• 21 helmikuun, 2023

Valko-Venäjä aikoo perustaa vapaaehtoisten armeijan – Presidentti Lukašenka: Jokaisen kyettävä käsittelemään asetta


Valko-Venäjän presidentti Aljaksandr Lukašenka on sanonut useaan otteeseen, että Valko-Venäjän armeija taistelee vain puolustautuakseen.

Lukashenka istuu pöydän takana tummassa puvussa ja kravatissa. Seinä on valkoinen, taustalla näky myös

Arkistokuva. Valko-Venäjän presidentti Aljaksandr Lukašenka. Kuva: Maxim Guchek / BelTA / TASS / AOP

Valko-Venäjän presidentti Aljaksandr Lukašenka ilmoitti maanantaina, että maahan luodaan vapaaehtoisten alueellinen armeija.

– Jokaisen on kyettävä käsittelemään ainakin aseita puolustaakseen perhettään, kotiaan tai tarvittaessa maataan, Lukašenka sanoi.

Joukkojen vahvuudeksi tavoitellaan 100 000–150 000 vapaaehtoista, kertoi Valko-Venäjän puolustusministeri Viktor Khrenin. Vapaaehtoisten puolisotilaallisia joukkoja on tarkoitus sijoittaa jokaiseen kylään ja kaupunkiin.

Khrenin lisäsi, että joukot muodostavat reservin rauhan aikana, mutta sodan aikana vapaaehtoisjoukot voisivat toimia sissijoukkoina.

Lukašenka on sanonut aikaisemmin toistamiseen, että Valko-Venäjän armeija taistelee vain puolustautuakseen.

– Hyökkäyksen tapahtuessa vastaamme nopeasti, napakasti ja asiaan kuuluvalla tavalla, Lukašenka sanoi.

Valko-Venäjän pelätään osallistuvan Venäjän hyökkäykseen Ukrainassa

Aikaisemmin Valko-Venäjän johto on väittänyt saaneensa vihiä Ukrainan tai Naton aikeista hyökätä Valko-Venäjälle. Näille puheille ei ole kuitenkaan missään vaiheessa saatu mitään vahvistusta.

Lukašenka on antanut Venäjän lähettää joukkojaan Ukrainaan Valko-Venäjän kautta Venäjän aloitettua täysimittaisen hyökkäyssotansa noin vuosi sitten. Sodan alussa Venäjä kohdisti Kiovaan suunnatun hyökkäyksen juuri Valko-Venäjän kautta, mutta Ukraina torjui hyökkäyksen.

Uutistoimisto AP:n mukaan Venäjällä on noin 10 000 sotilasta Valko-Venäjällä.

Viime lokakuussa Lukašenka ilmoitti Valko-Venäjän ja Venäjän aikeista muodostaa yhteinen sotilasyksikkö. Yhteisen yksikön muodostaminen on kirjattu Venäjän ja Valko-Venäjän valtioliittosopimukseen.

Valko-Venäjä on riippuvainen Venäjän poliittisesta ja taloudellisesta tuesta. Lukašenkan arvellaan selviytyneen Valko-Venäjällä vuonna 2020 järjestetyistä massiivisista demokratiaa ajaneista mielenosoituksista Venäjän presidentin Vladimir Putinin tuella.

Valko-Venäjän riippuvuus Venäjästä on herättänyt Ukrainassa aiheellisesti huolta siitä, että Putin onnistuisi lopulta painostamaan Lukašenkan ja Valko-Venäjän joukot mukaan Ukrainan sotaan.

Muun muassa Euroopan unioni ja Yhdysvallat ovat asettaneet mittavia talouspakotteita Valko-Venäjälle, koska maa on tukenut Venäjän hyökkäystä Ukrainaan.

Lähteet: Reuters, APSource link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *