• 16 heinäkuun, 2023

Kalastajan rysään takertui jotain, mitä sinne ei ikinä olisi pitänyt tulla – nyt mursu nostaa tunteet pintaan: ”Olen siitä lähinnä pettynyt”


Vuosi sitten Haminassa ja Kotkassa seikkaili pahasti eksynyt mursu. Eläin takertui kotkalaisen kalastaja Antero Halosen rysään.

Antero Halonen kertoo, miltä tuntui kohdata mursu. Video: Kari Saastamoinen/Yle

– Se oli sympaattinen ja luotettava.

Vuosi sitten kalastaja Antero Halonen sai elämänsä saaliin. Kotkalainen Halonen meni tarkastamaan rysäänsä, kun hän löysi rysään takertuneen mursun.

Kun hän tuli rysälle, hän ensin ajatteli, että jotkut ovat tehneet hänelle jäynää heittämällä ison kiven rysään. Itse kohtaaminen tapahtui Kotkan Äijäniemen uimarannan edustalla.

– Rysällä nykäisi sillä tavalla, että täällähän on joku elollinen olento. Ei se mursu tullut siinäkään vaiheessa niin mieleen, mutta kun minä nostin sitä sieltä ylös, niin sieltähän se pullahti ihan naamalle vesirajaan puhisemaan, muistelee Halonen vuoden takaista kohtaamista.

Mursun pää vihreän verkon alla vedessä. Pää veden pinnalla.

Mursu juuttuneena rysään Kotkan Suulisniemessä 17.heinäkuuta 2022. Kuva: Merivartiosto

Halonen alkoi irrottaa mursua rysästä ja hälytti paikalle merivartioston auttamaan. Mursu pyrki nousemaan Halosen veneeseen, minkä seurauksena vene upposi. Pelkoa Halonen ei tuntenut.

– Tämähän on niin kuin paras kaveri. Pelkästään pyytää apua, että auta hänet pois täältä, Halonen kuvailee tunteitaan.

Vuoden uutinen

Haminassa tehtiin ensimmäiset havainnot mursusta vuosi sitten 14. heinäkuuta.

Mursu rannalla Haminassa.

Näin mursu lepäili Haminassa Salmenvirran rannalla 16. heinäkuuta 2022. Kuva: Erkki Syrjäläinen

Se lepäili aluksi poliisin eristämänä Haminassa ja jatkoi sitten matkaansa viikonlopun jälkeen Kotkan edustalle. 19. heinäkuuta mursu ilmestyi kotkalaisen omakotitalon pihalle, jonne se oli kavunnut 150 metrin matkan maata pitkin.

Mursu oli heikossa kunnossa ja se nukutettiin samana iltana, jotta sen kuntoa päästiin tutkimaan paremmin. Myöhemmin samana iltana aloitettiin kuljetus Korkeasaaren Villieläinsairaalaan, mutta mursu kuoli matkalla.

Pettynyt mieli

Kalastaja Antero Halonen sanoo nyt, että hän on pettynyt omaan toimintaansa mursun auttamisessa ja että hänen olisi pitänyt pystyä auttamaan mursua paremmin.

– Se miten minä toimin tämän sinänsä vieraan eläimen kanssa, ja sen käytöstapoja ja lajikohtaista luontaista käyttäytymistä ajatellen, niin kyllä minä olen siitä lähinnä itselleeni pettynyt.

Mursu makaa nurmikolla.

Mursu kotkalaisen omakotitalon pihalla 19.heinäkuuta 2022. Kuva: Antro Valo / Yle

Halonen kuitenkin arvioi, että mursu ei stressaantunut vapautustoimista.

– Ei se ainakaan mitään ihmispelkoa saanut, päinvastoin se hakeutui edelleen ihmisten hoteisiin.

Mursun seikkailujen päättyminen sen menehtymiseen ei Halosta yllättänyt.

– Tietysti se oli vääjäämätöntä tulevaisuuden ennakointia itselläkin, kun se rysässä oli, että ei se tule menestymään täällä.

Haminassa ja Kotkassa nähty mursu oli kaukana luontaisesta elinpiiristä. Mursut viihtyvät yleensä äärimmäisen pohjoisessa, kuten Jäämerellä ja Barentsinmerellä.

Konservoitavana oleva mursu puisen telineen päällä.

Haminan mursu on parhaillaan konservoitavana Luonnontieteellisessä museossa Helsingissä. Se päätyy aikanaan museoon esille. Kuva: Maria Mäkelä / Yle



Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *