• 4 heinäkuun, 2023

Rasmus Takaluoma saattoi myös nousta autoon Lapualla – KRP selvittää nyt kaikkia mahdollisia syitä katoamiseen ja yksi niistä on henkirikos


Tutkinnassa on noussut esiin kiinnostavia vihjeitä ja henkilöitä. Parhaillaan keskusrikospoliisi käy läpi mittavaa tutkinta-aineistoa ja arvioi, onko asiassa syytä epäillä rikosta.

Hotelli-ravintola Lapuahovi ja Tex Wilder -baari.

Takaluoman poistuminen ravintolasta tallentui Lapuahovin valvontakameraan. Kuva: Silja Viitala / Yle

Keskusrikospoliisi (KRP) pitää mahdollisena, että Lapualla etsitty Rasmus Takaluoma katosi marraskuussa rikoksen uhrina. Todisteita siitä ei kuitenkaan ole saatu.

KRP:n tutkijat käyvät parhaillaan läpi katoamistutkinnassa kertynyttä aineistoa ja arvioivat, onko tapauksessa syytä epäillä rikosta.

– Rasmus on kadonnut marraskuussa Lapuan keskustassa, ja häntä ei ole vielä löydetty. Se voisi olla vahva syy epäillä tässä asiassa rikosta, sanoo rikoskomisario Jussi Luoto keskusrikospoliisista.

Hän kuitenkin korostaa, että esitutkintaa ei ole aloitettu vaan tapausta tutkitaan yhä kadonneen henkilön etsintänä.

Maanantaina poliisi tiedotti, että tapauksen tutkinta on siirretty Pohjanmaan poliisilaitokselta KRP:lle.

Yle kertoi toukokuussa, että Pohjanmaan poliisi teki tutkinnan alussa virheen, joka voi vaikuttaa tutkintaan merkittävästi. Poliisi ei onnistunut alussa taltioimaan olennaista valvontakameramateriaalia.

Poliisin käytössä on tallenteesta vain osia, joita sivulliset tallensivat Lapuahovin yrittäjän suostumuksella.

Lisäksi oikeusoppineet arvioivat tuolloin, että tutkinta olisi syytä siirtää pois Pohjanmaan poliisilaitokselta, sillä laitoksen omaa poliisimiestä epäillään Rasmus Takaluoman pahoinpitelystä vain hetkeä ennen katoamista.

Luodon mukaan tutkinta siirrettiin KRP:lle lähinnä siksi, että KRP voi perehtyä tapaukseen paremmin kuin paikallispoliisi, jolle tulee jatkuvana virtana uusia juttuja tutkittavaksi.

Rikostutkinta käynnistyy, jos sille on peruste

Poliisilla on tutkinnassa henkilöitä, joiden mahdollista osuutta tapahtumiin selvitetään. Rikoksesta epäiltyjä he eivät ole, sillä Luodon mukaan katoamisessa ei toistaiseksi ole ilmennyt konkreettista syytä epäillä rikosta.

Poliisi voi muuttaa kadonneen henkilön tutkinnan esitutkinnaksi, jos sillä on ”syytä epäillä”, että katoamiseen liittyy rikos.

Takaluoma katosi Lapualla illanvieton päätteeksi lauantaina aamuyön puolella 12. marraskuuta 2022. Viimeinen varma havainto Takaluomasta on hotelli-ravintola Lapuahovista.

Rasmus Takaluomaa on etsitty useita kertoja maastosta ja Lapuanjoesta.

Alaikäisyydestään huolimatta Takaluoma pääsi sisään ravintolaan puolenyön aikaan perjantai-iltana. Sisällä hän joutui yhteenottoon vapaa-ajalla olleen poliisimiehen kanssa.

Yhteenoton jälkeen järjestyksenvalvoja poisti Takaluoman ravintolasta. Poliisimiestä ei epäillä osallisuudesta Takaluoman katoamiseen.

Takaluoma on voinut nousta auton kyytiin

Lapuahovin ulkokameran tallenteista näkyy, kuinka Takaluoma lähtee kävelemään poispäin ja suuntaa viistosti vasemmalle kuin olisi aikeissa lähteä kohti kotia.

Sen jälkeen Takaluomasta ei ole mitään havaintoa.

Luodon mukaan edes sitä ei tiedetä, onko Takaluoma poistunut kävellen vai jonkun kyydillä. Takaluoma on saattanut nousta myös auton kyytiin.

– Pidän sitä täysin mahdollisena. Mitään varmoja viitteitä sellaisesta ei ole, mutta pidän sitä mahdollisena, Luoto sanoo.

Takaluoman kännykän viimeinen paikannustieto on Lapuan keskustasta käytännössä samalta alueelta, jossa hänet on viimeisen kerran nähty.

KRP pyytää yleisöä olemaan yhteydessä matalalla kynnyksellä.

– Vähäpätöisimmätkin mieleen tulevat asiat voivat olla merkityksellisiä, Luoto sanoo.

Vihjeitä voi soittaa numeroon 0295 418 622 tai lähettää sähköpostiin rikosvihje.krp@poliisi.fi.Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *