- 26 heinäkuun, 2023
Tärkeät merivirrat saattavat pysähtyä jo tällä vuosikymmennellä – kyse on ilmaston keikahduspisteestä, sanoo tutkija
Tutkimuksen mukaan virrat saattavat jopa pysähtyä ilmaston lämpenemisen seurauksena. Helsingin yliopiston ilmakehätieteen professorin mukaan asia vaatii lisää tutkimuksia.
Tuore tutkimus ennakoi, että merkittävät merivirrat voivat hidastua paljon ennakoitua aiemmin Atlantin valtameressä. Tutkimus julkaistiin Nature Communications -lehdessä eilen tiistaina. Asiasta kertoo esimerkiksi CNN.
Ryhmä tutki niin sanottua Atlantin termohaliinista kiertoa (AMOC). AMOC on monimutkainen virtausten ketju, joka vaikuttaa ratkaisevasti sääilmiöihin ympäri maapalloa. Euroopalle tärkeä Golfvirta kytkeytyy AMOC:hen.
Tutkimuksen mukaan merivirrat voisivat pysähtyä ihmisen toimien vuoksi jopa jo 2025. Aiemmissa tutkimuksissa virtojen on arvioitu sammuvan myöhemmin. Uusi tutkimus ennakoi virtojen sammuvan tai romahtavan vuosina 2025–2095.
Tutkimuksessa mukana ollut Kööpenhaminan yliopiston ilmastofysiikan professori Peter Ditlevsen arvioi, että todennäköisin aika pysähtymiselle on vuosien 2039 ja 2070 välillä.
– Se on todella pelottavaa. Tätä ei voisi kirjoittaa kevyin perustein, Ditlevsen sanoi CNN:lle.
AMOC:n romahtamisella olisi valtavia seurauksia, kuten paljon kylmempiä talvia ja merenpinnan nousua.
Ilmakehätieteiden instituutin (INAR) professori Petteri Uotila sanoo, että jos AMOC romahtaisi, muuttaisi se Euroopan säätä merkittävästi.
– Jos se pysähtyy, sillä olisi viilentävä vaikutus. Suomen keskilämpötilat olisivat kuin Alaskassa, noin 5 astetta viileämpiä. Se olisi yksi suoranainen vaikutus.
Kun valtameret lämpenevät ja jäät sulavat, valtameriin virtaa lisää makeaa vettä, mikä pienentää pintaveden tiheyttä ja heikentää sen vajoamista. Kun vedestä tulee liian makeaa, liian lämmintä tai molempia, virrat hidastuvat ja monimutkainen järjestelmä saattaa pysähtyä.
– Tällaiset tutkimusmetodit sisältävät paljon olettamuksia, ja siinä mielessä niiden varmuus ei ole välttämättä hirveän korkea, Uotila sanoo uudesta tutkimuksesta.
– Tässä on kysymys tärkeästä asiasta, ilmaston keikahduspisteestä, jota tulee tutkia lisää. Todennäköisyys näin nopealle romahtamiselle on alhainen.
Myös Uotila on tutkinut AMOC:ta. Hänen käyttämillään tutkimusmetodeilla on osoitettu virtojen heikkeneminen, mutta paljon hitaammin.
– Havaintoja itse virtauksen nopeudesta on vain parinkymmenen vuoden ajalta, ja ne eivät osoita, että virtaus olisi heikkenemässä. Suorista havainnoista tällaista ei nähdä.
Merivirrat ovat pysähtyneet aiemminkin. Noin 12 000 vuotta sitten jäätiköiden nopea sulaminen aiheutti AMOC:n pysähtymisen. Se johti valtaviin pohjoisen pallonpuoliskon lämpötilavaihteluihin.
Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit keskustella aiheesta 27.7. kello 23:een saakka.
Katso myös (2021):