- 26 kesäkuun, 2023
Iivo Niskanen avaa vihdoin rajun maajoukkueratkaisunsa taustoja – Hiihtoliiton kova päätös oli viimeinen pisara
Kolminkertainen olympiavoittaja Iivo Niskanen, 31, kertoo poistuneensa Suomen maaperältä hiihtokauden päätyttyä yhden ainoan kerran. Hän vieraili Tukholman Elitloppet-ravitapahtumassa jo toukokuun lopussa.
Tuolloin nelinkertainen Vuoden urheilija oli maajoukkuekavereidensa lailla jo tyrmistyneenä noteerannut, ettei valtakunnanrajoja tarvitsisi tänä kesänä juuri sen enempää ylitellä myöskään A-maajoukkueen harjoitusleiritysten merkeissä.
Hiihtoliiton katastrofaalisen taloustilanteen takia päävalmentajan leiribudjetista oli höylätty noin kolmannes, eikä Teemu Pasanen voinut luvata urheilijoilleen varmasti kuin yhden Italian-leirin elokuussa ja yhden Itävallan-jäätikköleirin lokakuussa.
Kytkin nousi
Kun A-maajoukkueet kesäkuun alussa julkistettiin, Iivo Niskanen oli päättänyt nostaa toiminnasta kytkintä. Hänen puuttumisensa kaaderista oli iso uutinen, jota mies suostui taustoittamaan vasta nyt, kun Yle Urheilu tapasi hänet juhannuksena helteisellä Puijolla Kuopiossa.
– Kun leiriohjelma paljastui sellaiseksi kuin paljastui, ei tarvinnut edes miettiä. Muutaman kerran aiempina vuosina olin tällaista ratkaisua miettinyt, mutta nyt katsoin jopa välttämättömäksi tehdä omat ratkaisuni ollakseni kansainvälisessä menestyskunnossa ensi kaudella, Niskanen sanoi ennen iltapäivän rullahiihtoharjoitustaan.
Marraskuussa alkavalta kaudelta Niskanen himoitsee ennen kaikkea voittoa Oslon maailmancupin 50 kilometrin (p) osakilpailusta.
Iso pettymys
Hiihtoliitolle paljon rahaa kanavoinut Niskanen myönsi, että taloustilanteen paljastuminen tällaiseksi vain runsas vuosi kuuden olympiamitalin hiihtokauden jälkeen oli iso pettymys.
– Iso yllätyshän se oli, että tässä kohtaa tilanne paljastui noin huolestuttavaksi.
Vetäytyminen maajoukkueesta tarkoittaa myös sitä, ettei Niskanen ole lainkaan maajoukkueen urheilijoita esimerkiksi mainosnäkyvyyden osalta rajoittavan urheilijasopimuksen piirissä, vaan hän voi oman projektinsa rahoituksessa olla hyvinkin innovatiivinen. Omat sponsorit näyttelevät pelissä isoa roolia.
– Tämä on kova rahallinen panostus, mutta näin oli toimittava kilpailukyvyn varmistamiseksi.
Se, ettei ensi kaudella ole arvokisoja, ei urheilijan mukaan juuri vaakakupissa painanut.
– Jos tarjolla olisi ollut noin suppea maajoukkueohjelma, olisin tehnyt saman ratkaisun myös arvokisakauden alla, A-maajoukkueeseen marraskuussa palaava ja ennen Kuusamon maailmancupia urheilijasopimuksen allekirjoittava Niskanen totesi.
– Jos näytöt sinne riittävät, hän lisäsi, ilmeisimmin huumorilla.
Pärmäkoski edellinen
Edellinen maajoukkueen suhteen saman ratkaisun tehnyt huippunimi oli Krista Pärmäkoski, joka oli omillaan treenijakson ennen kautta 2019–2020.
Iivo Niskanen kertoo, että ylipuhumisyritykset Hiihtoliiton suunnasta olivat vähissä, eikä omilta maajoukkuekavereiltakaan kuulunut juuri ihmetyksen sanaa.
– Ei se ollut heille jättiyllätys. Eiväthän muutkaan ole tilanteeseen tyytyväisiä, totesi Niskanen, joka ei osaa nähdä ratkaisuaan millään tavalla itsekkääksi tällaisessa liiton kriisitilanteessa.
Planican MM-kisoista viime talvena uransa ensimmäisen ison viestin arvokisamitalin saavuttanut Niskanen vakuuttaa, ettei hänellä ole sinänsä mitään hampaankolossa maajoukkuetoiminnasta.
– Olisi suotavaa, että Hiihtoliitto tarjoaisi A-maajoukkueelle jatkossa sellaisen leirityspaketin kuin aiemmin, niin voisin hyvin olla taas mukana.
Päävalmentaja Pasanen suhtautuu tilanteeseen rauhallisesti ja ymmärtävästi. Välit ykkösnimeen ovat kunnossa.
– Säännöllisesti jutellaan. Jos isointa miinusta hakee, niin nyt maajoukkuekokoontumisista puuttuu se absoluuttisen maailmanhuipun mittatikku.
Mittatikku lähti
Niskasen henkilökohtainen valmentaja Olli Ohtonen kertoo, että raju ratkaisu tuli pohdintaan Hiihtoliiton taloustilanteen paljastuttua – ja sen heijastuttua näin radikaalisti A-maajoukkuetoimintaan.
– Se on totta, että Iivo oli tällaista useanakin keväänä punninnut.
Ohtosen roolia Niskasen päätös muuttaa merkittävästi. Valmentaja matkustaa mukaan kaikille harjoitusmatkoille vähintään lähes koko ajaksi.
Kun niillä aikanaan mennään suksien päälle, mukana alkaa kulkea myös maajoukkueen ja Niskasen pitkäaikainen suksimaestro Mika Venäläinen.
– Siinä on tukiporukka, jonka osaamista ei tarvitse arvuutella, Niskanen sanoo.
Arkensa ruisleipää hän järsii kesä-heinäkuun tutusti Kuopiossa ja Vuokatissa. Elokuusta kolmisen viikkoa menee Norjassa, jossa Niskanen osallistuu Blink-kestävyysurheilutapahtumaan Etelä-Norjassa ja Toppidrettsveka-nimiseen tapahtumaan Keski-Norjassa. Kilpailemisen lisäksi ohjelmaan kuuluu Norjassa harjoittelua.
MM-tiedustelumatka
Niskanen käy tutustumassa Trondheimin uusittuihin MM-ratoihin rullasuksilla ja juosten talvea 2025 varten. Samoissa maisemissa treenaa myös maajoukkuetoiminnan ulkopuolelle jättäytynyt norjalaistähti Johannes Hösflot Kläbo.
– En ole sopinut hänen kanssaan mitään, mutta en sulje mitään poiskaan. Trondheimissa todennäköisin treenikaveri olisi varmaan Emil Iversen.
Myöhemmin syksyllä Niskanen menee hiihtoleirille Ramsaun jäätikölle, jos se on hiihtokunnossa. Muussa tapauksessa treenaaminen jatkuu todennäköisesti Italian Livignossa ja marraskuussa Muonion Oloksella.
Val Senalesin jäätikölle, perinteiseen lokakuun harjoituspaikkaan Pohjois-Italiassa, ei hissiremontin takia tänä vuonna pääse.
– Ei ole mahdoton ajatus, että ensikontakti lumihiihtoon tulisi vasta Oloksella, Olli Ohtonen sanoo.
Niskasen maajoukkueuran ensimmäinen päävalmentaja, supertähden kanssa hyvää pataa oleva Magnar Dalen otti yhteyttä heti kuultuaan Niskasen jäämisestä omilleen. Hän lupasi tarvittaessa kontakteillaan järjestää suomalaiselle treeniresurssia Norjasta.
Niskanen naurahti, että jos A-maajoukkueen toiminta olisi sellaista kuin Dalenin aikana parhaimmillaan, lähtösyyt olisivat olleet kovin vähissä.
– Silloinhan mentiin korkealle kerran kuussa, koska tiedettiin, että menestymisen rima oli sillä lailla asetettu.