkä toimittajan hommat on kuitenkin ammattitaitoisemmille ihmisille kuin minä.

Lausunto kuvastaa Leppälahtea. Hänellä on kovan itseluottamuksen lisäksi myös ymmärrys omista kehityskohteistaan.

Jussi Leppälahti näkee, että Veikkausliigan ero ulkomaisiin sarjoihin syntyy yksilöiden erityisosaamisesta.

Jälleen uusi näytön paikka

Usein kun merkittävä urheilu-ura on ohi pelaajana tai valmentajana, monet siirtyvät asiantuntijan rooliin. Leppälahden polku on ollut päinvastainen.

Hänellä ei ole taustallaan mittavaa pelaajauraa, vaan hän on joutunut raivaamaan tiensä liigavalmentajaksi juniorien ja alasarjojen kautta. Vaikka menestystä on tullut alemmissa sarjoissa, ajatus Veikkausliigasta ei olisi kuulostanut realistiselta vielä muutama vuosi sitten.

– En olisi osannut kuvitella tätä etenkään näin nuorena, mutta on tämä hienoa. Olen nähnyt, että liigaan päästäkseen täytyy olla kokemusta, mutta tässä ollaan, eikä reitti ole ollut nopea.

Päävalmentaja Jussi Leppälahti tuulettaa KTP:n liiganousua Michael Ogungbaron kanssa Tammisaaressa lokakuussa 2022.

Leppälahti sai syytä riemuita, kun viime kausi päättyi liiganousuun. Kuva: Jaakko Stenroos / All Over Press

– Alemmissa sarjoissa sarjat on pitänyt voittaa, että on päässyt ylöspäin. On aika hienoa, kun on tavallaan pelannut sarjat läpi ja nyt pääsee liigaankin.

Valmentaminen eri sarjatasoilla ja työ toimittajana ovat auttaneet kasvattamaan paksun nahan.

– Vuonna 2015 valmensin nelosdivarissa, ja kun on mennyt sarja sarjalta ylöspäin, on aina sanottu, että nyt on näytön paikka. Olen nähnyt putoamisiakin, eikä toimintani heilahtele.

”Ei valmentajanakaan voi kierrellä”

Leppälahti ei koe erikoisena asetelmaa, jossa hän kohtaa nyt valmentajana sellaisia kollegoja, joita on tullut kritisoitua vuosien varrella. Hän ymmärtää, että ihmisiä kiinnostaa KTP:n pelaaminen tällä kaudella.

– Jos tehtävä on analysoida pelaamista ja kertoa, mitä hyvää ja huonoa siinä on, ei valmentajanakaan voi kierrellä, vaan käydään asiat asioina.

– Samalla tavalla muidenkin valmentajien toimintaa seurataan siinä missä minunkin. Kun on kirjoittanut niin paljon jalkapallosta, ja sitä joku jopa luki, ihmisiä voi kiinnostaa, että millaista futista joukkueeni pelaa nyt liigassa. Ei se päivittäistä tekemistä silti hetkauta.

Leppälahden pitää kiireisenä KTP:n lisäksi myös perhe, jonka silmäterä on kohta kaksivuotias tytär. Aikaa suomalaisen futisjournalismin nykytilan tutkimiseen ei juuri ole, mutta hän toivoo kriittisempää keskustelua.

– Jos KTP:n peli on tehotonta, kerrottaisiin, miksi se on tehotonta. Uskon, että syvälliselle futis- ja urheilujournalismille on tilausta, jos sen tekee hyvin. En usko itse tehneeni sitä kovin hyvin, ja muut saavat nyt tehdä sitä.

KTP:n Veikkausliiga-joukkueen päävalmentaja Jussi Leppälahti huhtikuussa 2023.

Jussi Leppälahti on intohimoinen valmentaja, joka suhtautuu pieniinkin yksityiskohtiin pieteetillä. Kuva: Joni Tammela / Yle

Englannista oppia

Leppälahti valmensi vuosina 2019–2021 Joensuussa JIPPOa, ja matkalle mahtuivat niin vuoden 2020 sarjanousu Ykköseen kuin seuraavan kauden putoaminenkin. Kotkassa KTP:n päättäjiä putoaminen ei hetkauttanut, vaan Leppälahti palkattiin 2+1-vuotisella sopimuksella ahtaajakaupunkiin.

Valinta osoittautui nappiosumaksi, sillä hissijoukkueeksi profiloitunut KTP nousi viime kauden päätteeksi jälleen Veikkausliigaan. Kotkassa valmentaminen on mieluisaa, sillä hänen vanhempansa ovat kaupungista kotoisin ja isoisä oli voittamassa Kotkan Jäntevän riveissä SM-hopeaa 1950-luvulla.

– Kotkalainen mentaliteetti on tuttu. Kotkalaiset ovat aika omalaatuisia ihmisiä, mutta kaupunki on huikea etenkin keväällä ja kesällä.

Vuosina 2017–2018 hän valmensi Englannissa Birminghamin ja Northamptonin akatemioissa. Hän oppi, kuinka kovaa kilpailu on maailmalla niin valmentajien kuin pelaajienkin kesken.

– Sitä kilpailemisen eetosta olen yrittänyt opettaa. Kun futista pelataan, se ei ole hälläväliä-meininkiä, vaan asioilla on merkitystä.

– Toivon, että joukkueesta ja pelaajista huokuu se, että meidän pelaajamme tekevät ihan kaiken voiton eteen. Ei ole tarkoitus huutaa, mutta asenne on se, että asiat täytyy tehdä hyvin ja kunnolla.

KTP:n David Ramadingaye kuvattuna pelikentällä 2021

KTP:n kokenut kapteeni David Ramadingaye näkee, että Leppälahti on opettanut paljon niin nuorille kuin vanhoillekin pelaajille. Kuva: Juha Tamminen / All Over Press

KTP:n kapteeni David Ramadingaye vahvistaa, että Leppälahden korkea vaatimustaso näkyy arjessa.

– Keppiä tulee aika ajoin, jos et tee tiettyjä asioita kentällä. Hän on mielenkiintoinen valmentaja ja persoona, joka on tietotaitoinen, mutta myös ankara. Hän on tehnyt suuren vaikutuksen.

Ahtaajafutista pallon kanssa

Ykkösessä KTP hurmasi viime kaudella aloitteellisella ja aktiivisella hyökkäyspelaamisellaan. Nyt haaste on pykälää suurempi, mutta Kotkassa halutaan pysäyttää hissi ja jäädä pysyvästi pääsarjaan.

Joukkueen ilmoitettu pelaajabudjetti 685 000 euroa on liigan seitsemänneksi suurin. Etenkin hyökkäyspäähän on panostettu, mutta sudenkuopat saattavat löytyä puolustuspäästä. Seura solmi yhteistyösopimuksen Serie B:ssä pelaavan Venezian kanssa, ja Italiasta KTP on saanut nuoria lainapelaajia joukkueeseen.

Liigacupissa ja 0–2-tappioon päättyneessä kauden avausottelussa AC Oulua vastaan Leppälahti ja KTP ovat nähneet, missä joukkue menee suhteessa liigavastustajiin. Kova intensiteetti on ajoittain lyönyt silmille.

Veikkausliigan päävalmentajat yhteispotretissa maaliskuussa 2022.

Veikkausliigan päävalmentajat poseerasivat kauden alla mestaruuspokaalin kanssa. Kuva: Tomi Natri / All Over Press

Perinteisessä ”ahtaajafutiksessa” on nyt mukavasti pallollista maustetta ja osaamista.

– Haluamme saada pallon ja olla hyviä sen kanssa, sillä meillä on vahvuuksia siinä ja paljon taitavia pelaajia. Yritämme pelata jalkapalloa niin, että voitamme pelejä, Leppälahti linjaa.

– Liigacup oli kohtalainen suoritus, mutta nämä ovat kauden alussa aina höpinöitä. Preseasonin onnistuminen mitataan siinä, saadaanko alkukaudesta voittoja.

Omaa tulevaisuuttaan Leppälahti ei maalaa vielä kovin pitkälle. Pitkäjänteinen työ on tuonut hänet alasarjoista Veikkausliigaan, mutta arkea eletään hetki kerrallaan.

– Elämä jalkapallon ulkopuolellakin on sellaista, että se voi loppua milloin vain. Haluan tehdä sellaisia asioita, jotka ovat merkityksellisiä. Jos menee hyvin tai huonosti, sen kanssa voi elää, koska on laittanut kaiken likoon.

Kun Jukka Röngältä kysyy, missä hän näkee entisen suojattinsa tulevaisuuden, näkymä on kirkas.

– Oli sataprosenttisen varmaa, että hänestä tulee liigavalmentaja. Olen myös täysin vakuuttunut, että hän tulee valmentamaan ulkomailla ja myös menestymään siellä, Rönkä näkee.

Perjantaina KTP isännöi Veikkausliigan ottelussa KuPSia kello 18.



Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *